e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam;
bardzo prosze o pomoc w zakupie nowego fotelika; moj synek - 4 lata i 16 kg potrzebuje nowy fotelik; niestety mam auto bez isofixa i ogladajac wszystkie testy juz.... zglupialam, bo wiekszosc fotelikow jest z isofixem; duzo tez jest testow z lat ubieglych.... odleglych;
bylam zainteresowana grupa wagowa 9-36 kg ze wzgledu na to,z e dziecko jest przypinane 5-punktowymi pasami, ale czytam,z e te foteliki sa mniej bezpieczne, niz 15-36 kg; pasy 5-punktowe mnie interesowaly, bo moje dziecko jest dosc drobne (wysokie, ale drobne); nie wiem jaks ie ma bezpieczenstwo przypinania dziecka pasami samochodowymi;
bardzo prosze o rade i pomoc - jakie foteliki sa warte polecenia ze wzgledu na bezpieczenstwo;
chodzi mi tez o uzytkowanie, bo moj synek spi najczesciej podczas jazdy, wiec... musi to byc tez fotelik i bezpieczny i wygodny;
z gory dziekuja
Witam,
Tak to prawda 9-36 z klasyczną uprzężą z reguły są słabiej oceniane niż np docelowa grupa 15-36. Prawdą też jest, że uprząż jest oczywiście bezpieczniejsza niż klasyczne pasy, ale proszę pamiętać że w fotelikach 9-36 z reguły nie wolno już korzystać z uprzęży powyżej 18kg. Wyjątkiem są modele np z grupy 9-25 np Max Way od Britaxa albo niedługo wchodzący na rynek Romer Xtensafix 9-36 gdzie w uprzężach dziecko będzie mogło podróżować znacznie dłużej - może warto przyjrzeć się takiemu rozwiązaniu?
Odnośnie tego, że dziecko jest drobne i jak ma to się to do bezpieczeństwa w przypadku 15-36. Otóż 4 lata i 16kg wskazuje na to że dziecko teoretycznie jest już gotowe do jazdy w takim foteliku i jeżeli dany fotelik 15-36 pozwoli na prawidłowe poprowadzenie pasa barkowego i biodrowego to również zapewni bezpieczeństwo dziecku podczas wypadku (oczywiście tylko w sytuacji gdy fotelik jest kompatybilny z autem i poprawnie zamontowany).
Jak zawsze w obu sytuacjach należy przymierzyć dziecko do fotelika i fotelik do auta...
pozdrawiam serdecznie