reklama
a ja mam nadzieję, że mojemu synkowi ząbki wyjdą dopiero ja przestanę karmić piersią
Ja też na to mam nadzieję
Moja mama była w szoku że jemu już idą bo my z kolei mieliśmy później. Dotknij palcem, u mojego czuć właśnie w jednym miejscu zęba pod skórką, a gdzie indziej jest miękko
Ale może Twój mąż miał szybko... Dotykałam, ale nie wiem co się tam dzieje. To znaczy nie są te jego dziąsła miękkie. Chyba... Nie wiem po czym to poznać, bo dotąd mu tam nie pakowałam palców, więc nie mam z czym porównać.
A, no i mój się ślini nie tylko jak wsadza coś do buzi. Jemu się ślina ulewa też jak leży.
paulinka109
Fanka BB :)
Widzę, że śninienie u każdego z maluszków To tak jak u mnie Ślini się wkładając piąstki do buzi ale też kiedy ich nie ma. Nie jest marudny a raczej z każdym dniem bardziej wesoły Ostatnio pobił swój rekord Spał 11,5godz Zazwyczaj śpi 8godz to takie jego minimum. Kochane dziecko! Zdaję sobie sprawę ze kiedy ząbki zaczną wychodzic to już nie będzie tak wesoło... Ale razem damy rade
tist
Zaciekawiona BB
Więc nie tylko moje maleństwo ząbkuje :-) Filipkowi idą dolne 2 ząbki, dziąsełka są tam twarde i widać białe kreseczki Niestety biedactwo płacze mi prawie cały czas a maść działa tylko przez chwilę :-( Gryzaków nie nadążam chłodzić, na szczęście pomaga mu przygryzanie knykcia choć też nie na długo (ale starczy żeby się gryzaki schłodziły)...
anbar w miejscu gdzie wychodzą ząbki dziąsło jest twarde a na ściance często pojawia się taka biała kreseczka (od nacisku ząbka). Poza tym dzieciom często różowieją policzki po tej stronie gdzie wychodzi ząbek. Ale i tak ząb wyjdzie dopiero jak dziąsło zmięknie.
Jak ja ząbkowałam to moja mama nawet nie zauważyła tak szybko to poszło, a co do P to nie wiem. Niestety Filippe nie przechodzi tego tak jak ja
anbar w miejscu gdzie wychodzą ząbki dziąsło jest twarde a na ściance często pojawia się taka biała kreseczka (od nacisku ząbka). Poza tym dzieciom często różowieją policzki po tej stronie gdzie wychodzi ząbek. Ale i tak ząb wyjdzie dopiero jak dziąsło zmięknie.
Jak ja ząbkowałam to moja mama nawet nie zauważyła tak szybko to poszło, a co do P to nie wiem. Niestety Filippe nie przechodzi tego tak jak ja
tist
Zaciekawiona BB
Znalezione na:
Ząbkowanie i kolejność wyrzynania się zębów | Ciąża, objawy ciąży, kalendarz ciąży, poród, połóg - parenting.pl
Jakby któraś z was preferuje opcję wizualną (ja jestem wzrokowcem więc wolę obrazki ) to na tej stronce jest schemacik na którym jest opisany ząbek i obok tabelka kiedy się wyrzyna i w jakim wieku powinien wypaść
Kolejność wyrzynania
Na zestaw 20 zębów mlecznych składa się 8 siekaczy, 4 kły i 8 trzonowców. Typowo wyrzynają się one w następującym porządku:
6-8 miesięcy – pierwsze pojawiają się zwykle dwa dolne siekacze przyśrodkowe
7-9 miesięcy – zaczynają wyrzynać się górne siekacze przyśrodkowe
9-13 miesięcy – pojawiają się siekacze boczne, dolne wyprzedzają górne
12-15 miesięcy – wyrzynają się pierwsze trzonowce mleczne (na tym etapie dziecko ma 12 ząbków)
16-18 miesięcy – wyrzynają się kły – również dolne wcześniej niż górne
20-30 miesięcy – wyrzynają się drugie trzonowce, uzupełniając pełen zestaw zębów mlecznych
Ząbkowanie i kolejność wyrzynania się zębów | Ciąża, objawy ciąży, kalendarz ciąży, poród, połóg - parenting.pl
Jakby któraś z was preferuje opcję wizualną (ja jestem wzrokowcem więc wolę obrazki ) to na tej stronce jest schemacik na którym jest opisany ząbek i obok tabelka kiedy się wyrzyna i w jakim wieku powinien wypaść
Kolejność wyrzynania
Na zestaw 20 zębów mlecznych składa się 8 siekaczy, 4 kły i 8 trzonowców. Typowo wyrzynają się one w następującym porządku:
6-8 miesięcy – pierwsze pojawiają się zwykle dwa dolne siekacze przyśrodkowe
7-9 miesięcy – zaczynają wyrzynać się górne siekacze przyśrodkowe
9-13 miesięcy – pojawiają się siekacze boczne, dolne wyprzedzają górne
12-15 miesięcy – wyrzynają się pierwsze trzonowce mleczne (na tym etapie dziecko ma 12 ząbków)
16-18 miesięcy – wyrzynają się kły – również dolne wcześniej niż górne
20-30 miesięcy – wyrzynają się drugie trzonowce, uzupełniając pełen zestaw zębów mlecznych
Poza tym dzieciom często różowieją policzki po tej stronie gdzie wychodzi ząbek. Ale i tak ząb wyjdzie dopiero jak dziąsło zmięknie.
No właśnie. Do wszystkich objawów Igor od dwóch dni ma buzię jakby na dworze długie godziny spędzał, a przecież siedzi w domu już 3 tydzień. Oba policzki i bródkę ma zaróżowione i skórkę lekko szorstką. Tak jak objawy alergii (a nie zetknął się w ostatnich dniach z niczym nowym), ale gdzieś wczoraj wyczytałam, że u niektórych dzieci się tak ząbkowanie objawia.
Nic. Pozostaje czekać.
Ale u Ciebie, tist, to jakoś mega szybko. 12 tydzień to przecież nie są nawet pełne 3 miesiące.
U nas na dole, w miejscu jedynek, są takie jakby białawe kreseczki...wydaje mi się, że to właśnie dziąsełka się przygotowują... . Mam nadzieję, że za szybko to nie nastąpi, bo już teraz mój bezzębny syn przygryza mnie dziąsełkami dla zabawy
Aduska, mój też ostatnio zaczął. Łapie sutka w dziąsła i odchyla mocno głowę do tyłu i spogląda mi przy tym w oczy i czeka na reakcję. Jak na niego spojrzę, uśmiecha się.
Ale zębów to ja u niego nadal nie widzę. Dzisiaj go znowu macałam po dziąsłach, dolne są miękksze niż górne, ale nie wiem... Chyba się nakręcam, chyba to jeszcze nie zębiska.
Ale zębów to ja u niego nadal nie widzę. Dzisiaj go znowu macałam po dziąsłach, dolne są miękksze niż górne, ale nie wiem... Chyba się nakręcam, chyba to jeszcze nie zębiska.
reklama
Podziel się: