reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 6 4,5%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,9%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,7%

• Wszystkich głosujących
    132
straszna historia
do tej pani od NPR
prowadzic kalendarzyk nie jest latwo bo byle katar moze zmienic twoje obliczenia tempke itp
palisz zmienia sie
pijesz zmienia sie
zmienisz diete zmienia sie
pozatym fakt moze i dziala ale nie wszyscy sa zwolennikami
ja nie, mam spirale mirene od prawie 2 lat i jestem super zadowolona raz na pol roku chodze na usg sprawdzic czy jest nadal na swoim miejscu a profilaktycznie co 3-4 msce robie test wlasnie aby w razie ciazy moc szybko sie zorientowac i zaczac dzialac bo muj okres kompletnie zanikl przy mirenie co jest dodatkowym plusem jak dla mnie

reklama
A ja miałam Mirenę 3,5 roku i nie jestem zadowolona z jednego powodu- od założenia zaczęłam systematycznie tyć i wiem, że to Mirena była powodem. W sierpniu 2010r ją wyjęłam, a w listopadzie zaszłam w ciążę i dzięki ciąży właśnie moja gospodarka hormonalna doszła w końcu do normy i o dziwo zaczęłam chudnąć:-) Ważę prawie tyle co przed ciążą a jestem w 32 tygodniu;-)
Ja ogólnie źle reaguję na hormony i może dlatego Mirena mi nie odpowiadała.
Co do jej plusów to brak miesiączek, no i wygoda stosowania.
Chociaż libido spadło mi po niej do zera i doszła do tego jeszcze suchość pochwy straszna..

witam , przyjmuję tabletki antykoncepcyjne Cilest 21 lipca mam wyjazd na 9 dni i to właśnie w tedy (21) mam 7 dniową przerwę .Czy mogę ominąć 7-dniową przerwę i wziąć 9 tabletek z kolejnego listka a następnie zrobić te 7 dni przerwy tzn . wziąć pod rząd 30 tabletek a następnie zrobić przerwę ? :confused:

Witajcie,
podobno po urodzeniu dzidziusia macica staje się bardzo chłonna i bardzo łatwo o zajście w ponowną ciążę. Prezerwatywy nie są zbyt przyjemne, a tabletki hormonalne przy karmieniu piersią chyba nie są zbyt wskazane. Jakie znacie najlepsze sposoby na zabezpieczanie się podczas karmienia piersią? Co poleca Wasz lekarz? Pozdrawiam

ja niejednokrotnie brałam np. dwa opakowania tabletek pod rząd, dopiero później robiłam normalną 7 dniową przerwę. Nie miałam z tego powodu żadnych problemów, tabletki brałam 10 lat i po odstawieniu po 2 miesiącach byłam już w ciąży. Tak więc myślę, że bez problemu możesz wziąć następne opakowanie tabletek w całości i dopiero później zrobić przerwę.
Życzę udanych wakacji i pozdrawiam :-)

wiem , wiem że tak można ale właśnie mi chodzi tylko o to 9 dni :) nie chce sie truć dwoma pod rząd wole zrobić przerwę tym bardziej ze już tak robiłam i nie za dobrze sie czułam :(

Również mam pytanie odnośnie pigułek. Obecnie biorę Sylvie. Pierwsze opakowanie zaczełam brać 13 dni po miesiącce <lekarz powiedział, że mogę zacząć brać, bo to poniedziałek>. Tabletki się skończyły <przerwa 7dni> dziś jest 3 dzień od kiedy nie biorę tabletek, a okresu nie ma :baffled:. Zastanawiam się czy jak w ciągu tych 7dni go nie będzie, to czy krwawienie nie wystąpi jak zacznę je brać, a jak wystąpi to co w tedy?

reklama
Również mam pytanie odnośnie pigułek. Obecnie biorę Sylvie. Pierwsze opakowanie zaczełam brać 13 dni po miesiącce <lekarz powiedział, że mogę zacząć brać, bo to poniedziałek>. Tabletki się skończyły <przerwa 7dni> dziś jest 3 dzień od kiedy nie biorę tabletek, a okresu nie ma . Zastanawiam się czy jak w ciągu tych 7dni go nie będzie, to czy krwawienie nie wystąpi jak zacznę je brać, a jak wystąpi to co w tedy?

Ale przecież jeśli bierze się tabletki od pierwszego dnia to jest ok. między 2 a 5 dniem trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni a po 5 antykoncepcja prawdo podobnie nie działa ...
Moja rada zmień lekarza no i test ciążowy zanim zaczniesz brać kolejne opakowanie jak wyjdzie negatywny to nawet jeśli okres będzie trwał nadal (jeśli się pojawi) to i tak weź po 7 dniach ..hmm mam nadzieje że nie namieszałam .. z resztą wszystko masz w ulotce .

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry