reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

reklama
No to ja już po karmieniu ;D Ale upichciłam miksturkę hehehe. Napiszę jakby ktoś chciał skorzystać, a więc:
200 ml wody gotuję i daję 2,5 miarki kaszki mannej błyskawicznej-gotuję-wyszła gęsta dość, pewnie 2 miarki byłyby ok.
Do butli wlałam 120 ml dałam 6 miarek mleczka (bo na 120 ml wody 4 miarki i jeszcze 2 miarki na kaszkę manną). Z tego 120 ml plus 6 miarek mleczka wyszło mi ok 160 ml i do tego dałam ok 4 łyżki mannej gęstej tak żeby uzupełnić do 220 ml czyli (60 ml bo dałam więcej dwie miarki mleczka). Chyba dobrze to wymyśliłam co? hehehe
I teraz....moje dziecko zazwyczaj je 140 ml czasami 180 ml a dziś wybębnił te 220 ml moze ciut więcej bo troszkę wody dodałam. Dodałam dlatego bo tym smoczkiem do TT do kaszek nie chciał ciągnąć i dałam mu Aventem własnej roboty (po prostu przecięłam wzdłuż smoczek (taki większy trójprzepływowy zrobiłam). Konsystencja super wyszła, małemu dobrze się ciągnęło, ach jaka ja szczęśliwa, zaraz męża zbudzę zeby się pochwalić. W nocy już nic mu nie dam bo po takiej bombie butelkowej nie bedzie głodny do wtorku ;P

hehe Ula zazdroszcze :D:D:D:D:D moj mimo ze zje no 200 mleka na mannej GESTEJ to i tak wstaje 2 razy to minimum .... u niego co 2-2.5h jedzenie :| masakra ...

najwieksza drzemke ma od 19.30 i do ok 24-1 w nocy ... czasem nawet nie je na noc tylko wczesniej ... i tyle wytrzymuje a jak zbudzi sie raz .... to juz pozniej co 2-2.5h :o az do ok.7

Kasiu mój tez się budzi. Czasami mąż z mleczkiem przychodzi co 2,5-3 h. Parę nocy wczesniej 3 butle kolo łożka leżały bo tak się wiercił więc dzwoniłam do męża zeby z mlekiem lub kaszką przyszedł. Ale wczoraj jak mi tak ładnie wydoił nie domagał się jedzenia, i spał mega dobrze, bez kręcenia, bez popłakiwania. Nie wiem czy to usypianie dziadków? Czy to kaszka manna wczorajsza o tej porze ale 170 ml tylko zrobiłam, czy moze jak pisałam poduszka i spanie wyżej.
Dziś zastosowałam wszystko to samo i zobaczę. Ale wiem ze jedzonka już mu nie dam jak zacznie się kręcić bo tyle zjadł jak nigdy! Najwyżej wezmę go do siebie i zobaczymy co bedzie. Jutro zdam relacje ;P Lecę do małego, penwie na podłodze się położe bo łóżko skrzypi i boję się ze go rozbudzę ;p Oj ja biedna ;P

edit...i Pawełek u Ciebie obala mit ze jeżeli dzieci ładnie w dzien jedzą nie domagają się jedzenia w nocy-jak widać guzik prawda ;/

oj, laski, czytam i zazdroszcze. bardzo chetnie bym swojej manne czy inna kaszke dala. gesto, rzadka, obojetnie jaka, tylko ona nie chce :(((((((((((((

to zdaje sie ja chyba nie powinnam narzekac, ze moja budzi sie raz w nocy po butli o 19:30 okolo 3-4 na dodatkowa porcje..... bo mnie si wydawalo, ze sporo maluchow to spi od zasniecia do rana bez dokarmiania jesli mamy pisza ''dziecko przespalo cala noc'' czy cos zle zrozumialam....????????

to zdaje sie ja chyba nie powinnam narzekac, ze moja budzi sie raz w nocy po butli o 19:30 okolo 3-4 na dodatkowa porcje..... bo mnie si wydawalo, ze sporo maluchow to spi od zasniecia do rana bez dokarmiania jesli mamy pisza ''dziecko przespalo cala noc'' czy cos zle zrozumialam....????????

Nie powinnas narzekac :)))) a raczej chwalic !! Ja tam zawsze mowilam ze moj przesypia nocki...nawet jak budzil sie po 2 razy na jedzenie, ale to nie jest regułą, ostatnio chodzi spac okolo 20. Przedwczoraj spał od 20 do 8, wczoraj spac i flacha o 20 a jadł dodatkowo o 23 i 5 rano. Dzisiaj jeszcze sie nie zbudził... wiec potrafi spac całą noc. A nawet jak sie obudzi to zje i dalej lulu, nigdy to nie stanowiło dla nas problemu...co innego jak dziecko marudzi, płacze czy urządza sobie dzikie harce :)

Jak ja Wam zazdroszczę.... butla.. ehhh kiedy to było, Gocha nie chce butli, nie chce kaszki... wczoraj zażyczyła sobie serka wiejskiego... zeżarła prawie 2/3 ....:szok::szok:
Ok. 3 dałam jej 150ml mleka... zjadła i poszła znów spać.

Nie wiem jak u Was, ale u nas zaobserwowałam, że Gośka coraz więcej kojarzy, chce przekazać, możliwe, że nocą to odreagowuje, bo też wstaje, kręci się, popłakuje. A zwiększone zapotrzebowanie na mleko nocą ma gdy jej idą ząbki i jak ma jakiś skok rozwojowy.

reklama
Do góry