reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam,
ja już zgłupiałam i nie wiem jaki fotelik mam wybrać dla córki:) mam samochód Renault Kangoo 2006 rocznik w tym momencie moja córa jeździ jeszcze w foteliku 0-13 kg Jane Strata. w samochodzie posiadam mocowanie isofix i teraz pytanie: jaki fotelik zakupić z mocowaniem isofix? do ilu lat może dziecko jećdzić w foteliku 9-18? czy kupić 9-18 czy od 9-36kg.proszę pisać Pańskie typy :)
proszę napisać jeszcze który fotelik mogę pochylać jak dziecko śpi.
pozdrawiam Aśka
znalazłam dwa co wydają mi się rozsądne cybex i recaro.

reklama
Witam,

E-foteliki mam pytanie. Mam samochód Ford Mondeo MK3 Kombi 2001, Isofix'a brak. W dniu wczorajszym przymierzałem fotelik Roemer King Plus 9-18 i trochę zwątpiłem. Efekt był taki, że po ustawieniu fotelika jego tył (zewnętrzna ściana) nie przylegał w pełni do oparcia kanapy (była luka, tak jakby kąt kanapy w aucie był inny niż kąt tylnej ściany fotelika), po dociągnięciu pasem wyglądało to lepiej, jednakże w momencie kiedy próbowałem nim ruszyć na boki, według mnie był niestabilny. Czy to jest poprawne? Jeśli nie, jaki fotelik byś podpowiedział w przedziale 9-18? Maxi Cosi Tobi? Coś innego?

pozdrawiam
Jerry

Fotel zamontowany poprawnie nie powinien ruszać się na boki, a jeśli chodzi o Romera King Plusa przy dobrym zamontowaniu szybciej wyrwie się kanapę niż ruszy fotelik więc albo trzeba spróbować prawidłowo naciągnąć pas i sprawdzić jeszcze raz, albo przymierzać się do innego. Jakiego? Tu już Ci może pomoże użytkownik e-foteliki, ale jeśli Romer był według Ciebie niestabilny to Maxi Cosi też może mieć ten problem. Chociaż wszystko to gdybanie i jeśli masz możliwość to podjedź do sklepu i przymierz jeszcze przykładowo Maxi Cosi Tobi, Priori.
Witam,
ja już zgłupiałam i nie wiem jaki fotelik mam wybrać dla córki:) mam samochód Renault Kangoo 2006 rocznik w tym momencie moja córa jeździ jeszcze w foteliku 0-13 kg Jane Strata. w samochodzie posiadam mocowanie isofix i teraz pytanie: jaki fotelik zakupić z mocowaniem isofix? do ilu lat może dziecko jećdzić w foteliku 9-18? czy kupić 9-18 czy od 9-36kg.proszę pisać Pańskie typy :)
pozdrawiam Aśka

W fotelach 9-18 dziecko maksymalnie jeździ do czwartego roku życia, chociaż u mnie przykładowo córka przeskoczyła do fotelika 15-36 w wieku trzech lat. Jeśli jest możliwość kupna fotela 9-18 to zawsze jest to lepsze rozwiązanie niż 9-36. Z foteli 9-18 nie musisz koniecznie wydawać zbędnych pieniędzy na system isofix, gdyż dobrze zamontowany fotel na pasy spisuję się tak samo jak ten montowany na isofix. W przedziale 9-18 jak zawsze:) polecam Romera King Plusa. Jest kilka innych takich jak przykładowo Maxi COsi, Tobi, Priori, Kiddy Infinity Pro i jeśli dobrze pamiętam Energy Pro, Jane EXO( na isofix) itp, jednak moim zdaniem najwygodniejszy i ogólnie najbardziej godny polecenia jest Romer King Plus. Jeżeli ważna jest też pozycja spoczynkowa w foteliku to tym bardziej trzeba wykluczyć grupę 9-36, gdyż tam ta pozycja praktycznie nie występuję. W fotelach 9-18 jest ona praktycznie zawsze i dziecko można bez problemu "położyć" do spania;)

e-fotelik po Twoich opiniach zdecydowaliśmy kupić fotelik z grupy 1. Jaką masz opinię o Britax first class plus oraz Britax eclipse? Dodam, że jeździmy nową wersją Fiata Doblo.

Czytam cały wątek i tradycyjnie wiem teraz mniej niż poprzednio.
Szukam fotelika do 36 kg, do Skody Octavi 1.
CybeX Solution został odrzucony ze względu na płytkie siedzisko. Do Maxi-Cosi Rodi AP zniechęca mnie tapicerka, która sprawia wrażenie luźnej.
Zaczynam myśleć o Romer Kid Plus, Sunshine Kids, a może Concordzie. Proszę o pomoc w zakresie: głębokości siedziska i rozkładania fotelika do stanu spoczynku, ponieważ mały często i chętnie śpi w czasie jazdy. W zasadzie jestem otwarta na inne propozycje. Pomóżcie. Dziecko w sklepie nie daje się namówić do wsiadania - wszystkie są złe lub wszystkie są dobre, zależy od dnia.

Witam,

E-foteliki mam pytanie. Mam samochód Ford Mondeo MK3 Kombi 2001, Isofix'a brak. W dniu wczorajszym przymierzałem fotelik Roemer King Plus 9-18 i trochę zwątpiłem. Efekt był taki, że po ustawieniu fotelika jego tył (zewnętrzna ściana) nie przylegał w pełni do oparcia kanapy (była luka, tak jakby kąt kanapy w aucie był inny niż kąt tylnej ściany fotelika), po dociągnięciu pasem wyglądało to lepiej, jednakże w momencie kiedy próbowałem nim ruszyć na boki, według mnie był niestabilny. Czy to jest poprawne? Jeśli nie, jaki fotelik byś podpowiedział w przedziale 9-18? Maxi Cosi Tobi? Coś innego?

pozdrawiam
Jerry

Nie - jeżeli nie był stabilny to absolutnie go nie bierz. (szkoda, ale czasem tak bywa). Romer King Plus który świetnie pasuje do auta da się tak mocno zamontować, że nie drgnie :)

Z autopsji powiem, że tam gdzie King Plus nie leży tam Maxi Cosi Tobi świetnie pasuje więc proponuję abyś go sprawdził...

Czytam cały wątek i tradycyjnie wiem teraz mniej niż poprzednio.
Szukam fotelika do 36 kg, do Skody Octavi 1.
CybeX Solution został odrzucony ze względu na płytkie siedzisko. Do Maxi-Cosi Rodi AP zniechęca mnie tapicerka, która sprawia wrażenie luźnej.
Zaczynam myśleć o Romer Kid Plus, Sunshine Kids, a może Concordzie. Proszę o pomoc w zakresie: głębokości siedziska i rozkładania fotelika do stanu spoczynku, ponieważ mały często i chętnie śpi w czasie jazdy. W zasadzie jestem otwarta na inne propozycje. Pomóżcie. Dziecko w sklepie nie daje się namówić do wsiadania - wszystkie są złe lub wszystkie są dobre, zależy od dnia.

Co to znaczy do 36 ? 15-36 czy 9-36 ?

Jeżeli 15-36 to: MC Rodi XR AP, Romer Kid Plus, Sunshine Kids, Concord, Kiddy Discovery Pro, Cybex Solution X, Concord Tansformer itd (każdy z nich - 4 gwiazdki ADAC więc każdy z nich polecę)

Jeżeli zaś chodzi o rozkładanie fotelika to Cię zmartwię - takie coś w fotelikach 15-36 praktycznie nie istnieje, dlaczego ?

Otóż dziecko w tym przedziale zapinane jest pasami naszego auta i wszelka ingerencja w zmianę pozycji dziecka drastycznie wpłynie na zagrożenie w postaci innego (niekorzystnego) rozłożenia sił np. pas barkowy może pięknie wskoczyć na szyję i przy mocnym uderzeniu ...

Generalnie śpiące dziecko w fotelikach 15-36 to dość spory problem - mam nadzieję, że konstruktorzy niedługo zwrócą na to uwagę i może coś wymyślą gdyż wisząca głowa poza strefą osłon bocznych to niezbyt bezpieczna pozycja spoczynkowa.

Jeżeli chodzi o delikatną regulacją pozycji to:

MC Roxi XR posiada taką (bardzo delikatną)

Cybex Solution X (delikatna regulacja głębokości zagłówka)

Niektóre foteliki posiadają też z tyłu coś takiego jak klin dystansowy, ale ja swojego dziecka nie chciał bym wozić w foteliku z rozłożonym klinem. (tylko na postoju, a w podczas jazdy pozycja klasyczna - niestety prawie pionowa)

e-fotelik po Twoich opiniach zdecydowaliśmy kupić fotelik z grupy 1. Jaką masz opinię o Britax first class plus oraz Britax eclipse? Dodam, że jeździmy nową wersją Fiata Doblo.

Hmmmmmmmmmmmmm :)

First Class Plus to grupa: 0 + & 1 (waga 0-18)

Grupa 1 to klasa wagowa 9-18 np King Plus

Proszę o dokładne sprecyzowanie która grupa wagowa Was interesuje - First Class jest dobrym fotelikiem gdyż spełnia podstawowe normy dla grupy 0-13 czyli podróżowanie tyłem do kierunku jazdy jednakże trzeba mieć w miarę głęboką kanapę oraz chwilę czasu przy każdym montażu gdyż nie jest to sprawa zbyt prosta ;)

Witam,
pozdrawiam Aśka

W fotelach 9-18 dziecko maksymalnie jeździ do czwartego roku życia, chociaż u mnie przykładowo córka przeskoczyła do fotelika 15-36 w wieku trzech lat. Jeśli jest możliwość kupna fotela 9-18 to zawsze jest to lepsze rozwiązanie niż 9-36. Z foteli 9-18 nie musisz koniecznie wydawać zbędnych pieniędzy na system isofix, gdyż dobrze zamontowany fotel na pasy spisuję się tak samo jak ten montowany na isofix. W przedziale 9-18 jak zawsze:) polecam Romera King Plusa. Jest kilka innych takich jak przykładowo Maxi COsi, Tobi, Priori, Kiddy Infinity Pro i jeśli dobrze pamiętam Energy Pro, Jane EXO( na isofix) itp, jednak moim zdaniem najwygodniejszy i ogólnie najbardziej godny polecenia jest Romer King Plus. Jeżeli ważna jest też pozycja spoczynkowa w foteliku to tym bardziej trzeba wykluczyć grupę 9-36, gdyż tam ta pozycja praktycznie nie występuję. W fotelach 9-18 jest ona praktycznie zawsze i dziecko można bez problemu "położyć" do spania;)

Nic dodać nic ująć.

Podpowiem jedno - jeżeli miał bym wybrać fotelik z grupy 9-36 to był by to Recaro Young Sport gdyż da się go najstabilniej zamontować...

Jeżeli chodzi o delikatną regulacją pozycji to:

MC Roxi XR posiada taką (bardzo delikatną)

Cybex Solution X (delikatna regulacja głębokości zagłówka)

Także Concord Transformer XT (15-36) ma regulację pochylenia fotela, porównując je do pochylenia innych foteli tej grupy można powiedzieć, że jest spore.

reklama
Do góry