reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Morgaine pieluchomajtki to właśnie takie pieluszki zakładane jak majteczki i wydaje mi się, że są cieńsze a tym samym przyjmą mniej moczu. Podnóżek był bardziej do pomocy przy myciu rąk lub zębów. No właśnie ja też boję się, że Bartek zsika się wieczorem choć już od dłuższego czasu pieluszka rano jest zupełnie sucha. My pieluchomajtki kupiliśmy w Rossmannie i pewnie będę je wyrzucała systematycznie ponieważ wkład (środek) się roluje po 2-3 nocach i mozna uznać je za zużyte mimo, że suche.

Marmo i Martusiu (na pewno tak robiłyście) wytłumaczcie spokojnie co i gdzie się robi, nagrody też pomagają ;). Nocnik warto zastąpić nakładką. Pewnie zauważyłyście że po wstaniu z nocnika na udach i pupie są takie czerwone ślady. Bartek długo się wierci zanim znajdzie odpowiednią pozycje dla swojej pupci. Ciesze się że nauczył się sikać na stojąco. Marmo może któregoś dnia pupa Kacperka bardziej zabolała i dlatego nie chce siadać.
Martusiu kupę na szczęście łatwiej przewidzieć niż siusiu :)

reklama
to ze kupę łatwiej przewidzieć w niczym niestety nie pomaga, bo jak dziecko nie chce usiąść to co zrobić:(
mój starszak miał problem z kupą przez ponad pół roku!! to była masakra, tylko w majtki, aż podziałał sposób okropny i niepolecany. ale w desperacji chwyciłam sie wszystkiego. starszak juz sikal ladnie pare mcy, chodzil bez pieluchy,s pal bez pieluchy a z kupą sobie nie radził. jak zrobił w majty to powiedzialam ze jeszcze raz zrobi i kara 3 minuty w kącie. zrobił, postawiłam do kąta na 3 minuty i od tego czasu robił na nocnik...ale nie polecam tej metody i teraz jej nie zastosuję.

u nas nadal postępów brak no może mały zaczyna sygnalizować że robi siusiu bo łapie się w tym momencie za pieluchę ale na nocnik jeszcze ani razu nic nie zrobił:-(jednak coraz częściej chętniej sam siada na nocniczek

Dziewczyny, nie uwierzycie, ale chyba Rafał zaczyna łapać o co chodzi. Wczoraj chodził w pampersie i co jakiś czas łapał się i wołał. Dziś za to cały dzień przechodził bez pieluchy i jak chciał siku to łapał się właśnie za siusiaka i mówił "sii" a potem bez krzyku i buntu siadał na nakładce i robił co trzeba :) Przed wyjściem na spacer zrobił siku i po powrocie jak zdjęłam mu pieluchę to była sucha. Tak samo w czasie spania. Oczywiście kilka razy się zapomniał i popuścił, ale dokończył już na kibelku. No i jest jeszcze problem taki, że jak mu założę majtki to przestaje wołać i siusia w nie. Nie wiem co z tym zrobić.

mama iza po pierwsze Wielki Szacun za postepy i gratki dla mlodego :tak:, co do majtek to mysle, ze maly gubi sie kiedy ma pieluszke i nie przemoknie, a kiedy majtki, ktore przemakaja, musialabys mu to wszystko sprobowac wytlumaczyc jakos na jego rozum :)

reklama
Mama Iza wielkie gratulacje :)))
u nas na razie cisza, młody latał bez pieluchy to chyba wstrzymywał bo przez cały dzień załatwił się tylko raz, a że to było gorącego dnia na trawie, więc nawet nie zauważył :/
mam pytanie do mam chłopców: Sebastian od jakiegoś czasu jak tylko jest bez pieluchy to rączka idzie do siusiaka, nie wiem czy to normalne, że dopiero zauważył że "coś" tam ma, czy może jednak go swędzi albo coś??

Do góry