Po pierwsze: to nie prawda, że przed ciąża z nadżerką nie można nic zrobić. W dzisiejszych czasach nadżerkę można usunąć ciekłym azotem, co znacznie skraca czas gojenia i wymaga tylko krótkiej abstynencji. W jednym cyklu wymrażasz w drugim cyklu możesz się starać.
Po drugie: jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości czy stosować antykoncepcję hormonalną a twój lekarz nie potrafi ich rozwiać to ją odrzuć. Masz równie skuteczne sposoby na odłożenie poczęcia a dodatkowo będziesz mogła zobaczyć jak Twój organizm zachowuje się bez hormonów. Czasem taka samoobserwacja pozwala zdiagnozować co poszło nie tak w poprzednich ciązach. Mając silną motywację do odłożenia poczęcia szybko nauczycie się z partnerem zasad wybranej metody. Potem już rozpoznanie czasu płodnego nie sprawi Wam żadnego problemu.
Chęć posiadania dziecka jest zupełnie normalna u młoedj kobiety. Problem polega na tym, że biorąc antykoncepcję nie jesteś w stanie do końca kontrolować swojej płodności. Z termometrem i podręcznikiem do metody sprawa wygląda zupełnie inaczej.
Proponuję spróbować, w końcu nic nie tracisz - to tylko ok. 20zł za dorby termometr i trochę czasu na wybranie i nauczenie się jednej metody. Ja odkładam już rok i to bardzo skutecznie. Też nie mogę mieć teraz drugiego dziecka, choć bardz bym chciała. Samoobserwacja pozwala mi na pełną kontrolę mojego ciała, zwyczajnie wiem, co się z mną dzieje. Na tabletkach nie wiedziałam nic i dodatkowo dochodziła frustracja, bo nie wiedziałam, dlaczego czuję się źle.