reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

jak to nie moze sie podnosic cisnienie :happy:
moze a jak malo pijesz to juz w ogole (albo tu cos pomieszalam :sorry2:)

ale podnosic sie w coazy moze oczywiscie ja mialam pod koniec ciazy dosc wysokie juz i do tego bardzo wysokie tetno (np powdyzszone cisnienie pod koniec ciazy plus inneo objawy to tzw zatrucie ciazowe)

mi skakalo cisnienie o tetnie wysikim jak .. juz nie wspomne i spadly ostro plytki wiec mialam i trombocytopenie i tachykardie (robilo mi sie wlasnie bardzo slabo serce mi walilo i musialam sie szybko klas lub hcociaz usiasc by tylko nie zemdlec)

wiec Kinga lepiej porob badania i koniecznie powiedz o cisnieniu i oslabieni

reklama
kurcze, iwosz, niedużo piję... to od tego? :baffled:

ale serce mi w tych momentach wali jak głupie. Myślałam, ze to ciśnienie mi się podnosi :-D
nie doczytalam
Kinga masz takie objawy jak ja mialam wiec radze wybrac sie do lekarza (od razy bylam kierowana na usg serca i holter przez 24 H)
do tego ja musialm ogranizyc plyny bo zwiekszaja cisnienie i zatrzymywaly mi sie w organizmie wiec okropnie puchlam ..
pamietacie gruby i chydszy w edim m. to na koniec ciazy mialam stopy wieksze niz ten grubszy :-p

ale co dziewczyna ma ograniczać jak i tak ledwo co pije? ;-)no chyba,że soli kilogramami to wtedy sól won...
a co do lekarza to popieram - iść trza!!

Kasiulla - a bolała cię wtedy głowa?przy takim ciśnieniu?puchłaś szybko - w sensie dużo przybrałaś w krótkim czasie?może napisz na prv coby tu kingi nie denerwować?bo ja pytam tak z zawodowej ciekawości :tak:

owszem jest, ale to najpierw trzeba wiedzieć,że cisnienie jest za wysokie i wtedy ograniczać, a jak za niskie to pić :-)
zresztą Azik pewnie wie więcej bo ona sie z tym problemem boryka.

Kinga - jakie masz ciśnienie??melduj się ;-)

że by nie było:

ja wiem że nieważne jest kim jestem i na czym sie znam - ALE MAM PEłNE PRAWO WYRAżAć OPINIE NA TYM FORUM I JAK KTOS NIE CHCE NIE MUSI ICH CZYTAC

co do nadciśnienia / czy gestozy jest to taki etap ciąży że może już wystąpić, dlatego mierzenie ciśnienia jest bardzo przydatna sprawą - raz dziennie rano ok 10 i będzie cacy,wtedy rzeczywiście należałoby zwrócić uwagę czy się nie puchnie i czy bilans jest OK, nie znaczy to ze trzeba zacząć mniej pić, ale należy zwrócić uwagę czy sie wydala sie tyle ile przyjmuje...

co do tachykardii - ja mam ciśnienie 160/120 i tętno 65
mój ma 110/75 i tętno 95

czyli jedno z drugim może ale nie musi występować razem

aha teraz wracają do tego ze ciśnienie powinno jednak sie mieścić do 130/85 nie więcej - przynajmniej nie długotrwale

kurcze, iwosz, niedużo piję... to od tego? :baffled:

ale serce mi w tych momentach wali jak głupie. Myślałam, ze to ciśnienie mi się podnosi :-D

Kinga - a może pozim cukru..może masz za niski....ja miałam podobnie ...lekarka kazała mi wtedy raniutko po przebudzeniu od razu cos zjesc .

Wrócę do swoich dolegliwości :tak:

Dziś się poobserwuję, postaram sie popijać większe ilości :tak:

A co do solenia: mało solę, w tej ciąży wybitnie mało. Dla mnie potrawy są ok, Rafał (też nie jest zwolennikiem zbytniego solenia), dosala sobie.

Do ginki idę w poniedziałek, oczywiście wszystko zamelduję.

A co do ciśnienia: 95/65; 110/60; 90/50 - spisałam z karty ciąży. Ja jestem niskociśnieniowcem.

Piszcie tutaj wasze ciążowe doświadczenia, ja nie stresuję się i nie odbieram tego do siebie, nie stresuje mnie to, a może ktoś będzie szukał jakis informacji i mu sie przyda :happy:

reklama
Do góry