reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
My dla naszego malucha kupiliśmy ten
Fotelik Casualplay Beat S 9-25kg - 2010 - kurier gratis - 815.00�zł : dino sklep dla dzieci oferuje wózki, foteliki, meble, pokoje dziecięce
Zobacz załącznik 283024
ale jeszcze w nim nie jeździ, na razie mieści się w małym foteliku-czekam aż zacznie siedzieć już dobrze. waży ok.10 kg.,kupowaliśmy w sklepie, mierzylismy go itd. dokupiliśmy tez taka wkładkę wypełniającą w zagięcie-bo wiadomo że maluszki nie siedzą tak prosto.Playe maja wygodny system "kładzenia" fotelika, nawet jak dziecko spi można to zrobic pokrętłem które jest z przodu. Ten większy fotelik Protector nawigator tez tak ma.Można go troszkę położyć i nie trzeba przy tym mieć ruchomych foteli bo fotelik się pochyla na własnym stalowym stelażu.To jest ten większy
FOTELIKI SAMOCHODOWE ► MAXI-COSI, CASUALPLAY, BEBE-CONFORT> Casualplay Protector FIX 2010 [15-36 kg]
Zobacz załącznik 283025
Nie wiem co nasz ekspert powie na moje foteliki-az się boję:sorry2:

Wydaje mi się że skoro maluszek szybko rośnie to kategoria 9-18 jest za mała-chyba że ktoś nie musi oszczędzać np.Taki starczy do jakichś 3 lat.

Witam,

Wybrałam jednak Cybexa, przymierzyłam w sklepie córkę, siedziała w zapiętym foteliku ponad 15 minut i poduszka jej nie przeszkadzała. Cieszę się że zdecydowałam się obejrzeć foteliki na żywo bo miałam upatrzony kolor, który po zobaczeniu na własne oczy od razu odrzuciłam. Ogólnie fotelik solidnie wykonany, faktycznie może sprawiać wrażenie styropianowego ale jak spięliśmy go pasem to poduszka chroni dokładnie maluszka.
Pan proponował nam również nowy fotelik Jane z tej samej grupy ale fotelik nie miał jeszcze testów zderzeniowych także zrezygnowaliśmy.
Szkoda że wcześniej nigdzie nie znalazłam tych fotelików Casualpaly, naprawdę wyglądają na solidne ale teraz to już musztarda poobiedzie :(

Joan co do Cybexów to ja się okropnie napaliłam na te turkusowe-tak strasznie mi się podobały-ale potem oblałam się kubłem zimnej wody;-) i kupiłam inną kolorystykę-Casuale nie miały turkusów ale zrezygnowałam nawet z czerwieni, bo stwierdziłam ze nie chcę aby się rzucały w oczy, po co ma mi ktoś potem szyby wybijać aby ukraść fajny fotelik. Niestety, w naszym kraju trzeba nawet o takich rzeczach mysleć:sorry:
A co twojego zakupu to najważniejsze ze córcia dobrze znosi ograniczenie poduchą:tak:

Witam, chciałabym poprosić Pana o pomoc w wyborze fotelika bo mamy nie lada dylemat. Obecnie mamy fotelik INGLESINA MARCO POLO -18kg o taki: http://www.bagaznik.ru/detskie-kresla/images/ 414.jpg
Jednak córka ma w nim ciasnawo już a w cieplejszym ubraniu to już wogóle siedzi w bezruchu. Ma 2lata i 8miesięcy (w styczniu skończy 3l.) waga 12,7kg, wzrost 93cm. Główka już nie jest po środku osłon bocznych fotelika a nieco wyżej (wystaje 1/3 główki powyżej fotelika - czy to jest bezpieczne czy sygnał do zmiany?).
Nie wiem czy wozić ją w tym foteliku aż osiągnie wagę 15kg czy zmieniać teraz. W grę wchodzi zmiana na fotelik 9-25 bądź 9-36, skłaniałam się ku temu drugiemu ze względu na czas użytkowania (Britax Evolva 123, Recaro Young Sport) ale wyczytałam tu, że duże przedziały wagowe nie są zbyt bezpieczne. Z kolei fotelik 9-25 może starczyć na bardzo krótko...
Nie wiem co robić dlatego proszę o radę.
Pozdrawiam :)

Witam - jak zawsze powiem jedno :) Polecam kupić dobry fotel 9-18 np King Plus, a następnie 15-36 np Kid Plus :)

ale oczywiście jeżeli musi być coś koniecznie z multigrup to wtedy albo: Evolva 123 Plus, Recaro Young Sport lub Cybex Pallas - najlepiej sprawdzać przymierzać i wtedy wybrać - jak nie ma takiej możliwości to najlepiej wybrać rozwiązanie najmniej ryzykowne.

Jeżeli chodzi o Wasz stary fotelik to główka nie powinna wychodzić z fotelika poza linię oczu, więc raczej jest to już sygnał do wymiany.

Ja też się więcej stresuję odkąd jeżdżę z dzieckiem ;)

Właśnie ten model nam wczoraj zaproponował sprzedawca tj. Cybex solution X (ten bez izofixu, w którym podnoszą się oba "zagłówki" nie tylko jeden), stwierdził, że nie ma sensu kupować 9-25 czy 9-36 mimo że mała waży niespełna 13kg/93wzrostu.. Mierzyliśmy też do samochodu. Trochę przeraża mnie fakt, że nie ma już w nich pozycji spoczynkowej no ale ogólnie fajny fotelik, szkoda, że nie pokazał nam tego Casual. Dziś będę szperała w necie za nimi ;)

to co Cię przeraża to jeden z minusów multigrup 9-36 w których nie da się zbytnio pochylać fotelika do pozycji bardziej leżącej.

W kategorii 9-18 w większości fotelików taka regulacja występuje...

a jaki mi poradzicie fotelik dla Kuby który ma 76cm i 11,5kg (10 miesięcy).Z nosidełka wyrósł już dawno pomimo tego że jest do 13kg.
Zastanawiam się nad fotelikiem,nie wiem czy mogę tu zareklamowac konkretną firmę...ale napiszę Maxi cosi 9-18kg z funkcją lekkiego położenia malucha,czy jakiś inny ?

eeeh :) po raz setny proponuję przejrzeć testy ADAC - tam znajdziesz oceny fotelików różnych producentów w różnych kategoriach...

Generalnie w 9-18 dobre są: Romer King Plus, Maxi Cosi Tobi itd itd itd - najlepiej dobrać fotelik kompatybilny z Twoim autem.

Witam,

Wybrałam jednak Cybexa, przymierzyłam w sklepie córkę, siedziała w zapiętym foteliku ponad 15 minut i poduszka jej nie przeszkadzała. Cieszę się że zdecydowałam się obejrzeć foteliki na żywo bo miałam upatrzony kolor, który po zobaczeniu na własne oczy od razu odrzuciłam. Ogólnie fotelik solidnie wykonany, faktycznie może sprawiać wrażenie styropianowego ale jak spięliśmy go pasem to poduszka chroni dokładnie maluszka.
Pan proponował nam również nowy fotelik Jane z tej samej grupy ale fotelik nie miał jeszcze testów zderzeniowych także zrezygnowaliśmy.
Szkoda że wcześniej nigdzie nie znalazłam tych fotelików Casualpaly, naprawdę wyglądają na solidne ale teraz to już musztarda poobiedzie :(

no i mądrze postąpiłaś :) nie wszystko maluchy tak dobrze reagują na Pallasa...

Czy mieliście też okazję w sklepie przymiarki fotelika do Waszego auta ?

My dla naszego malucha kupiliśmy ten
Fotelik Casualplay Beat S 9-25kg - 2010 - kurier gratis - 815.00�zł : dino sklep dla dzieci oferuje wózki, foteliki, meble, pokoje dziecięce
Zobacz załącznik 283024
ale jeszcze w nim nie jeździ, na razie mieści się w małym foteliku-czekam aż zacznie siedzieć już dobrze. waży ok.10 kg.,kupowaliśmy w sklepie, mierzylismy go itd. dokupiliśmy tez taka wkładkę wypełniającą w zagięcie-bo wiadomo że maluszki nie siedzą tak prosto.Playe maja wygodny system "kładzenia" fotelika, nawet jak dziecko spi można to zrobic pokrętłem które jest z przodu. Ten większy fotelik Protector nawigator tez tak ma.Można go troszkę położyć i nie trzeba przy tym mieć ruchomych foteli bo fotelik się pochyla na własnym stalowym stelażu.To jest ten większy
FOTELIKI SAMOCHODOWE ► MAXI-COSI, CASUALPLAY, BEBE-CONFORT> Casualplay Protector FIX 2010 [15-36 kg]
Zobacz załącznik 283025
Nie wiem co nasz ekspert powie na moje foteliki-az się boję:sorry2:

Wydaje mi się że skoro maluszek szybko rośnie to kategoria 9-18 jest za mała-chyba że ktoś nie musi oszczędzać np.Taki starczy do jakichś 3 lat.

Hmmmm generalnie grupa 9-25 jest dla mnie mało ciekawa ale biorąc pod uwagę różne warunki anatomiczne dzieci czasami rodzice mają trudny wybór.

Nie chcę wyrażać się źle o tym foteliku gdyż go nie znam, ale nie znalazłem nigdzie jego testów zderzeniowych więc ciężko jest mi cokolwiek o nim powiedzieć...

reklama
Hmmm...nie żebym się czepiała ale myślałam że Pan zna się na wszystkich fotelikach-Beat S to Playxtrem i jako taki ma testy ADAC choć ocena obsługi niska bo fotelik jest po prostu ciężki i pewnie gdybym miała go nosić tam i z powrotem to miałabym dodatkowe korzyści w postaci bicepsów:)Mogę się oczywiście mylić:tak: bo ja tam zaden znawca-piszę co wybrałam po prostu.Większy fotelik ma 4 gwiazdki ADAC. Ale rozumiem że jako pracownik e-foteliki zna się Pan po prostu na tych które sprzedaje Pana sklep.Czy mogę delikatnie zapytać czy ten tytuł doradca ds. bezpieczeństwa konsultował Pan jakoś z adminami forum?Bo przyjęłam to za taki pewnik po prostu-jak pewnie wszystkie tutaj Mamy i zdziwił mnie Pan pisząc iż kategoria 9-25 jest dla Pana mało ciekawa bo Pana sklep nie oferuje fotelików w tych kategoriach. Nie chcę pana urazić-chcę wiedzieć, to chyba naturalne. Bo jak się wczytałam w pierwszego posta to wygląda mi to po prostu na reklamę, wyrażenia "fotelik samochodowy" odsyłają do strony Pana miejsca zatrudnienia. Nie zwróciłabym na to pewnie uwagi gdyby nie to że-wiem, powtarzam się-nie wie Pan nic na temat bezpieczeństwa fotelików których nie sprzedaje Pana sklep, a podając w swoim tytule "doradca ds.bezpieczeństwa" sugeruje Pan wiedzę kompletną. To jak to jest?

Do góry