reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Tak więc zdecydowaliśmy zostać przy ultimaxie pod warunkiem, że wymienią na taki bez uszkodzeń i bez latającego zagłówka. O dziwo po oddaniu fotelika do reklamacji już następnego dnia dostałam informację, że dostaliśmy nowy w zamian za tamten bez żadnego słowa sprzeciwu. I tutaj zagłówek owszem, można obniżyć naciskając, ale trzeba użyć do tego naprawdę sporo siły i dziecko tego nie zrobi samo... Konstrukcja zagłówka nie pozwala całkowicie wyeliminować tego problemu, gdyż po pochyleniu zagłówka do przodu zwalnia się jego blokada umożliwiając regulację, a można to zrobić np. naciskając właśnie na boki zagłówka. Ale teraz blokada spełnia swoją funkcję, więc jest ok.
A zdecydowaliśmy się zostać przy tym modelu ponieważ nie znalazłam niczego lepszego. Ten jest fotelikiem bardzo stabilnym i dobrze zamocowanym. Po dociągnięciu pasów nawet nie drgnie, co się rzadko spotyka w fotelikach montowanych pasami. Poza tym ocenę z bezpieczeństwa ma dokładnie tę samą (3) jak niemal wszystkie foteliki montowane tyłem a złe oceny dostał głównie z powodu skomplikowanego montażu bazy. Ale najważniejsze że ma za sobą testy z wynikiem, który go nie dyskwalifikuje, na ochronę przy uderzeniach bocznych i co najważniejsze - dziecko pojeździ jeszcze długo tyłem:) A na tym bardzo mi zależało:) Jeszcze raz dziękuję za cenne rady i pozdrawiam!

Bardzo się cieszę, że sprawa została rozwiązana pomyślnie - bardzo dziękuję ze feedback i ciekawe informacje. Jak będę w świecie dziecka to przyjrzę się mocniej temu modelowi - być może mnie zainteresuje na tyle, że pojawi się u nas :tak:

Pozdrawiam serdecznie!

reklama
Witam!!
Dziś pojechaliśmy przymierzyć BeSafe izi comfort. Pani w sklepie wytłumaczyła jak go zamontować, po paru minutach udało nam się go poprawnie zamontować - był stabilny, nie ruszał się. Mąż powiedział, że lepiej mu się go montuje niż King plusa. W związku z tym, że i mi i mężowi przypadł do gustu, staliśmy się posiadaczami BeSafe'a.
Niestety, King Plus dziwnie się ruszał - o czym wcześniej pisałam, nie za bardzo mnie to przekonywało - a był moim faworytem. Mam nadzieję, że dobrze wybraliśmy. Ale obyśmy nie musieli się o tym przekonywać :)

Mam jeszcze pytanie. Jeździmy głównie po mieście - gdzie najlepiej zamontować fotelik na tylnej kanapie? Gdzieś czytałam, że środek kanapy jest najbezpieczniejszy, czy to prawda?

Pozdrawiam.

Witam,

No i świetnie, stabilnie i bezpiecznie - to najważniejsze więc oczywiście wybór bardzo dobry!

Odnośnie miejsca to środkowe miejsce tylnej kanapy to najbezpieczniejsze miejsce w aucie pod warunkiem, że zezwala na to instrukcja danego fotelika oraz jest on tam równie stabilny jak na skrajnych. (drugie najbezpieczniejsze to miejsce za pasażerem).

Pozdrawiam i życzę bezpiecznych podróży! Dziękuję za feedback. :tak:

No to my dziś załatwiliśmy sprawę od ręki ;-)
Trafiliśmy do pierwszego sklepu (no drugiego - bo odesłano nas do drugiej filii, jako że kiddy rozchodzą się ponoć jak ciepłe bułeczki i ostał się im już tylko jeden egzemplarz, a ja jako człek ciekawy, musiałam go zobaczyć w swoim aucie - siedział całkiem dobrze, ale miał małe ale....)

Mierzyliśmy

MC Priori - od razu odrzuciłam, bo 1. trochę jednak latał, 2. klamra pasów pokryta plastikiem :no: 3. testy na trzy. Nawet niska cena nie pomogła

Romer King Plus - do naszego auta zdecydowanie nie pasuje. Koniec.

Kiddy Priori Guardian
(za którym leciałam na drugi koniec miasta); leżął pięknie, syn siedział w nim stabilnie (nawet mi się ta poducha z przodu podobała :tak:), ale jak sama próbowałam go zapiąć, to już pojawił się problem z prawidłowym naciągiem pasa (pewnie trening czyni mistrza ;-)), a w dodatku smyk zaczął protestować i zdecydowanie odpychać tę poduchę (a może ściskałam go za mocno?) - efekt: fotelik zapięty ciut krzywo, nie do końca stabilnie.
Wniosek - każdorazowe zapinanie pasa może być uciążliwe, zwłaszcza, że wystarczy drobny błąd, aby fotelik nie gwarantował pełni bezpieczeństwa, na które go stać.

No i MC Tobi...
Leżał jak ulał, sztywny jak beton. Wygodny. Wskaźnik zapięcia pasów i łatwe ich luzowanie przy wypinaniu (znacznie ułatwia życie). Cudowne pochylenie. Łatwy montaż (przynajmniej dla mnie).
Wszystko to złożyło sie na to, że.... Wróciliśmy w nowym foteliku :-):tak::tak:
I to w przedziale 9-18, a nie jak wcześniej zakładałam 9-36.
Jestem bardzo zadowolona z dokonanego wyboru (a wczoraj pewnie bym w to nie uwierzyła).

I zawdzięczam to super fachowej obsłudze - pani naprawdę znała się na rzeczy, montując fotelik prawie weszła do niego, żeby go docisnąć, pasy dociągałyśmy we dwie - żeby było jak najsztywniej. No naprawdę świetna sprawa.
Także, gdyby ktoś chciał wiedzieć, gdzie naprawdę warto kupić fotelik, to mówię

:tak::tak::tak:

Dziękuję mimo wszystko za podpowiedzi wyczytane tutaj i w polecanych serwisach - bardzo się przydały
[/CENTER]

Fajnie, że się Pani rozpisała - bardzo wielu klientów zdecydowanych na 9-36 podczas przymiarek zmienia zdanie i przekonuje się bardziej zawężonych kategorii co zdecydowanie jest z reguły lepszym rozwiązaniem.

Co do poduch to jak Pani smyk ;) niektóre dzieci po prostu ich nie tolerują :-D dlatego tym bardziej należy je przymierzać.

Cieszę się że trafiła Pani na dobry sklep i fachową obsługę i również przyłączam się i polecam ! :tak:

Pozdrawiam!

Witam,No i świetnie, stabilnie i bezpiecznie - to najważniejsze więc oczywiście wybór bardzo dobry!Odnośnie miejsca to środkowe miejsce tylnej kanapy to najbezpieczniejsze miejsce w aucie pod warunkiem, że zezwala na to instrukcja danego fotelika oraz jest on tam równie stabilny jak na skrajnych. (drugie najbezpieczniejsze to miejsce za pasażerem).Pozdrawiam i życzę bezpiecznych podróży! Dziękuję za feedback. :tak:
Bardzo dziękuję za wszelkie porady i podpowiedzi.Przejrzałam instrukcję, niestety jest tam tylko info, że fotelik montowany na 3-pkt pasy... Może poszukam jeszcze w necie jakieś dodatkowe informacje. Dziękuję.Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za wszelkie porady i podpowiedzi.Przejrzałam instrukcję, niestety jest tam tylko info, że fotelik montowany na 3-pkt pasy... Może poszukam jeszcze w necie jakieś dodatkowe informacje. Dziękuję.Pozdrawiam.

No to skoro instrukcja zezwala na montaż 3 punktowymi pasami i nie dyskwalifikuje środkowego miejsca to znaczy, że można :tak: Tylko koniecznie proszę sprawdzić czy jest równie stabilnie.

A w razie wątpliwości to polecam telefon do producenta zamiast doktora google ;-)

Pozdrawiam

Witam.
Ja mam pytanie odnoscie czasu uzytkowania fotelika 0-13kg. Mam fotelik Bebe Confort Creatis Fix, czyli fotelik calkiem dobry jak na czasy, w ktorych byl testowany przez ADAC. Jednak jest to fotelik kupiony w polowie 2009 roku i byl juz uzytkowany przez 3 dzieci (na pewno jest bezwypadkowy i "dobrze traktowany"). Obecnie jestem w ciazy i rozwazam czy dalsze uzytkowanie takiego fotelika bedzie bezpieczne. Bede wdzieczna za obiektywna opinie w tej sprawie.

Witam.
Ja mam pytanie odnoscie czasu uzytkowania fotelika 0-13kg. Mam fotelik Bebe Confort Creatis Fix, czyli fotelik calkiem dobry jak na czasy, w ktorych byl testowany przez ADAC. Jednak jest to fotelik kupiony w polowie 2009 roku i byl juz uzytkowany przez 3 dzieci (na pewno jest bezwypadkowy i "dobrze traktowany"). Obecnie jestem w ciazy i rozwazam czy dalsze uzytkowanie takiego fotelika bedzie bezpieczne. Bede wdzieczna za obiektywna opinie w tej sprawie.

Generalnie większych przeszkód nie widzę, ale warto zwrócić uwagę na starzenie się materiałów = Pan Paweł Kurpierwski nie zaleca używania fotelików dłużej niż 5 lat. link do artykułu:
fotelik.info/pl/faq/index.html#faq14

Więc z uwagi na to warto też rozważyć wymianę tego fotelika na nowy bo niedługo stukną mu piąte urodziny, a nikt przecież nie jest w stanie określić czy np 4 letni fotelik a 5 to duża różnica...

Oczywiście to już dmuchanie na zimne, ale w przypadku bezpieczeństwa dzieci zawsze wolę skrajne bezpieczeństwo niż lekkie ryzyko.

pozdrawiam serdecznie

Witam.
Poszukuję fotelika montowanego tyłem bez isofix w przedziale wagowym 9-18 kg czy takie są dostępne? Jeśli tak w jakim przedziale cenowym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Witam;
bardzo prosze o pomoc w zakupie nowego fotelika; moj synek - 4 lata i 16 kg potrzebuje nowy fotelik; niestety mam auto bez isofixa i ogladajac wszystkie testy juz.... zglupialam, bo wiekszosc fotelikow jest z isofixem; duzo tez jest testow z lat ubieglych.... odleglych;
bylam zainteresowana grupa wagowa 9-36 kg ze wzgledu na to,z e dziecko jest przypinane 5-punktowymi pasami, ale czytam,z e te foteliki sa mniej bezpieczne, niz 15-36 kg; pasy 5-punktowe mnie interesowaly, bo moje dziecko jest dosc drobne (wysokie, ale drobne); nie wiem jaks ie ma bezpieczenstwo przypinania dziecka pasami samochodowymi;
bardzo prosze o rade i pomoc - jakie foteliki sa warte polecenia ze wzgledu na bezpieczenstwo;
chodzi mi tez o uzytkowanie, bo moj synek spi najczesciej podczas jazdy, wiec... musi to byc tez fotelik i bezpieczny i wygodny;
z gory dziekuja

reklama
Witam.
Poszukuję fotelika montowanego tyłem bez isofix w przedziale wagowym 9-18 kg czy takie są dostępne? Jeśli tak w jakim przedziale cenowym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Witam,

9-18 z reguły są przodem do kierunku jazdy, kilka postów wyżej wałkowaliśmy już foteliki tyłem do kierunku jazdy z grup 0-18, 9-25 i znajdzie tam Pani modele, które polecamy. (bez isofix również).

Do góry