reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

jak się zmienia nasza waga

no wlasnie kiedys rzucil mi sie w oczy taki plakat antyaborcyjny. Byly 2 obrazki obok siebie, na jednym dziecko w 24tc po aborcji z podpisem NIE CHCIANE, a obok wczesniak z 24tc z rurkami walczacy o zycie ubrany w sliczna czapeczke z dopieskiem CHCIANE i KOCHANE.. Straszne, ale prawdziwe....

U nas np w szpitalach byl przez pewien okres zakaz pytania o plec (chyba w niektorych nadal jest) przy USG, bo glownie pakuski po dowiedzeniu sie ze jest dziewczynka szly na usuwanie (jeju jak to strasznie brzmi) bo w ich kulturze obieta wnosi posag do malzenstwa....

reklama
tak, sa nawet takie testy, jak ciazowe ktore pozwalaja na poczatku ciazy z krwi okreslic na jakis wysoki odsetek plec dziecka, nie na sto procent of course, ale np w skandynawii i kilku innych krajach to jest zakazane, bo jest ryzyko ze zaczną usuwać bo im sie plec nie podoba.

ogladalam ostatnio dokument o dziewczynie ktora ma ponad 30 lat i probowano dokonac na niej aborcji.
w australii byla dawno temu mozliwosc usuniecia ciazy nawet w 8 miesiacu. polegalo to na wlanie kwasu w łono matki i dziecko po prostu się dusiło i potem martwy płód się rodziło. istniało zawsze prawdopodobienstwo ze dziecko przezyje i wtedy ustawa pozwalala na pozostawienie dziecka bądź uduszenie!!!!!! i to tylko 30 lat temu taka ciemnota!!!

no i sluchajcie wlali kobiecie ten kwas. dziecko urodzilo sie zywe, ale oczywiscie z urazami na calym ciele od tego kwasu. polozna ktora miala to dziecko dac lekarzowi zeby je...no wiece, zamiast tego zadzwonila po karetke i dziecko wyladowalo w szpitalu, uratowali jej zycie ale miala porazenie mozgowe. trafila do specjalnego domu dziecka, z takimi przypadkami i tam z nia cwiczyli i ta dziewczyna jest normalna (znak ze miala zyc!!) tzn. kuleje, jest troszkę upośledzona, ale tylko troszkę. jeździ po świecie, przemawiała do kongresmenów w usa (wlasnie to przemówienie widzialam) zeby zabraniali aborcji!! ona jako kobieta ma swoje prawa, ma prawo zyc, a aborcja pozbawiłaby jej tego prawa. mowila tez o mezczyznach, ze maja bronic kobiet!
wstrząsające

Morgaine wiem widzialam filmiki z przemowa tej kobiety. Wstrzasajace...
Jest taka ksiazka tez gdzie inna uratowana w czasie aborcji sie wypowiada. Ta znowu byla usuwana bo matka miala 13lat i chciala bardzo urodzic ale rodzice jej nie pozwolali. Wiec poszla na usuniecie w 12tc, ale sluchajcie dalej...
Pare miesiecy potem okazalo sie ze brzuch jej nadal rosnie a miesiaczki nie ma, wiec oni znowu do kliniki a tam sie okazalo ze to byla ciaza blizniacza i tylko jedno usuneli a drugie dalej zylo. Dziewczyna byla daleko w ciazy wiec znowu podjeli probe aborcji ale tej na pol rodzacej.Wlewaja tez jakis kwas czy cos a potem rodzisz a potem....no wiecie... ale tez urodzila sie zywa i zdrowa, wiec ciach do inkubatora i do adopcji... Dzis sama ma sliczna coreczke i meza.... Niewierygodne...

Bo życie jest cudem, zawsze zaplanowanym, jak nie przez nas, to przez kogoś innego;)
i podziwiać dojrzałość 13 latki, że nie chciała usunąć...

och jak ja się cieszę mamusie, że to już niedługo wszystko na tym forum ucichnie na jakiś czas, a potem się będziemy nazywać:urodzone Kwiecień 2011:)

ahhh, ja też tak chce. STOP chociaż na jeden miesiąc. Ja mam 10,5 na plusie ale u mnie to stała rosnąca tendencja. Przy mojej wyjściowej wadze to już pewnie wypadałoby nic nie przytyć, góra 2-3kg.....

ale wy normalnie jecie cały czas i wam sie zatrzymała????

Ja jem w sumie normalnie, chyba nawet tak samo jak przed ciaza, moze tylko bardziej urozmicone jedzonko wtryniam, no i staram sie unikac slodyczy, co oczywiscie czasem sie nie udaje ;)
Chodzilo mi bardziej o to, ze teraz powinno sie tyc, bo Maluchy rosna i nabieraja wagi, a u mnie waga stoi! Od miesiaca, przy czym byly Swieta i czlowiek tylko jadl i wraz nic?? No nic, czekam, moze ruszy ;)

no u mnie tez od swiat pol kg wczoraj zauwazylam a tak to stala waga... chyba taki okres, ja jem malo, nie mam apetytu. jak duzo zjem to zgaga...
mysle ze teraz tyjemy tylko tyle co dziecko i woda jak sie gromadzi. zalezy ile kto puchnie...

reklama
Do góry