reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rosniemy... :)

Jest sliczna,zgrabna,wysoka...czym sie martwic...?:sorry2:

Jak konrad ma 8 i pol miesiaca to mam patrzec na wartosci miedzy 8 a 9 miesiacem?:sorry2:Jelsi tak to konrad ma niedowage,bo waga na 25,a wzrost na 75 centylu...:baffled:

Dzis bylam na szczepieniu z Konradem i wazy 8600(74 cm):szok:.2 tygodnie temu bylam z nim na wazeniu i bylo 9 kg.Nie wierze w to,ze schudl,bo naprawde sporo je:baffled:.Chyba go wtedy zle zwazono.Za 2 tygodnie pojade go znowu zwazyc,bo sie troche zdenerwowalam:sorry2::baffled:

reklama
AGUSIA i KASIAD dzieki za wsparcie!!!!! za miesiac mamy kontrole u pediatry i zobaczymy jak on zwazy i zmierzy Laile i co powie....

Irtasia Laila nosi ciuszki 68 ale niektore bodziaki 0-3 miesiecy tez sa na nia jeszcze
dobre.....

Jest sliczna,zgrabna,wysoka...czym sie martwic...?:sorry2:

Jak konrad ma 8 i pol miesiaca to mam patrzec na wartosci miedzy 8 a 9 miesiacem?:sorry2:Jelsi tak to konrad ma niedowage,bo waga na 25,a wzrost na 75 centylu...:baffled:

Dzis bylam na szczepieniu z Konradem i wazy 8600(74 cm):szok:.2 tygodnie temu bylam z nim na wazeniu i bylo 9 kg.Nie wierze w to,ze schudl,bo naprawde sporo je:baffled:.Chyba go wtedy zle zwazono.Za 2 tygodnie pojade go znowu zwazyc,bo sie troche zdenerwowalam:sorry2::baffled:
a moze teraz go zle zwazono:confused:

susumali mamy male dzieci ale to wszystko nieznaczy ,ze cos jest nie tak moze byc tak ,ze zaczna rosnac szybciej pozniej lub poprostu genetycznie uwarunkowane :tak:.Przy starszej corce lekarka mowila ze jak my jestesmy chudzi to niewymagajmy od dziecka zeby bylo grubsze a w centylach to ona sie niemiescila wagowo z tego co pamietam a teraz niby jest OK a ma 7,5 roku a wazy zaledwie 18 kg:baffled:

Irtasia, jeśli córa jest zdrowa to nie masz się co martwić.

Oli jest z wagą między 90 a 97 (9700g) centylem, a ze wzrostem trochę poza setnym centylem (82cm), trochę dużo, ale w miarę proporcjonalnie więc się nie martwię. Jakiś grubas z niej nie jest, chociaż jak się wrodziła w mamusię lub tatusia, to bedzie niestety miała klopoty z tuszą :-( Starszaki jakoś na szczęście się nie wrodzili, cała trójka jest szczupła.

Apropo tycia, to faktem jest, że dzieci które jako niemowlęta miały nadwagę, później mogą mieć skłonność do tycia (np. ja tak mam). Skłonność... ale nie koniecznie muszą mieć tą nadwagę. Jeśli organizm raz wyprodukuje komórki tłuszczowe, to one na zawsze już pozostają, nie znikają. I przy nadwyżce kalorii wypełniają się ponownie... na tym też polega efekt jojo.

reklama
Apropo tycia, to faktem jest, że dzieci które jako niemowlęta miały nadwagę, później mogą mieć skłonność do tycia (np. ja tak mam). Skłonność... ale nie koniecznie muszą mieć tą nadwagę. Jeśli organizm raz wyprodukuje komórki tłuszczowe, to one na zawsze już pozostają, nie znikają. I przy nadwyżce kalorii wypełniają się ponownie... na tym też polega efekt jojo.
No chyba,ze dziecko jest na piersi,wtedy gubi ten tłuszczyk.Jestem tego przykładem(i moja siostra).Można powiedzieć,że obie mamy niedowagę.Dlatego nie martwię się o mojego pulpecika,ale fakt,staram się ograniczać mu cukier,jezeli tylko się da.:tak:"Butelkowe" dzieciaczki muszą bardziej uwazac(a raczej ich mamy).

Do góry