reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Właśnie zrobiłem oględziny samochodu... Czy zaczep TT np.w bagażniku, powinien być w linii prostej do osi siedzenia?
Mam dwa zaczepy (po jednym z lewej i prawej) ale nie są w osi lewego ani prawego siedzenia tylko bardziej przesunięte na zewnątrz. Obawiam się, że to nie jest zaczep TT tylko do siatki bagażnika... Z instrukcji wynika, że do 25 kilo z uprzężą można montować tylko i wyłącznie pasem 3p plus TT. Tak więc ten fotelik chyba odpada :(

W takim przypadku Recaro Young Sport 2.0 czy Britax Evolva 123 Plus?
Oczywiście przed zakupem sprawdzę możliwość poprawnego montażu :)

reklama
Na 99% TT powinien być w osi chodź czasem widziałem cuda w autach... Mimo wszystko uchwyt bagażowy nawet wizualnie powinien dać się bez problemu odróżnić od mocowania TT, jak Pan napisze jaka marka, model i rocznik to powiem Panu czy widziałem w takim aucie TT wśród klientów.

Czy Britax czy Recaro - odpowiedź zawsze ta sama, ten który da się stabilnie i poprawnie zamontować w danym aucie.

pozdrawiam

Na 99% TT powinien być w osi chodź czasem widziałem cuda w autach... Mimo wszystko uchwyt bagażowy nawet wizualnie powinien dać się bez problemu odróżnić od mocowania TT, jak Pan napisze jaka marka, model i rocznik to powiem Panu czy widziałem w takim aucie TT wśród klientów.

Czy Britax czy Recaro - odpowiedź zawsze ta sama, ten który da się stabilnie i poprawnie zamontować w danym aucie.

pozdrawiam
Opel Astra H, kombi, 2008 rok - TT chyba w wersji od 2009 :( Na 99% zaczepy do siatki, przy klapie mam dwa takie same :(
Muszę sprawdzić opcje montażu Britaksa i Recaro bo jeżeli któryś z nich wymaga TT to też odpada.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam.

Proszę uprzejmie - jak już Państwo dokonają wyboru to proszę o krótką relację :tak:

Wybraliśmy Roemer Safefix Plus z mocowaniem ISOFIX i jesteśmy bardzo zadowoleni, a co najważniejsze nasz maluch jest zadowolony. Przejechał już w nim około 1000 km i jak do tej pory nie mamy żadnych problemów w podróży. Siedzi sobie wygodnie. Miejsca jest wystarczająco dużo mocowanie i obsługa fotelika jest bardzo prosta, a on sam bardzo bezpieczny i wygodny. Z czystym sumieniem polecamy i bardzo dziękujemy za pomoc w wyborze.

Opel Astra H, kombi, 2008 rok - TT chyba w wersji od 2009 :( Na 99% zaczepy do siatki, przy klapie mam dwa takie same :(
Muszę sprawdzić opcje montażu Britaksa i Recaro bo jeżeli któryś z nich wymaga TT to też odpada.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam.

Nie ma najmniejszego problemu - skoro takie same są przy klapie to rzeczywiście odpada, Britax i Recaro nie wymagają ani isofix ani tt - montujemy je w użyciem 3 punktowego pasa samochodowego.

pozdrawiam

Wybraliśmy Roemer Safefix Plus z mocowaniem ISOFIX i jesteśmy bardzo zadowoleni, a co najważniejsze nasz maluch jest zadowolony. Przejechał już w nim około 1000 km i jak do tej pory nie mamy żadnych problemów w podróży. Siedzi sobie wygodnie. Miejsca jest wystarczająco dużo mocowanie i obsługa fotelika jest bardzo prosta, a on sam bardzo bezpieczny i wygodny. Z czystym sumieniem polecamy i bardzo dziękujemy za pomoc w wyborze.

Dziękuję za powrót na forum i relację po 1000km :tak: - safefix plus to bardzo wybór. pozdrawiam i życzę bezpiecznych podróży.

Z początkiem tygodnia pojawi się u nas coś bardzo ciekawego: romer dualfix

Fotelik rwf 0-18 Isofix z opcją jazdy tyłem do kierunku jazdy przez cały okres użytkowania oraz opcją jazdy przodem w zakresie 9-18kg. Dodatkowo posiada on podporą stabilizującą oraz opcję obrotu o 360 stopni co ułatwi montaż i demontaż dziecka w foteliku ;)

romer-dualfix-360-stopni.jpg

[video=youtube;NyK9eNSV-Do]http://www.youtube.com/watch?v=NyK9eNSV-Do[/video]

powiedzmy, że to taki policzek dla Cybexa Sirony :-D

Witam serdecznie
Jestem mama 5,5 miesiecznego Ethana
Obecnie syn podrozuje w foteliku Maxi Cosi 0-13kg
Rozwazam zakup noweo fotelika od 9-18kg
Syn mimo ze ma niespelna 6mc wazy ponad 9kg i obecnie zostalo mu jakies 2cm nad glowka
Chcialabym by fotelik byl bazpieczny z isofix i najwazniejsze by rozkladal sie do pozycji pollezacej.
Wiem ze foteliki roznia sie katem pochylenia w tej pozycji.
Zaezy mi na max kacie ze wzgledu na wiek syna
Z gory serdecznie dziekuje z czas ktory juz Pan poswiecil czytajac mojego posta

Pozdrawiam
Anna M

PS
Nie wiem czy to wazne ale widze ze niektorzy podaja jakim samochodem jezdza
BMW X1

Witam,

Synek absolutnie w tym wieku nie może podróżować przodem do kierunku jazdy.

BMW X1 posiada system Isofix więc proponuję przyjrzeć się fotelom RWF z Isofix (tyłem do kierunku jazdy) np od Britaxa:

Max Way
Max Fix

ewentualnie BeSafe'y

no i nowość o której wspominałem wyżej czyli Romer Dualfix.

Na naszej stronie jest lista kompatybilnych pojazdów - X1 znajduje się na tej liście dla modelu Dualfix.

Fotelik ma się pojawić u nas w ciągu 2 dni.

Pozdrawiam serdecznie

reklama
I kolejne wątpliwości.

Przymierzałem Evolvę 123 (bez plus, którego chcę kupić, ale to chyba ta sama skorupa) i Young Sport.
To co mnie zdziwiło, to brak klipsa zatrzaskującego pas w Evolvie.

Ponieważ przymierzałem w dwóch różnych sklepach, to nie byłem w stanie obiektywnie ocenić stabilności po montażu ale wydaje mi się, że lepiej trzymał się Recaro - mniejsze przesunięcia.

Czy brak klipsa może mieć wpływ na bezpieczeństwo? Mam tutaj na myśli np. cofanie się (poluzowanie) pasów, które są jedyną siłą trzymającą ten foteliki. Oba rozpatruję do wykorzystania z wewnętrzną uprzężą.

I pytanie dodatkowe - co jak dziecko osiągnie wagę 18 kg lub się nie mieści w uprząż a jest zbyt młode do przepięcia w pasy 3-punktowe? Mam 2 kg zapasu wagowego na uprząż i 15 cm zapasu na wzroście (do górnej krawędzi)...

Do góry