z tego co mi powiedziano fotelik besafe isofix combi nie trzeba przypinać pasami bo jest na isofixie, i wlasnie takiego szukam. Czy wprowadzono mnie w błąd?
Skoro ma być bezpiecznie to czemu nie grupa 0-13 na bazach Isofix i dwa fotele, które jako jedyne w historii ADAC zdobyły 5 gwiazdek - tych nikt nie polecił ?
jakie foteliki ma Pan na myśli???
i dlaczego 0-18 są bez sensu??
przediał 0-18 jest dla mnie najbardziej porzadany bo teraz dziecko (4 miesiace )jezdzi w foteliku 0-13 stare maxi cosi ktore dostalismy w spadku. i nie chcemy za 3 mies. kupowac znow nowego fotelika no i zalezy mi na isofixie.
moze cos Pan zaproponuje innego?
dzień dobry
a więc po kolei:
0-13,
9-18,
15-36 to podstawowe grupy najbezpieczniejsze.
0-18,
9-36 to tzw multigrupy z reguły mniej bezpiecznie, ale są wśród nich modele które mają dobre noty.
Z założenia wiadomo że im bardziej coś do wszystkiego tym bardziej do niczego.
Multigrupy sprawdzają się dobrze gdy kogoś nie stać na przejście po kolei przez 0-13, 9-18, 15-36 jak np jako zamiennik dwóch grup w jedną.
Na przykład kupujemy bezpieczny fotelik 0-13 na bazie, lecz niestety nie mamy już funduszy na pozostałe dwie kategorie więc wtedy można pomyśleć o 9-36.
O 9-36 można pomyśleć również w przypadku różnych warunków anatomicznych dziecka - mam na myśli duuuże dzieci
wtedy ten fotelik również świetnie potrafi zaradzić zastanej sytuacji.
Minusy i plus wszystkich grup omawiałem wiele razy, ale ostatni raz je przypomne ( nim całkowicie przebuduje mój poradnik ).
D
wa podstawowe minusy to 9-36:
- proszę porównać sobie w jakimś sklepie stabilność montażu np Pallasa i King Plusa ( jeżeli nie ma Pani takiej możliwości to podpowiem - fotele 9-36 leżą raczej "luźno na kanapie" i nie przytwierdza się ich tak mocno do kanapy, że później nie drgną. Wśród 9-36 najstabilniej daje się zamontować
Recaro Young Sport o czym również już pisałem )
oczywiście - 4 ADAC to dużo, więc bezpieczeństwo zapewniać muszą jednakże gdybym miał wybierać poszedł bym w 9-18
- proszę spróbować wcisnąć dziecko ważące np 29 kg w fotel 9-36 - gwarantuje, że nie będzie to tak banalanie proste jak w fotel 15-36. Do czego prowadzi ta wada ? A mianowicie do tego, że okazuje się że fotel 9-36 nie zawsze wystarczy naszemu dziecku do końca zakresu 36kg i wtedy musimy uśmiechnąć się do fatalnego rozwiązania jakim jest poddupnik ( poddupniki to zło ) lub kupić fotel 15-36. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do faktu iż poddupnik jest niebezpieczny to trzeba by założyć kolejny wątek...
Podstawowe minusy to 0-18:
zanim do nich przejdę to powiem, że:
Bezpieczny fotelik samochodowy 0-13 to absolutna podstawa. Noworodki w tym przedziale wagowym są szczególnie narażone na obrażenia gdyż ich budowa anatomiczna jest zupełnie inna niż u dorosłowego człowieka.
Absolutnym wymogiem bezpieczeństwa fotelików tej grupy jest jazda tyłem do kierunku jazdy.
Zarówno gondola jak i nosidełko nie posiadające pozytywnych wyników testów zderzeniowych nie zapewnią bezpieczeństwa noworodkowi.
W całej historii ADAC tylko dwa foteliki (0-13) zdobyły najwyższą note 5 gwiazdek: fotelik Maxi Cosi Cabrio Fix na bazie EasyFix oraz fotelik Romer Baby Safe Plus na bazie ISOFIX
- skoro najlepiej wypadły foteliki 0-13 to po co kombinować z 0-18
- zbyt duża rozpiętość wagowa w szczególności dla niemowlęcia (zbyt dużo wolnej przestrzeni)
- z reguły mało stabilny montaż (są wyjątki)
- z reguły potrzeba dużo przestrzeni na montaż takiego fotelika
- z reguły montaż i demontaż jest bardzo skomplikowany
- nie można użyć tego fotelika jako nosidełka ( 0-13 bez problemu )
itd itd itd
Oczywiście są odstępstwa od reguły np BeSafe iZi Kid lub Combi ze wskazaniem na Kida - bezpieczeństwo najwyższych lotów, ale większość minusów dalej pozostaje.
Mamy jeszcze kategorie 9-25
9-25 jest pomyłką gdyż nie pokrywa do końca reszty wagi więc musimy kupić jeszcze fotelik do 36kg więc kupowanie 9-25 jest nonsensem. Poza Maxi Cosi Mobi reszta nadaje się do śmietnika
Co do samego BeSafe'a Kida i Combi to:
Generalnie fotele BeSafe są bardzo bezpieczne i dobrze skonstruowane (szczególnie te z opcją montażu tyłem), ale niestety są dramatycznie drogie oraz mało kto potrafi je dobrze zamontować (nawet sprzedawcy).
Reasumując BeSafe to świetna marka i bez stresu woził bym w nich swoje dzieci nawet gdy dany model nie miał by testu ADAC. Z minusów też trzeba dodać, że taki fotel BeSafe montuje się dosyć długo więc raczej pozostaje on już na swoim miejscu na dłużej, dodatkowo wymaga on też bardzo dużej przestrzeni z tyłu, więc auta małe i średnie mogę mieć problem i ostatnią sprawą jest fakt, że w momencie montażu fotela Besafe tyłem do kierunku jazdy fotel który jest przednim trzeba praktycznie przesunąć na maxa do przodu żeby besafe się zmieścił a następnie po zamontowaniu oparciem tego fotela dodatkowo wesprzeć fotel besafe, ale i tak wtedy pasażer z przodu praktycznie nie ma miejsca na nogi, a nawet jak się wciśnie to nie jest mu zbyt wygodnie.
Nie pamiętam czy tylko Mobi czy BeSafe też ma takie kotwice które trzeba zamontować pod szyny fotela to wtedy w ogóle robi się zabawa z montażem
Jednak jak się przez wszystko przebrnie i przymknie oko na minusy to mamy mega bezpieczny fotel
W tajemnicy podpowiem, że mój mentor sam używa iZi Kida - dla mnie to wystarczający argument.
pozdrawiam