reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rosniemy... :)

reklama
Irtasia, musisz wejsc na wysokość lub masę dziewczynek, w zależności co Cię interesuje i kliknąć na tą mniejszą siatkę, żeby się powiększyła, bo na niej są dzieci poniżej roku. Patrzysz na miesiącu Cię interesującym (w Twoim przypadku dokładnie w połowie między 9 a 10 miesiącem) na którym centylu mieści się wzrost czy waga Jenni. Podkreślam jednak, że akurat w przypadku Waszym Jenni ma prawo być na niższych centylach, bo jest wcześniakiem.
Na tych większych siatkach możesz sprawdzic swoje starsze dzieci.

Irtasia, 25 centyl to mieści sie w normie, jest po prostu drobna. A ze jeszcze dodatkowo jest wcześniakiem, to w ogóle uważam, że jest super. Ja tam bym się cieszyla, przynajmniej nie grozi jej otyłość i wieczne odchudzanie jak będzie starsza :-)

Kasiad ja sie tak nieprzejmuje bo mam samych chuderlakow w domu a Jacqueline jest tak chuda ze hohoho i jest OK

sprawdzilam na tej siatce centylowej wage i sie przeraziłam :szok: Weronika jest w przedziale 90 a 97 :oo2:z tego wynika ze ma niezła nadwagę :szok:ale ona naprawde nie wyglada na jakiegos tłucznika :no:taka normalna mi sie wydaje nie za gruba nie za chuda taka w sam raz:baffled:

madzia24, a czy wzrost ma tez w takim centylu? bo jesli tak to mi sie wydaje ze jest ok. wtedy to oznacza ze dziecko rozwija sie rowno pod wzgledem wagi i wzrostu. Moja Milka ma i wzrost i wage okolo 97 centyla.:tak::tak::tak:

reklama
sprawdzilam na tej siatce centylowej wage i sie przeraziłam :szok: Weronika jest w przedziale 90 a 97 :oo2:z tego wynika ze ma niezła nadwagę :szok:ale ona naprawde nie wyglada na jakiegos tłucznika :no:taka normalna mi sie wydaje nie za gruba nie za chuda taka w sam raz:baffled:
Nie, to nie znaczy, że ma niezłą nadawagę, tylko, że dobiega granicy normy. Jeśli przekroczy siatkę centylową wtedy można mówić o nadwadze.
I Karolina ma rację, jeśli wzrostowo mieści się też tak wysoko w siatce centylowej to jest poprostu duża wśród równieśników. Martwić się można by było, gdyby waga była na 97 centylu a wzrost np na 3-10.

Do góry