reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Evolva nawet bez klamer daje się bardzo mocno i stabilnie zamontować. Jeżeli jednak Recaro jest stabilniejsze a Evolva pracuje to oczywiście lepszym wyborem będzie YS.

Brak klipsa po poprawnym montażu w kompatybilnym aucie nie powinien mieć większego wpływu, oczywiście ja również wolę jak jest ale akurat Evolva montuje się bardzo stabilnie bez tego elementu.

Pytanie dodatkowe bardzo na czasie: nie odpowiem nic innego jak wcześniej: jeździć w uprzężach ile się da i jak nie ma wyjścia to 15-36. No chyba, że w aucie jest Isofix i TT - 3 miesiące temu miała premiera lekarstwa na ten problem, romer xtensafix. (do 25kg w uprzęży). pzdr

reklama
Witam,
jesteśmy na zakupie fotelika w przedziale 0-18, montowany tyłem do kierunku jazdy (chcemy żeby dziecko jak najdłużej jeździło tyłem). Który fotelik jest lepszy (pod względem bezpieczeństwa, wygody i pasujący do samochodu volvo s60) britax first clas czy maxi cosi opal?

ps. Czy to prawda, że nie można używać fotelika po innym dziecku i dlaczego? czy chodzi o okres użytkowania czy o coś innego? Posiadam fotelik 0-13 po jednym dziecku. Czy mam go wyrzucić i kupić nowy? Czy mogę zostawić dla kolejnego dziecka?

Pozdrawiam

Witam,

Najlepiej pasujący będzie ten który po przymiarce będzie najlepiej pasujący :tak: - wirtualnie nie da się tego z całą pewnością ocenić.

Pół prawda i pól legenda - otóż bezpieczny fotelik po własnym dziecku (oczywiście nie jakiś stary rupieć ze strychu) będzie oczywiście ok jeżeli będzie pasował do auta i dziecka, natomiast fotelik od osoby obcej może nieść ze sobą zagrożenie brania udziału w wypadku, kolizji w wyniku której powstały uszkodzenia (niewidoczne gołym okiem) co może w przyszłości skutkować brakiem odpowiedniego zabezpieczenia w przypadku kolejnej kolizji.

Oczywiście im fotelik nowszy tym lepiej bo wszystko na świecie poddaje się czasowi, materiały użyte do budowy fotelika również i z biegiem lat maleją ich właściwości.

Pozdrawiam

Witam,
powoli zaczynamy się zastanawiać nad kupnem większego fotelika dla córki, która właśnie zaczęła 8 miesiąc i waży 9kg. Ja jestem za fotelikiem z przedziału 9-18kg, z pięciopunktowymi pasami. Partner preferuje bardziej ekonomiczne rozwiązanie, tj. 9-36kg i foteliki z panelem w związku z ich dobrymi wynikami w testach. Przede wszystkim chodzi nam o bezpieczeństwo naszej córki, cena nie ma znaczenia. Dobrze byłoby gdyby fotelik był rozkładany do pozycji półleżącej bez zakłócania snu dziecka. Dodam, że sporo podróżujemy i zależy nam na komforcie dziecka.

Sporo czytałam na forach i stronach producentów, przejrzeliśmy opinie i testy, ale wybór jest naprawdę duży dlatego proszę o pomoc w wyborze najlepszego fotelika, tym bardziej, że ma pasować do więcej niż jednego samochodu. Jaka jest Pana opinia odnośnie fotelików z panelem, faktycznie są bezpieczniejsze? Czy foteliki z przedziału 9-36kg nie są mniej bezpieczne niż te z przedziału 9-18kg?

Samochody, w których fotelik miałby być używany, to Mazda 323F, BMW 3 seria E46, a także Renault Laguna II Grandtour.

A oto nasze typy:
Kiddy Guardianfix Pro 2,
Cybex Pallas 2,
Britax King Plus,
Britax Duo Plus,
Britax Multi-Tech II,
Britax Dualfix.

Z góry dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie mojego posta.
Pozdrawiam.

Witam,

Zasada jest prosta i zawsze ta sama: im dłużej tyłem tym lepiej, później testy adac, następnie wybór kilku najbezpieczniejszych modeli, w kolejnym kroku znalezienie sklepu, który oferuje je od ręki i zezwoli na przymiarki, następnie przymiarki w wyniku których wybieramy fotelik, który daje się poprawnie i najstabilniej zamontować w naszym aucie w Pani przypadku wielu autach.

odnośnie wymienionych modeli to poduszkowce schodzą na boczny plan z racji na wyniki testu dachowania, reszta przodem do kierunku jazdy niezła, ale jeszcze bezpieczniej jeździć tyłem.

Lepiej dobierać foteliki z bardziej zawężonych grup wagowych z wielu względów, pisałem o tym już kilkukrotnie - warunek Romer Xtensafix, który zapewnia uprzęże do 25kg.

Pozdrawiam

Witam,
powoli zaczynamy się zastanawiać nad kupnem większego fotelika dla córki, która właśnie zaczęła 8 miesiąc i waży 9kg. Ja jestem za fotelikiem z przedziału 9-18kg, z pięciopunktowymi pasami. Partner preferuje bardziej ekonomiczne rozwiązanie, tj. 9-36kg i foteliki z panelem w związku z ich dobrymi wynikami w testach. Przede wszystkim chodzi nam o bezpieczeństwo naszej córki, cena nie ma znaczenia. Dobrze byłoby gdyby fotelik był rozkładany do pozycji półleżącej bez zakłócania snu dziecka. Dodam, że sporo podróżujemy i zależy nam na komforcie dziecka.

Sporo czytałam na forach i stronach producentów, przejrzeliśmy opinie i testy, ale wybór jest naprawdę duży dlatego proszę o pomoc w wyborze najlepszego fotelika, tym bardziej, że ma pasować do więcej niż jednego samochodu. Jaka jest Pana opinia odnośnie fotelików z panelem, faktycznie są bezpieczniejsze? Czy foteliki z przedziału 9-36kg nie są mniej bezpieczne niż te z przedziału 9-18kg?

Samochody, w których fotelik miałby być używany, to Mazda 323F, BMW 3 seria E46, a także Renault Laguna II Grandtour.

A oto nasze typy:
Kiddy Guardianfix Pro 2,
Cybex Pallas 2,
Britax King Plus,
Britax Duo Plus,
Britax Multi-Tech II,
Britax Dualfix.

Z góry dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie mojego posta.
Pozdrawiam.

Przejrzeli Państwo testy?:confused:
oto nowość z fotelików z osłoną tułowia

Foteliki samochodowe z osłoną tułowia - fatalny test dachowania. Wstrząsające!!! - YouTube

także może proszę zweryfikować swoją wiedzę...do tego 8 miesięcy to minimum 4 za wcześnie do przesadzania w fotelik przodem do kierunku jazdy.

Witam,

Max-Fix - jest dostępny to prawda o dziwo jest popularny (o dziwo bo w PL samo rwf jest tabu :tak:), jest to jeden z niewielu moich faworytów wśród rwf. Co do miejsca na nogi to szału nie było nie ma i nie prędko będzie w tej kategorii, ale wydaje mi się że jest ciut lepiej niż w BeSafe.

Duala widziałem tylko wirtualnie - premiera wstępnie na październik, nie wypowiem się dopóki nie wpadnie w moje ręce.

Oczywiście RWF od BeSafe również na tak.

Pozdrawiam serdecznie!

(najlepiej porównać ilość miejsca montując w jakimś sklepie BS i Max Fixa).

Witam,

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale tak to już bywa, że z małymi dziećmi w domu nigdy nie ma na nic czasu...

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zakup BeSafe Izi Combi z isofix. Jak tylko nasz maluch zobaczyl fotelik, od razu sie na niego wdrapal i wygodnie rozsiadl. A po przymiarce fotelika w samochodzie (najpierw bez małego pasażera, a potem również i z nim), była rozpacz i dramat, bo trzeba było wysiąść. Tak więc fotelik od razu przypadł wszystkim do gustu :-D

Bardzo pozytywnie oceniam:
- wysokość fotelika: dziecko siedzi dużo wyżej niż w modelach fwf, przez co może wyglądać za okno i śledzić co się tam dzieje,
- sporo miejsca na nogi (czego się swojego czasu mocno obawiałam),
- niezbyt skomplikowany montaż (wystarczy obejrzeć filmiki instruktażowe na YouTube i zajrzeć do instrukcji)

Jedynym minusem, który zauważyłam to to, że tapicerka trochę grzeje naszego malucha. No, ale w naszym klimacie (południe Hiszpanii) jest to niestety nieuniknione. Pewnie z czasem sprawimy sobie letni pokrowiec BeSafe, który może będzie trochę chłodniejszy...

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za cierpliwość i fachowe porady.
Pozdrawiam,
Monika JM

Witam,
jestem mamą prawie 9m chłopczyka który waży 8,5 kg, jako że powoli wyrasta nam z obecnego fotelika (maxi cosi) to zastanawiam się nad zakupem czegoś większego. Tylko na rynku jest ich za dużo i ciężko mi sie w nich połapać...

W związku z tym że jeździmy dość długie trasy ok 1000km to najważniejsze dla mnie jest bezpieczenstwo i możliwość rozkladania fotelika jak najbardziej do pozycji leżącej. Cena nie gra większej roli.

Obecnie jeździmy 5-cio drzwiowym Suzuki Swift z 2007 ale w przyszlym roku chcemy kupić Audi A4 Avant z conajmniej 2009 r. Także fotelik musi pasować do tych dwuch aut. Niestety nie mamy możliwości przymierzenia fotelika.

Jak narazie moją uwagę zwróciły dwa firmy romer:
- Duo Plus
- Versafix

Może mają Państwo jakieś inne propozycje, uwagi? Bo sama nie wiem co mam już zrobić.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zakup BeSafe Izi Combi z isofix.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za cierpliwość i fachowe porady.
Pozdrawiam,
Monika JM

Bardzo dobry wybór, dziękuję w imieniu swoim i czytających za cenny feedback. Co do dodatkowych tapicerek to zdecydowanie polecam mimo iż sam w nich nie jeżdżę :-D Klienci mówią, że jednak "coś" dają....

Pozdrawiam i życzę bezpiecznych podróży.

reklama
Witam,
jestem mamą prawie 9m chłopczyka który waży 8,5 kg, jako że powoli wyrasta nam z obecnego fotelika (maxi cosi) to zastanawiam się nad zakupem czegoś większego. Tylko na rynku jest ich za dużo i ciężko mi sie w nich połapać...

W związku z tym że jeździmy dość długie trasy ok 1000km to najważniejsze dla mnie jest bezpieczenstwo i możliwość rozkladania fotelika jak najbardziej do pozycji leżącej. Cena nie gra większej roli.

Obecnie jeździmy 5-cio drzwiowym Suzuki Swift z 2007 ale w przyszlym roku chcemy kupić Audi A4 Avant z conajmniej 2009 r. Także fotelik musi pasować do tych dwuch aut. Niestety nie mamy możliwości przymierzenia fotelika.

Jak narazie moją uwagę zwróciły dwa firmy romer:
- Duo Plus
- Versafix

Może mają Państwo jakieś inne propozycje, uwagi? Bo sama nie wiem co mam już zrobić.

Chłopczyk jeszcze za młody na jazdę przodem zatem zalecam jak zawsze dalszą jazdę tyłem w obecnym foteliku bądź wymianę na fotelik RWF dla wyższej grupy wagowej.

Czy i który będzie pasował do wymienionych aut - nie wiem. Można próbować się posiłkować aplikacją fit finder na stronie britax-roemer.pl.

Wśród fotelików fwf 9-18 oba wymienione to dobre produkty, dorzuciłbym jeszcze safefix plus, który ma bardziej rozbudowany zagłówek i podporę stabilizującą.

Pozdrawiam

Do góry