reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

Elzu to wygląda tak że ona się zrywa jakby ją ktoś / coś wystraszyło.
Co do przerw ja najdłuższą mialam 8,5 godz, zwykle mam tak 6-7 godz. i nie wybudzam. Lila bardzo dobrze przybiera na wadze więc nie widzę potrzeby karmienia jej w nocy. Zreszą jak się obudzi po 7 godz. to nie rzuca się z dzikim głodem na cyca więc wydaje mi się że nie potzrebuje już tyle jeść w nocy.

reklama
elzu Amanda na butelce najdluzej wytrzymala bez jedzenia 5 godzin i to w dzien, w nocy je dwa razy.. co prawda malutko je na jeden posilek i to pewnie glownie daltego je tak czesto.. o 8 godzinach snu bez przerwy to ja moge pomarzyc ;)

Przybeiranie na wadze sprawdze w srode (mam nadzieje, ze wreszcie sie uda) i podejme decyzje.. w kazdym razie jeszcze mi chodzi po glowie sprawa pokramu w nocy, bo podobno jest lepszy niz w dzien i ze dlatego warto w nocy karmic..

Elzu, ja to zazdroszczę!!! U mnie zdarzyła się raz przerwa 6h w nocy a tak to standardowo ok. 3 h i się wybudza:( Ja myślę, ze nie ma powodów do niepokoju...jakby mały był głodny to na pewno by się obudził! Ciesz się przespanymi nockami!:)

Elzu u mnie w nocy zazwyczaj przerwa 6 h ale zdarzyło się 2 razy 8 godzin i raz 10 godzin!!! jak powiedziałam o tym pediatrze to powiedziała że to za długa przerwa i wybudzać, mimo że dobrze przybiera

Ja karmię butelką i w ciągu dnia mały potrafi jadać nawet co 2,5h tylko wtedy troszkę mniejsze ilości -około 90 ml,a w nocy różnie...
np wczoraj po kąpieli był nakarmiony około 20(zjadł około 100ml) i obudziłam go na jedzonko około 3(zjadł 110ml)-takto pewnie by spał ;) i Rano o 7 już sam się obudził-zjadł 120ml,troszkę pogadał i znów zasnął-spał do 11 :)
U nas nie ma reguły...

Agusiar a przysypia przy jedzeniu? Ja zauważyłam że mój tak ma czasami jak przysypia, ma w buzi mleczko i poleci mu do drugiej dziurki, nie krztusi się tylko zrywa (przypomina sobie że ma jeść :)
Elzu ja wybudzałam w nocy ale przez to mały znowu chciał odespać noc w dzień, teraz nie budzę i potrafi usnąć po kąpaniu ok 20 i obudzić się o 2 czy 3 w nocy a jakbym mu dała smoczek to spałby nawet dłużej. Teraz już nie jest noworodkiem który zapomina o jedzeniu i może się odwodnić, jak będzie głodny na pewno da Ci o tym znać. Tym bardziej jak je często w dzień, gorzej jakby ciągle mógł spać, mało jadł, to mogłoby świadczyć o jakiejś infekcji. Ja w dzień nie pozwalam mu spać dłużej niż 2h, daje mu jeść kiedy chce, czasami za 3h czasami po 1h bo nawet może chcieć się napić a w nocy śpi, mała pobudka, poje 10-15 minut i usypia już w trakcie przewijania

Ostatnia edycja:
joasia, Ty masz jeszcze noworodka a one tak mają :) mały żołądeczek, wiec dużo się tam nie zmieści a prawdopodobnie przechodzi teraz skok rozwojowy i ma duże potrzeby :) trzeba to przeczekać, karmić kiedy chce i lada dzień się to unormuje, no do następnego skoku rozwojowego :)

Dzięki rtyska. To jest skok rozwojowy 5 tygodnia. Własnie poczytałam o tym w necie,dzieci urodzone po terminie przechodzą go odpowiednio wcześniej,wiec juz wiem dlaczego moja malutka ostatnio taka niespokojna i ciągle na cycu chce wisieć.

reklama
Agusiar a przysypia przy jedzeniu? Ja zauważyłam że mój tak ma czasami jak przysypia, ma w buzi mleczko i poleci mu do drugiej dziurki, nie krztusi się tylko zrywa (przypomina sobie że ma jeść :)
A wiesz że chyba kiedy przysypia to się jej to zdarza. Muszę jeszcze poobserwować ale tak mi się wydaje. Dzięki za wskazówkę!!

Do góry