reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam!

Na dniach musimy kupić synkowi fotelik z przedziału 9-18. Nasz wybór padł na Maxi Cosi Tobi. Z tego co się orientowałam ma wysokie oceny w testach. Nie ukrywam,że oprócz bezpieczeństwa zależy mi na dużym komforcie jazy, ponieważ odbywam z dzieckiem bardzo długie podróże, np. 9 godzin. Bardzo, bardzo zależy mi na tym,aby dziecko nie pociło się bardzo mocno podczas jazdy, bo w poprzednim foteliku to była tragedia przy długiej jeździe. Dzisiaj trafiłam na sporo opinii mówiących o potliwości, o tym,że fotelik jest bardzo wąski i niewygodny do spania. Teraz nie wiem co zrobić,bo fotelik muszę kupić szybko,a nie wiem czy to jest na pewno dobry wybór? Czy prawdą jest,że każdy fotelik powinno się przed zakupem przymocować w samochodzie,bo może on np. chybotać w danym modelu auta?

Bardzo proszę o pomoc.

Podstawą koncepcji fotelika jest bezpieczeństwo. Tak jak w sportach motorowych - im bezpieczniejsze auto tym bardziej rozbudowana klatka bezpieczeństwa, tym bardziej zabudowany, obszerny fotel, tym więcej punktowe pasy bezpieczeństwa i zarazem tym mniej komfortowo i bardziej gorąco.

Sam jeździłem i w 5 punktowych pasach wlepiony w bardzo rozbudowany fotel po prostu pływałem - nie ma na to złotego środka.

Niestety nie ma takiego tworu jak bezpiecznie i przewiewnie... Jedynym co producenci wymyślili to pokrowce frote, które w pewnym stopniu pomagają głównie w tym, że są bardzo jasne i fotelik tak szybko się nie nagrzewa oraz sam materiał jest bardziej oddychający jednakże efekt nie jest zbyt wielki.

Polecam wszystko co posiada 4 gwiazdki w tej kategorii oczywiście ze wskazaniem na ROMER KING PLUS. Nie spotkałem jeszcze negatywnej opinii na temat tego fotelika.

Prawdą jest, że nie każdy fotelik jest w 100% kompatybilny z każdym autem i nie zawsze montaż będzie tak stabilny jak być powinien.

Oczywiście nie ma lepszej metody nie sprawdzenie tego organoleptycznie.

Co do chybotania niekompatybilnego fotela to zbyt mocne słowo. Fotel nie do końca kompatybilny, ale zamontowany prawidłowo z użyciem siły nie powinien chybotać - jednakże jesteśmy wtedy w stanie przemieszczać nim głównie w płaszczyźnie poziomej (na boki)...

Dla pocieszenia powiem Ci, że przeprowadzam też audyty fotelików, z których już korzystają ich klienci i o zgrozo często spotykam się z sytuacją gdy fotele nawet wyśmienicie kompatybilne chybocą i latają na boki z powodu niedbalstwa, braku wiedzy, braku świadomości i rutyny.

pozdrawiam

btw - niedługo napiszę nowy poradnik tak i postaram się umieścić w nim wszystkie kruczki związane z bezpieczeństwem...

reklama
Poproszę o pomoc w wyborze fotelika dla 2,5 latka, który ma 100 cm wzrostu i waży 15,5 kg. czy mogę go przesadzić do fotelika Roemer Kid? Wiem, że powinien jezdzic w foteliku z 5 pkt pasami, ale strasznie krzyczy i wyrywa się, bo jest mu ciasno i z zazdrością patrzy na fotelik starszego brata. W tej chwili jeżdzi chicco Key 1, ale jest w nim ściśnięty, bo jak na 2,5 latka jest bardzo wyrośnięty wszyscy dają mu rok więcej.

Poproszę o pomoc w wyborze fotelika dla 2,5 latka, który ma 100 cm wzrostu i waży 15,5 kg. czy mogę go przesadzić do fotelika Roemer Kid? Wiem, że powinien jezdzic w foteliku z 5 pkt pasami, ale strasznie krzyczy i wyrywa się, bo jest mu ciasno i z zazdrością patrzy na fotelik starszego brata. W tej chwili jeżdzi chicco Key 1, ale jest w nim ściśnięty, bo jak na 2,5 latka jest bardzo wyrośnięty wszyscy dają mu rok więcej.

skoro synek waży 15,5kg to spełnia wszystkie kryteria kategorii wagowej 15-36. Teoretycznie zakres wiekowy tej grupy to 4-12, ale przy doborze fotelików bierzemy pod uwagę tylko wagę dziecka. Na wszelki wypadek spróbuję jutro dowiedzieć się od Pana Pawła Kurpiewskiego czy nie jestem w błędzie.

Jeżeli nie to bez problemu można go przesadzić - wiek tu nie gra roli. Wiadomo fotel z własną uprzężą to bajka, ale skoro tak się w nim męczy to może rzeczywiście warto pójść do przodu...

proszę pamiętać o właściwym prowadzeniu pasa barkowego i biodrowego.

jutro postaram się potwierdzić czy na pewno wiek nie ma tu najmniejszego znaczenia - wg. mnie nie, ale przezorny zawsze ubezpieczony.

pozdrawiam

jutro postaram się potwierdzić czy na pewno wiek nie ma tu najmniejszego znaczenia - wg. mnie, ale przezorny zawsze ubezpieczony.

jak obiecałem tak zrobiłem - potwierdziłem fakt, że wiek nie ma żadnego znaczenia więc spokojnie synek może jeździć w następnej kategorii wagowej czyli 15-36.

pozdrawiam

Czy warto kupić fotelik o szerszej kategorii wagowej?
Aktualnie dziecko (syn Mikołaj, 2 m-ce, ok 5,5kg wagi) jeździ w foteilku Jedo Berbero. Foteilk nie posiada żadnych testów i właściwie został kupiony przypadkowo, od znajomych.
Natomiast za kilka miesięcy będę rozważał zakup fotelika z przedziału 9-36kg. Czy wyszedłem z dobrego założenia, że lepiej zapłacić więcej, ale mieć spokój na praktycznie cały okres jeżdzenia dziecka w foteliku? Czy moze bezpieczniej kupić fotelik z przedziału 9-25kg lub nawet do 18kg? Czytałem gdzieś, że fotelik najlepiej użytkować przez 4-5 lat, gdyż zmienia się technologia bezpieczeństwa oraz że fotelik może ulec odkształceniom przez więcej niż 5 lat użytkowania. Po co więc są foteliki 9-36kg?
W grę wchodzą aktualnie: Kiddy Comfort Pro, Cybex Pallas oraz Britax Evolva 123. O ile o pierwszym czy drugim można ostatnio sporo przeczytac, to czy może ktoś ma wiedzę i opinię na temat trzeciego?
Montaż fotelika. Z tego, co się dowiedziałem, najbezpieczniej montować fotelik na tylnim, środkowym siedzeniu. Większość samochodów nie ma jednak tam wyprofilowanego siedziska, a jedynie coś w rodzaju "poduchy", na której dorosła osoba siedzi w miarę wygodnie, ale czy fotelik nie będzie sie bujał na boki? Tak więc gdzie bezpieczniej - na jednym z bocznych siedzisk, czy na środku? Mam Forda Focusa, może ktoś montował wymienione wyżej foteliki w tym aucie i może napisać, czy jest on stabilnie umocowany na środku tylnej kanapy?

Bardzo dziękuję za pomoc. Zdecydowałam się na Romer King Plus HighLine:)

Proszę uprzejmie - słuszny wybór.

Proszę pamiętać o następujących sprawach:

1. Fotelik montujemy na max - kolano w tym świetnie pomaga :)
2. Dziecko spinamy na max - im ciaśniej tym lepiej ( niestety z reguły większość rodziców pozostawia zbyt duży luz uprzęży )
3. Pasy barkowe w tej kategorii powinny przechodzić na wysokości ramion lub delikatnie powyżej.

pozdrawiam

Czy warto kupić fotelik o szerszej kategorii wagowej?
Aktualnie dziecko (syn Mikołaj, 2 m-ce, ok 5,5kg wagi) jeździ w foteilku Jedo Berbero. Foteilk nie posiada żadnych testów i właściwie został kupiony przypadkowo, od znajomych.
Natomiast za kilka miesięcy będę rozważał zakup fotelika z przedziału 9-36kg. Czy wyszedłem z dobrego założenia, że lepiej zapłacić więcej, ale mieć spokój na praktycznie cały okres jeżdzenia dziecka w foteliku? Czy moze bezpieczniej kupić fotelik z przedziału 9-25kg lub nawet do 18kg? Czytałem gdzieś, że fotelik najlepiej użytkować przez 4-5 lat, gdyż zmienia się technologia bezpieczeństwa oraz że fotelik może ulec odkształceniom przez więcej niż 5 lat użytkowania. Po co więc są foteliki 9-36kg?
W grę wchodzą aktualnie: Kiddy Comfort Pro, Cybex Pallas oraz britax evolva 123 plus. O ile o pierwszym czy drugim można ostatnio sporo przeczytac, to czy może ktoś ma wiedzę i opinię na temat trzeciego?
Montaż fotelika. Z tego, co się dowiedziałem, najbezpieczniej montować fotelik na tylnim, środkowym siedzeniu. Większość samochodów nie ma jednak tam wyprofilowanego siedziska, a jedynie coś w rodzaju "poduchy", na której dorosła osoba siedzi w miarę wygodnie, ale czy fotelik nie będzie sie bujał na boki? Tak więc gdzie bezpieczniej - na jednym z bocznych siedzisk, czy na środku? Mam Forda Focusa, może ktoś montował wymienione wyżej foteliki w tym aucie i może napisać, czy jest on stabilnie umocowany na środku tylnej kanapy?

Gdyby uważnie przeczytał Pan wątek to znał by Pan wszystkie odpowiedzi...

ostatni raz przypominam:

0-13, 9-18, 15-36 - to najlepsze i najbezpieczniejsze kategorie.

0-18, 9-36 - to tzw multigrupy są wśród nich bezpieczne fotele, ale mają one wiele wad o których wspominałem mnóstwo razy.

Po co są ? For money - tak jak wszystkie.

Kosztują sporo i dają teoretyczną możliwość wożenia dziecka w jednym foteliku przez bardzo długi okres.

Dwa podstawowe minusy to:

- proszę porównać sobie w jakimś sklepie stabilność montażu np Pallasa i King Plusa ( jeżeli nie ma Pan takiej możliwości to podpowiem - fotele 9-36 leżą raczej "luźno na kanapie" i nie przytwierdza się ich tak mocno do kanapy, że później nie drgną. Wśród 9-36 najstabilniej daje się zamontować Recaro Young Sport o czym również już pisałem )
oczywiście - 4 ADAC to dużo, więc bezpieczeństwo zapewniać muszą jednakże gdybym miał wybierać poszedł bym w 9-18

- proszę spróbować wcisnąć dziecko ważące np 29 kg w fotel 9-36 - gwarantuje, że nie będzie to tak banalanie proste jak w fotel 15-36. Do czego prowadzi ta wada ? A mianowicie do tego, że okazuje się że fotel 9-36 nie zawsze wystarczy naszemu dziecku do końca zakresu 36kg i wtedy musimy uśmiechnąć się do fatalnego rozwiązania jakim jest poddupnik ( poddupniki to zło ) lub kupić fotel 15-36. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do faktu iż poddupnik jest niebezpieczny to trzeba by założyć kolejny wątek...

Wracając do kolejnych pytań:

- najbezpieczniejsze miejsce w aucie to środek
- następne to miejsce za pasażerem ( broń Boże za kierowcą jak to wszyscy ciągle mówią )

Focus ( zależy jeszcze która edycja ) ma bardzo przyjazne kanapy fotelikom i praktycznie większość siedzi jak ulał - Romer King Plus w MK2 dobrze zamontowany nawet nie drgnie.

pozdrawiam

znalazłem nawet zdjęcie kanapy Focusa MK2 - praktycznie ideał - prostota profilu kanapy i oparcia oraz niskie zamki pasów.

Jedyne co trzeba skontrolować i ewentualnie skorygować (wyjąć) to zagłówki gdyż często potrafią odpychać fotelik od oparcia gdyż są nisko osadzone...

focus37.jpg

reklama
witam,
na dniach chciałabym kupić fotelik dla dziecka 9-18 (wcześniej planowałam 9-36 ale po przeczytaniu paru wątków w tym temacie zdecydowałam z mężem że jednak 9-18:)) Bardzo zachwala Pan fotel romer king plus (nawet znalazłam go w Poznaniu i muszę jechać przymierzyć do niego Jancia no i też zainstalować w samochodzie żeby się później nie okazało że coś nie pasuje). Dzisiaj polecali mi również fotelik CHICO KEY 1 ISOFIX co o nim sądzicie? podobno też ma dobre wyniki w testach (jednak ten sprzedawca powiedział żeby nie sugerować się testami ADAC gdyż robią testy na zlecenie producentów a tym samym mogą być zakłamane, mówił z kolei o jakiś dwóch innych instytucjach niemieckiej i hiszpańskiej - nazwy nie pamiętam i niby CHICO wypada super?? czy aby na pewno?
widziałam również fotelik JANE EXO ISOFIX z systemem pneumatycznej absorpcji uderzeń ( w adac 4 gwiazdki ) co sądzicie o tym foteliku? powiem szczerze że mam wózek tej marki i pierwszy fotelik 0-13 i jestem zadowolona a zależy mi też na isofixie żeby się z tymi pasami ciągle nie męczyć..... właśnie czy w opel sigum 2006 jest isofix :)) ?? ktoś wie??
będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam
Justyna - mama Jasia

Do góry