reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

Powiedzcie dawać te krople zapobiegawzo czy jak już się zaczyna się drzeć, tylko wczoraj to było 2x15 min i czy to sens dawac????

I kupki,, moja strasznie się męczy zanim zrobi, a tak ładnie jej szło, noszę ale przyzwyczaja się bo wtedy lepiej idzie? A może to od jedzenia? Jem bułki lub chleb z szynką i serem 4 dziennie, 2 jogury, 1 kawę zbożową z mlekiem i obiad????

reklama
trusia szczeze to ja daje kropelki zapobiegawczo, bo jak juz sie prezy i marudzi to po co ona ma sie stresowac.. a ja razem z nia... takich kropelek nie mozna przedawkowac, na infacolu nawet pisze ze jakby sie wypilo przez pomylke cala butle to nie ma sie czego obawiac;)

kropelki podaje mimo ze pisze ze od miesiaca, ale wiadomo mniejsza dawke

Ja masuję jak leżymy grzecznie, ale najczęściej pomaga noszenie i to mnie smuci bo już widzę że jej lepiej idzie jak noszę i tylko krzyczy - mama szybciej!!!!
Hmmm ja też wczoraj nie wytrzymaam i jej dałam 3 krople espumisanu, ale w sumie wczoraj akcja 2x15 min , biedna pręży się na kupki, a tak ładnie robiła ;/

Zmniejszyłam dawkę nabiału (2jogurty, kawa z mlekiem) do 1 a zwięszyłam wody i sok jabłkowy z wodą zobaczę

Wczoraj Wiki minął tydzien, podajecie witaminy? Ja dziś mam podać 1raz Vit D, ale jest coś D+K stoujecie od początku? Podobno wzmagają bóle brzuszka?

Zalecenie ze szpitala było by od ósmej oby podawać witaminę K a od 15 witaminę D. U nas były problemy z brzuszkiem więc podaję dwa razy w tyg. wit. K, a D w pozostałe dni.

Ja podaję krople Sab Simplex ale dopiero jak brzuszek zaczyna małą męczyć, maksymalnie podawałam 4x10 kropli.

Trusia77 - Olga też ma problem z kupką i rano gazy, męczy się, zaczyna płakać ale jak zrobi to się uspokaja. Ja piję 2,5-3 litry wody i dwie herbatki z kopru włoskiego a problem jest.

U nas dziś była położna i Olga waży już 3010g :-)

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem podawanie kropli zapobiegawczo nie ma sensu, a jest tylko niepotrzebnym ładowaniem leków w dziecko. Wszystkie mają na początku problemy z kupą, bo się te maleńkie jelitka rozszerzają i rozpychają, ale podobno dla dzieci to nie jest jakiś koszmarny ból. Tak samo jak kolki. To wygląda dramatycznie, ale więcej bólu sprawia rodzicom niż dzieciom. Dlatego ja Igorowi nic nie podaję, pomagam mu jedynie w sposób naturalny - robiąc masaże brzuszka i plecków, rozgrzewając brzuszek - albo suszarką albo ciepłymi okładami (idealnie się sprawdza cold-hot pack). A czasami wystarczy mu po prostu przyłożyć dłoń do brzuszka i delikatnie ucisnąć.

Nam w szpitalu wbili pieczątkę że od 8 doby wit K. A położna środowiskowa kazała od razu kupić K+D i podawać od 8 doby, tak więc robimy. Nie zauważyłam żeby brzuszek bardziej bolał...
Zaraz idziemy się zważyć do przychodni, to zobaczę jak mi karmienie wychodzi, bo cos się martwię że to spanie podczas jedzenia dobrze na wagę nie wpłynie :(

reklama
Ja ze szpitala mam zalecenia żeby małym dawać Juvit D3 i Juvit multi. O witaminie K nikt nic nie mówił, jedynie że w szpitalu dostały ją.
To czy każdy musi ją podawać dziecku?

Do góry