e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam Pana!
Przeczytałam większość postów i jestem już zupełnie zdezorientowana. W najbliższym czasie czeka mnie zakup fotelika dla córki. Córka obecnie ma 18 miesięcy, waży 10 kg i mierzy około 80 cm – jest drobnym dzieckiem. Dotychczas jeździła w foteliku Maxi Cosi Citi. O ile waga córki pasuje do tego fotelika, to ostatnio zauważyłam, że niedługo córki główka zacznie wystawać poza jego oparcie (nóżki wystają już od jakiegoś czasu, ale czytałam – chyba na stronie e-foteliki, że to nie stanowi kryterium wymiany fotelika na większy). Potrzebuje więc kupić fotelik z przedziału wagowego 9-18 . Skłaniam się do zakupu fotelika marki Romer, do samochodu z Isofixem (Toyota Corolla, rocznik 2006). Zastanawiam się nad Romer Safefix i nowością Romer Versafix, a może inny model Romer’a? Chciałabym też, by istniała możliwość ewentualnego zamontowania fotelika w samochodzie bez Isofix. Odnośnie fotelika Versafix powstrzymuje mnie jednak brak jego testów, ale myślę, że prawdopodobieństwo tego, iż źle wypadnie jest niewielkie. Proszę o poradę, ewentualnie propozycję innego jak najbardziej bezpiecznego fotelika. Zastanawiałam się też nad fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy, ale tu z wyborem mam jeszcze większy problem, może Romer MaxFix (tu trochę odstrasza mnie brak testów i bardzo wysoka cena) albo Maxi Cosi Mobi? Nie wiem. Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.
Witam,
Jeżeli przodem 9-18 z Isofix z opcją montażu pasami to jak zawsze Safefix Plus, Duo Plus i jego następca Versafix. Wiadomo że trzeba przymierzyć podczas zakupu celem sprawdzenia kompatybilności. Tyłem to również bdb pomysł tylko tu albo sam Isofix dosyć drogie, albo montowane wyłącznie na pasy (ciut tańsze typu max way).
Pozdrawiam