a ile dziecię waży w danym momencie ?
Wracając do tematu - w kategorii 9-18 nie kojarzę żadnego produktu tyłem do kierunku jazdy.
Osobiście miałem do czynienia z Maxi Cosi Mobi (brak testów ADAC), ale po poprawnym zamontowaniu fotelik siedzi jak bunkier ( kategoria 9-25 kg tyłem do kierunku jazdy )
Miałem też przyjemność montować różne modele BeSafe iZi Kid iZi Combi i tylko jeden z nich od początku do końca jest w pozycji tyłem do kierunku jazdy non stop - iZi Kid - bardzo dobry, bezpieczny model i zdecydowanie go polecam.
W Twoim przypadku jeżeli świadomie nie boisz się wożenia dziecka tyłem (bardzo bezpiecznie) aż do 18kg to śmiało bierz któryś z tych trzech modeli. Jeżeli jednak będziesz potrzebowała użyć fotelik czasem w aucie bez isofixu to rzeczywiście iZi Combi będzie dobrym wyborem gdyż spełnia wymogi dwóch grup:
- w grupach 0 i 1 - foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy od 0-18kg (ok 0-4 lata)
- oraz w grupie 1 foteliki montowane przodem do kierunku jazdy od 9-18kg (ok.1-4 lata), polecany dla dzieci w przedziale wiekowym od 2,5 -4 lat.
Jeżeli Twoje auto jest na liście kompatybilnych pojazdów to pamiętaj jeszcze, że są odstępstwa od tej reguły:
czasem ten sam model w różnej wersji wyposażenia ma różnie wyprofilowane kanapy itd itp, więc nie zawsze jest gwarancja, ale w przypadku systemu isofix ryzyko jest znikome...
Dodatkowo też pamiętaj, że nie masz pewności czy w drugim aucie iZi Combi będzie dobrze siedział na kanapie, ale niestety dopóki nie sprawdzisz to nie będziesz wiedziała.
A może iZi Kida i np klasyczny, ale dobrze dobrany do drugiego auta ? Wtedy nie masz koszmaru z montażem Besafe i raz a porządnie go zamontujesz oraz dodatkowo jesteś spokojna o fotelik klasyczny w drugim aucie ?
hehe wiem wiem łatwo mówić
bo zaraz dojdziemy do tego, że najlepiej sprzedać drugie auta i kupić z isofixem