reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam,

Proszę o poradę w kwestii wyboru fotelika na lekkiej 4-latki. Wazy niespełna 14 kg i ma 99 cm. Jeździ teraz jeszcze w foteliku 9-18 kg ale muszę kupić drugi do samochodu męża. Chciałabym jednak żeby był to dobry fotelik na dłużej, który w przyszłości będzie jej głównym fotelikiem. Zastanawiam się czy bezpieczniejszy jest dla dziecka np Recaro Young Sport 9-36 z możliwością jazdy w pasach 5-punktowych czy może już kupić fotelik z zakresu 15-36 który ma więcej * w ADACU np Romer kidfix. Zastanawiałam się też nad fotelikiem Romer Xtensafix ale nie znalazłam testów ADAC, a opini tez jest mało.
Na razie skłaniam się ku dobremu fotelikowi z zakresu 15-36. Oboje z mężem jeździmy skodą octawia więc nie powinno być problemu, że fotelik do mojego samochodu pasuje ,a do męża nie.
Bardzo proszę o poradę bo już wariuje od nadmiaru przeczytanych informacji ;)

reklama
Dzisiaj byłam w sklepie na wstępną przymiarkę i sprzedawca polecał casualPlay Protector FIX. Podoba mi się w nim możliwość lekkiego rozłożenia na wypadek snu, co jest rzadkością w tym przedziale wagowym fotelików (15-36 kg). Ale żeby nie było zbyt łatwo to polecanego fotelika nie było obecnie w sklepie :)
Miał Pan może do czynienia z tym fotelikiem? Czy jest to gorszy wybór od Recaro lub Romera mimo podobnych ocen w testach ADAC?

U nas sprawdziły się w praktyce (wypadek samochodowy) foteliki Concord Lift Evo. Dzieciakom nic się nie stało. Później rosły razem z nimi - polecam.

W jakim sensie później?? po wypadku??? Po wypadku foteliki należy zutylizować, bo drugi raz mogą już nie spełnić swojej funkcji!!!!

Mam pytanie na temat używanego już fotelika. Siostrzenica ma w tej chwili 16 miesięcy i 13 kg, ale zaczęła używać fotelika mając 11 miesięcy. Do tamtego momentu jeździła w "przywózkowym" gratisie. Niestety musiałam uczestniczyć w zakupach, bo nieobeznani w internetowym świecie. Jej rodzicom najbardziej zależało na tym, żeby kupić jeden fotelik, który dziecko będzie użytkowało do końca zapotrzebowania. Drugim kryterium była cena: im tańszy tym lepiej. (Dodam, że nie należą do najbiedniejszych... Powiedzmy, że są z południa Polski:p). Zasłaniali się tym, że przecież zdarzają się "dobre" foteliki w promocjach, więc cena nie mogła przekraczać 100 zł :szok:

Jedyny "normalnie" wyglądający fotelik w przedziale 9-36 z tworzywa a nie ze steropianu jaki znalazłam to
Fisher Price 9-36 BELINE SP

Pomijając fakt, że nie potrafią korzystać z fotelika, bo po 5 miesiącach dalej wołają mnie, żebym go zamontowała (instrukcja obsługi gryzie) i szczycą się tym, że mają "ładny" i "nowoczesny" fotelik (kwestia gustu oczywiście), zastanawiam się, czy on w ogóle przeszedł jakiekolwiek testy. Czy jest on choć w miarę bezpieczny? Wiem, że ten model jest sprzedawany pod różnymi markami i jest dość popularny w innych krajach.

Moje pytanie:
Czy ten model przeszedł testy i jeśli tak: ile gwiazdek otrzymał?

Pytam, bo wprawdzie dziecko nie jest moje, ale patrzeć na ich nieodpowiedzialność i płytkość nie mogę, więc się szarpnę, jeśli obecny fotelik zagraża dziecku.

Dziękuję z góry za odpowiedź

Głupi ma szczęście można by rzec ;) - Fotelik ten jest produkowany przez Firmę Nania i sprzedawany na różnych licencjach (min. Fishera, ferrari chyba też Disney ) W 2012r uzyskał 3* ADAC . Jak na tak niski budżet całkiem nieźle, oczywiście jakość materiałów raczej nie wróży dla niego trwałości i stałego poziomu bezpieczeństwa przez projektowane 11lat użytkowania.

Pozostaje rodzicom pogratulować podejścia ;/

Matko, jak je się cieszę, że znalazłam to forum.

Błagam pana o pomoc!:)

Jestem samotną mamą, muszę kupić dziecku fotelik, najlepiej w przedziale 9-25 kg. Od miesiąca zastanawiam się nad różnymi modelami... Wiem, że preferuje Pan fotele z wyższej półki bo mają testu ADAC itp ale mnie niestety nie stać na taki fotel:(.

Biorę pod uwagę trzy foteliki:
- COLETTO SANTINO
- BABY DESIGN AMIGO
- 4BABY WEELMO

Który z nich bylby najlepszy? Który ma najbardziej zabudowane boki w razie bocznego uderzenia?
Ewentualnie jaki inny fotelik w tym stylu Pan poleca?

Samochód to skoda octavia chyba z 2001 roku

Błagam Pana o pomoc!!!:)

Będę bardzo wdzięczna z pomoc

Fotel z testami ADAC nie musi kosztować majątku...
Proszę zerknąć na fotel Safetz 1ST to druga marka Dorela )producenta Maxi COsi)

SAFETY 1ST BABY COOL PLUS fotelik 9-18 kg. j. PRIO (3586439546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

300ZŁ to tyle samo co za Baby Design.A ten fotel to poprostu Priori w trochę uboższej tapicerce.
Ma 3 gwiadki Adac

Witam,

Proszę o poradę w kwestii wyboru fotelika na lekkiej 4-latki. Wazy niespełna 14 kg i ma 99 cm. Jeździ teraz jeszcze w foteliku 9-18 kg ale muszę kupić drugi do samochodu męża. Chciałabym jednak żeby był to dobry fotelik na dłużej, który w przyszłości będzie jej głównym fotelikiem. Zastanawiam się czy bezpieczniejszy jest dla dziecka np Recaro Young Sport 9-36 z możliwością jazdy w pasach 5-punktowych czy może już kupić fotelik z zakresu 15-36 który ma więcej * w ADACU np Romer kidfix. Zastanawiałam się też nad fotelikiem Romer Xtensafix ale nie znalazłam testów ADAC, a opini tez jest mało.
Na razie skłaniam się ku dobremu fotelikowi z zakresu 15-36. Oboje z mężem jeździmy skodą octawia więc nie powinno być problemu, że fotelik do mojego samochodu pasuje ,a do męża nie.
Bardzo proszę o poradę bo już wariuje od nadmiaru przeczytanych informacji ;)

Ja uważam,że dziecko powinno być zapięte jak najdłużej pasami 5-punktowymi fotela...Pasy 3 punktowe mogą spowodować cięższe obrażenia bo są przewidziane dla dorosłych.
W tym przypadku wybrałabym Recaro YS

Witam!Prosiłabym o poradę w podobnej sprawie.Chcę kupić drugi fotelik dla córki (1,5 roku, 9,5 kg) z przedziału 9-36. Obecnie jeżdzi w Versafixie i jesteśmy zadowoleni,ale do drugiego samochodu,na krótkie trasy chcę 9-36 myślałam o Xtensafixie ale nie mam TT tylko isofix. W Recaro YS mała nie chciała siedzieć nawet w sklepie.
Oglądałam jeszcze Graco Nautilus i wydał się całkiem fajny i ma ADAC 3*. Co Pan myśli o tym foteliku?
A może Evolva123plus?
A może ktoś podpowie gdzie na śląsku znajdę sklep gdzie mają Evolve123 .
Pozdrawiam
Gosia

reklama
Witam,
planujemy z mężem kupno fotelika dla trzylatka o wadze 20 kg - synek jest wysoki i mocno zbudowany jak na swój wiek. Myśleliśmy o zakupie fotelika z przedziału 15-36 kg, który wystarczyłby na dłużej. Rozbieżność cenowa i rodzajowa fotelików jest tak duża, że całkiem "zgłupieliśmy" więc prosimy o jakieś rady. Obecnie mamy starego Opla Astrę, ale planujemy w najbliższym czasie zakup Mazdy 6. Na fotelik możemy wydać ok. 400-500 zł. To pewnie mało sądząc po cenach sięgających ponad 1000 zł. W sklepach internetowych oglądaliśmy takie foteliki jak Jane Montecarlo R1 lub Romer Kid. Czy mógłby Pan coś powiedzieć o tych modelach? A może są inne warte polecenia foteliki?

Do góry