reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam Pana!
Przeczytałam większość postów i jestem już zupełnie zdezorientowana. W najbliższym czasie czeka mnie zakup fotelika dla córki. Córka obecnie ma 18 miesięcy, waży 10 kg i mierzy około 80 cm – jest drobnym dzieckiem. Dotychczas jeździła w foteliku Maxi Cosi Citi. O ile waga córki pasuje do tego fotelika, to ostatnio zauważyłam, że niedługo córki główka zacznie wystawać poza jego oparcie (nóżki wystają już od jakiegoś czasu, ale czytałam – chyba na stronie e-foteliki, że to nie stanowi kryterium wymiany fotelika na większy). Potrzebuje więc kupić fotelik z przedziału wagowego 9-18 . Skłaniam się do zakupu fotelika marki Romer, do samochodu z Isofixem (Toyota Corolla, rocznik 2006). Zastanawiam się nad Romer Safefix i nowością Romer Versafix, a może inny model Romer’a? Chciałabym też, by istniała możliwość ewentualnego zamontowania fotelika w samochodzie bez Isofix. Odnośnie fotelika Versafix powstrzymuje mnie jednak brak jego testów, ale myślę, że prawdopodobieństwo tego, iż źle wypadnie jest niewielkie. Proszę o poradę, ewentualnie propozycję innego jak najbardziej bezpiecznego fotelika. Zastanawiałam się też nad fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy, ale tu z wyborem mam jeszcze większy problem, może Romer MaxFix (tu trochę odstrasza mnie brak testów i bardzo wysoka cena) albo Maxi Cosi Mobi? Nie wiem. Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji.

Witam,

Jeżeli przodem 9-18 z Isofix z opcją montażu pasami to jak zawsze Safefix Plus, Duo Plus i jego następca Versafix. Wiadomo że trzeba przymierzyć podczas zakupu celem sprawdzenia kompatybilności. Tyłem to również bdb pomysł tylko tu albo sam Isofix dosyć drogie, albo montowane wyłącznie na pasy (ciut tańsze typu max way).

Pozdrawiam

reklama
Dzień Dobry! W weekend byli znajomi i przywieżli mi swój fotelik - maxi cosi citi , nie jest najnowszy ,ale o dziwo z wszystkich dotychczas przymierzonych pasuje najlepiej do mojego auta. Trzyma się stabilnie. Mam w związku z tym do pana jeszcze 2 pytania:
1. Co Pan myśli o tym modelu , jego bezpieczeństwie?
2. Czy foteliki tracą nazwijmy to termin ważności?

Witam,

Citi SPS ma 4 w ADAC więc oczywiście na tak. Foteliki nie mają dat ważności, ale trzeba pamiętać że wszystkie materiały tracą z wiekiem swoje właściwości i np leciwy fotelik może już nie spełniać swej roli w wystarczający sposób z racji na starzenie się materiałów.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję Panu za szybką odpowiedź!Myślę,że wybiorę Romer'a Versafix, chociaż zastanawiam się nad Trifixem, którego tak Pan zachwalał w jednym z postów, mimo że można montować go jedynie Isofixem.

Witam,
Mój synek narazie jeździ w foteliku 9-18kg. Waży już 16kg i mierzy 90cm (chociaż ma dopiero 1,5 roku), więc niedługo trzeba będzie zmienić fotelik. Lepiej 9-36 czy 15-36kg?. Moją uwage zwrócił chicco oasys 2-3 15-36kg bez Isofix, jednak nie ma żadnych informacji o testach ani opinii klientów. Czy warto zakupić ten fotelik? Może poleci Pan jakiś inny? Niestety nie znam sie na fotelikach więc ciężko mi sie zdecydować. Kwota jaką dysponuje to do ok 600zł.

Witam,
Mój synek narazie jeździ w foteliku 9-18kg. Waży już 16kg i mierzy 90cm (chociaż ma dopiero 1,5 roku), więc niedługo trzeba będzie zmienić fotelik. Lepiej 9-36 czy 15-36kg?. Moją uwage zwrócił chicco oasys 2-3 15-36kg bez Isofix, jednak nie ma żadnych informacji o testach ani opinii klientów. Czy warto zakupić ten fotelik? Może poleci Pan jakiś inny? Niestety nie znam sie na fotelikach więc ciężko mi sie zdecydować. Kwota jaką dysponuje to do ok 600zł.

Witam,

Na 15-36 zdecydowanie za wcześnie - dziecko w tym wieku powinno jeździć tak długo w uprzęży jak to tylko możliwe. Za Chicco osobiście nie przepadam więc nie będę obiektywny. Niedługo w Polsce pojawi się Xtensafix dzięki któremu dziecko będzie mogło jeździć w uprzęży aż do 25kg (fotelik 9-36) i to było by najlepsze rozwiązanie ale niestety cenowo będzie min 2 krotnie drożej nie zakładany budżet :-(

Witam, przymierzamy się do zakupu kolejnego fotelika - od 9-18 kg. Nasza uwaga skupiła się na dwóch modelach, w podobnej kwocie: Maxi cosi Priori xp oraz Chicco Xpace. Kiedy bylismy w sklepie żeby im sie dokładnie przyjżeć,sprzedawca polecił nam polski fotelik Avionaut Glider 9-25 kg. Sprzedawca powiedział, że gdy miał wybierać to wybrał by ten zamiast Maxi Cosi, ponieważ również ma napinacz pasa, dość solidnie jest zrobiony i ma pozytywną opinie PIMOT no i jest trochę tańszy niz ww. Szukałam jakichkolwiek opinie na temat tego fotelika, jednak nic nie znalazłam. Aha, przymierzaliśmy go do naszego auta i pasuje idealnie, ani drgnie.
Czy zna pan może tą firmę, jakies opinie? Co pan w ogóle o tym sądzi, panie ekspercie? :)

Witam. Chciałabym kupić fotelik 9-18 kg tyłem do kierunku jazdy. Mam auto toyotę corolle z 2002 bez isofixu. Szukam już ponad miesiąc i nie wiem co kupić. Dodam, że nie podróżujemy zbyt często samochodem. Czy są jakieś foteliki montowane tyłem do wagi 18 kg, niekoniecznie znanych firm. Z racji niewielkich podróży nie chciałabym wydawać dużej sumy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodam, że myślałam nad fotelikiem Nania 0-18 kg lub 0-15 kg. można je kupić za niewielkie pieniądze, a w testach wypadają dobrze.

reklama
Witam, przymierzamy się do zakupu kolejnego fotelika - od 9-18 kg. Nasza uwaga skupiła się na dwóch modelach, w podobnej kwocie: Maxi cosi Priori xp oraz Chicco Xpace. Kiedy bylismy w sklepie żeby im sie dokładnie przyjżeć,sprzedawca polecił nam polski fotelik Avionaut Glider 9-25 kg. Sprzedawca powiedział, że gdy miał wybierać to wybrał by ten zamiast Maxi Cosi, ponieważ również ma napinacz pasa, dość solidnie jest zrobiony i ma pozytywną opinie PIMOT no i jest trochę tańszy niz ww. Szukałam jakichkolwiek opinie na temat tego fotelika, jednak nic nie znalazłam. Aha, przymierzaliśmy go do naszego auta i pasuje idealnie, ani drgnie.
Czy zna pan może tą firmę, jakies opinie? Co pan w ogóle o tym sądzi, panie ekspercie? :)

Witam - glidera nie znam ;-) więc ani nie polecam ani polecam :-). Chicco mimo iż nie przepadam za marką samą w sobie pomyślnie wypadł w testach i jeżeli również pasuje do auta to jestem na tak.

pozdrawiam

Do góry