reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Mam dwójkę dzieci. Jeden prawie 2 lata, drugi 9 miesięcy. Starszy podróżuje w maxi cosi tobi, młodszy w maxi cosi cabrio-fix.

Mamy Renault Scenic II z 2004 r, następnym samochodem będzie Grand Scenic 2006 lub młodszy.

Głowię się, aby wybrać fotelik montowany tyłem do ruchu jazdy dla młodszego dziecka. Chciałbym, aby miał testy ADAC i wypadł w nich przyzwoicie, bo i żeby się dało zamontowac w Scenicu. Widzę jednak, że będzie problem. Firmy nie sprawdzają tak starych samochodów i w gruncie rzeczy nie wiem, czy fotelik nadaje się do mojego auta.

Mam Tobi, a wg listy aut, nie mogę zamontowac go nigdzie, jak tylko na siedzeniu kierowcy (i to zakładając, że scenic z 2004 roku nie różni się zbytnio od tego z 2006). Z czym to jest związane? Jaki kupić fotelik?

reklama
Witam,
jestem mamą 4 miesięcznego chłopca, który w tej chwili wazy 8 kg i jeździ w Recaro Young Profi plus z Isofix. Niestety umieszczanie dziecka w tym foteliku stało się koszmarem i zawsze kończy się płaczem. Mam wrażenie, że dziecku jest w foteliku po prostu za ciasno. Na zakup pierwszego fotelika poświęciłam sporo czasu przeszukując gąszcze internetowych artykułów i forum, więc tym większe jest moje rozczarowanie teraz i tym bardziej liczę na Państwa profesjonalną radę.Myślę nad zmianą fotelika, z tym że nie wiem czy jest jakaś alternatywa dla jego przedziału wagowego/wiekowego? Czy rozsądna bedzie zmiana na fotelik typu 0-18 kg typu Cybex Sirona ( mocno rozważałam ten zakup jako 1. fotelik ) czy Romer DualFix czy lepiej przemęczyć się i przeczekać do zakresu 9-18?

Będę wdzięczna za opinię i radę.

Witam,
jestem na etapie szukania odpowiedniego fotelika z przedziału 9-18 kg, synek obecnie ma 8,5 miesiąca waży ok. 12kg do małych nie należy :) Obecnie jeździ w Recaro Young Profi z Isofixem, auto to opel vectra c kombi (2004).
Interesują mnie foteliki Romera i który model Pan poleca? Na stronie romera niby modele fotelików które pasowały by do mojego auta to Versafix i Duo Plus, raczej w aucie nie ma TT.
Proszę o poradę

Witam,
jestem mamą 4 miesięcznego chłopca, który w tej chwili wazy 8 kg i jeździ w Recaro Young Profi plus z Isofix. Niestety umieszczanie dziecka w tym foteliku stało się koszmarem i zawsze kończy się płaczem. Mam wrażenie, że dziecku jest w foteliku po prostu za ciasno. Na zakup pierwszego fotelika poświęciłam sporo czasu przeszukując gąszcze internetowych artykułów i forum, więc tym większe jest moje rozczarowanie teraz i tym bardziej liczę na Państwa profesjonalną radę.Myślę nad zmianą fotelika, z tym że nie wiem czy jest jakaś alternatywa dla jego przedziału wagowego/wiekowego? Czy rozsądna bedzie zmiana na fotelik typu 0-18 kg typu Cybex Sirona ( mocno rozważałam ten zakup jako 1. fotelik ) czy Romer DualFix czy lepiej przemęczyć się i przeczekać do zakresu 9-18?

Będę wdzięczna za opinię i radę.

Ja popieram (nie wiem jak ekspert),najważniejsze żeby dziecko jeździło tyłem do kierunku jak najdłużej i żeby fotelik był dobrze dopasowany i zapięty w samochodzie.
Ma Pani jeszcze Maxi Cosi Milofix z tego typu foteli.Niestety najłatwiej będzie o jego dostępność i przymiarkę do auta.

Mam dwójkę dzieci. Jeden prawie 2 lata, drugi 9 miesięcy. Starszy podróżuje w maxi cosi tobi, młodszy w maxi cosi cabrio-fix.

Mamy Renault Scenic II z 2004 r, następnym samochodem będzie Grand Scenic 2006 lub młodszy.

Głowię się, aby wybrać fotelik montowany tyłem do ruchu jazdy dla młodszego dziecka. Chciałbym, aby miał testy ADAC i wypadł w nich przyzwoicie, bo i żeby się dało zamontowac w Scenicu. Widzę jednak, że będzie problem. Firmy nie sprawdzają tak starych samochodów i w gruncie rzeczy nie wiem, czy fotelik nadaje się do mojego auta.

Mam Tobi, a wg listy aut, nie mogę zamontowac go nigdzie, jak tylko na siedzeniu kierowcy (i to zakładając, że scenic z 2004 roku nie różni się zbytnio od tego z 2006). Z czym to jest związane? Jaki kupić fotelik?

Jak ma Pani bazę do cabrifixa to mamy do wyboru albo pearl (przodem do kierunku jazdy)...można zmienić jeszcze na milifixa albo romera dualfix a starsze dziecko zostawia Pani w Tobim bo wątpię.Tobi to (według mnie taki sprytny fotel),pasuje do większości aut i da się go naprawdę wbić w kanapę tak mocno jakby był przyklejony na stałe.Nie powinna mieć Pani problemów.
Ja mam Tobi bo w moim aucie są sportowe kubełkowe siedzenia i jak pierwszy raz przymierzałam Tobiego to aż się zszokowałam,że tak mocno się trzyma.
Zresztą ja go często przymierzam moim Klientom do aut i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby nie pasował.CO oczywiście nie oznacza,że można go kupować na ślepo :)

Ja popieram (nie wiem jak ekspert),najważniejsze żeby dziecko jeździło tyłem do kierunku jak najdłużej i żeby fotelik był dobrze dopasowany i zapięty w samochodzie.
Ma Pani jeszcze Maxi Cosi Milofix z tego typu foteli.Niestety najłatwiej będzie o jego dostępność i przymiarkę do auta.

Powtarzam po raz X :-D żaden ze mnie ekspert - po prostu interesuje się tą tematyką i coś tam wiem ;-)

W wracając do wypowiedzi to przyłączam się do niej w 100%.

pozdrawiam

Mam pytanie na temat używanego już fotelika. Siostrzenica ma w tej chwili 16 miesięcy i 13 kg, ale zaczęła używać fotelika mając 11 miesięcy. Do tamtego momentu jeździła w "przywózkowym" gratisie. Niestety musiałam uczestniczyć w zakupach, bo nieobeznani w internetowym świecie. Jej rodzicom najbardziej zależało na tym, żeby kupić jeden fotelik, który dziecko będzie użytkowało do końca zapotrzebowania. Drugim kryterium była cena: im tańszy tym lepiej. (Dodam, że nie należą do najbiedniejszych... Powiedzmy, że są z południa Polski:p). Zasłaniali się tym, że przecież zdarzają się "dobre" foteliki w promocjach, więc cena nie mogła przekraczać 100 zł :szok:

Jedyny "normalnie" wyglądający fotelik w przedziale 9-36 z tworzywa a nie ze steropianu jaki znalazłam to
[h=1]Fisher Price 9-36 BELINE SP[/h]
Pomijając fakt, że nie potrafią korzystać z fotelika, bo po 5 miesiącach dalej wołają mnie, żebym go zamontowała (instrukcja obsługi gryzie) i szczycą się tym, że mają "ładny" i "nowoczesny" fotelik (kwestia gustu oczywiście), zastanawiam się, czy on w ogóle przeszedł jakiekolwiek testy. Czy jest on choć w miarę bezpieczny? Wiem, że ten model jest sprzedawany pod różnymi markami i jest dość popularny w innych krajach.

Moje pytanie:
Czy ten model przeszedł testy i jeśli tak: ile gwiazdek otrzymał?

Pytam, bo wprawdzie dziecko nie jest moje, ale patrzeć na ich nieodpowiedzialność i płytkość nie mogę, więc się szarpnę, jeśli obecny fotelik zagraża dziecku.

Dziękuję z góry za odpowiedź

reklama
Matko, jak je się cieszę, że znalazłam to forum.

Błagam pana o pomoc!:)

Jestem samotną mamą, muszę kupić dziecku fotelik, najlepiej w przedziale 9-25 kg. Od miesiąca zastanawiam się nad różnymi modelami... Wiem, że preferuje Pan fotele z wyższej półki bo mają testu ADAC itp ale mnie niestety nie stać na taki fotel:(.

Biorę pod uwagę trzy foteliki:
- COLETTO SANTINO
- BABY DESIGN AMIGO
- 4BABY WEELMO

Który z nich bylby najlepszy? Który ma najbardziej zabudowane boki w razie bocznego uderzenia?
Ewentualnie jaki inny fotelik w tym stylu Pan poleca?

Samochód to skoda octavia chyba z 2001 roku

Błagam Pana o pomoc!!!:)

Będę bardzo wdzięczna z pomoc

Do góry