reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Cześć dziewczyny. Jestem mamą 20-miesiecznego Marcela kórego od 8 lipca próbuje odpieluchować. Nie ukrywam ze własciwie "z głupoty" poszłam za ciosem po pięknych opisach niektórych naszych listopadówek których dzieci sa odpieluchowane w ciagu dnia. Ja kompletnie podeszłam do tego jak z zabawą bo Marcel wczesniej nie miał ochoty siadac [nie mówiac o robieniu] na nocnik. Nawet mając w pampersie czy tetrze kupe to mógł ją nosić zlaną, zabrudzoną aż z nadmiaru spadnie ;/ nic nie sygnalizował choć w mowie jest jednym z najbardziej rozwiniętym dzieciakiem w swoim wieku. Takze:
* 8 lipca - pielucha cały czas była jednak sukcesywnie co pół godz. wysadzałam. Jeden raz siuśki w nocniku. Kupki i reszta siuśków - pampers.
* 9 lipca - dzień bez pieluch [pomijając drzemkę] tylko w majteczkach lub bez, nie wysadzałam chciałam zaobserwować czy sam zauważa swoje potrzeby fizjologiczne. Efekt taki ze kupki w pieluchach [które miał do spania] a siku zauważał i wołał ale w trakcie robienia :) Potem byli goście takze na dworze nie miał czasu i tez siusiał w majty bo na nocnik nie miał czasu. Podsumowanie: w nocniku nie było nic!
* 10 lipca - od rana w majtkach, 2 kupki w majtkach, trzecią wołał ale nie zdążył mąż do niego dolecieć i rozebrac ;p siuśki: dwie wpadki reszta w nocniku. Ładnie wołał, czasami ja mu zaproponowałam siku np gdy zuważyłam ze dłuższy czas nie woła bo jest zainteresowany czyns innym, ponadto nawet trzymał siku az go rozbiore lub wyciągne nocnik z wózka :D tak tak, bylismy w parku i zoo i mały w terenie korzystał tez z nocniczka. Optymistycznie jednak sie nastawiłam. Syn b. miło mnie zaskoczył. Mam nadzieje ze uda mi sie go odpieluchować w ciągu dnia. Mysle ze juz mamy ogromny sukces zwłaszcza ze pare dni wstecz zdawał sie nie zauważać swojej fizjologii......

Ostatnia edycja:
reklama
U nas nadal cisza tzn Bartuś jeszcze ani razu nie zrobił do nocnika ale ja go codziennie nie sadzałam teraz zacznę;-) zobaczymy czy zakuma bo jak nie to trudno.
jak narazie to sika gdzie popadnie a z kupa chowa sie w kąt.

...a ja chcialam sie zapytac ,czemu tak szybko /na sile odpieluchowujecie Wasze maluszki ? :nerd:(przeciez niektore dzieci w tym wieku nie potrafia jeszcze "trzymac" i zalatwiac sie na zadanie ...??? Nie lepiej troszke poczekac ? (powiedzmy az maluch skonczy dwa latka ) - wiecie przeciez ,ze w starszym wieku nauka zalatwiania sie na nocniczek /czy toalete trwa pare dni ... u mlodszych dzieci trwa to zdecydowanie duuuzo wolniej - wtedy niepotrzebnie tygodniami stresujecie siebie i swoje pociechy...(???)

maman przeczytaj cały wątek:-)
My tylko przygotowujemy maluchy :tak:to i tak późno w porównaniu do tych mam co sadzaja dzieci na nocnik jak zaczynaja dopiero siedzieć!!!!.to jest dopiero na siłe!!!
W naszym przypadku ja Bartka tylko przyzwyczajam do nocnika i jak narazie bez rezultatów ale wiem że przyjdzie czas i pora i na niego.

maman2 - nie zgodze sie ze odpieluchowanie dziecka przed 2 r.ż. trwa dłuuuuuuugo. Eksperci twierdzą ze dziecko średnio około 18 m.ż. zaczyna kontrolować zwieracze - nie neguje choć pewnie to też od dziecka zależy. Mój ma 20 m-cy i odpieluchował się ciągu 3 dni [wcześniej nie próbowałam wiec nie wiem jaki byłby efekt - ale co jakis czas zachęcałam go do nocniczka ale odmawiał]. Podsunęłam mu znów na próbe nocnik 8 lipca i o dziwo zainteresował się. Robiliśmy przymiarki i takie raczej podchody, rozmowy itp. Następnego dnia od razu założyłam na cały dzień majteczki bawełniane. Pierwszy dzien wołał w trakcie robienia wiec nic nie trafiło do nocnika. Drugi dzien kontrolował siku - wszystko w nocniku za to kupy w majtach. Trzeci dzien - wszystko w nocniku, dziecko nie zmoczyło majtek. Na nocki ma jeszcze pampersa ale w dzien tylko majteczki nawet na spacer czy dłuższe wyjście bo potrafi trzymać nawet i 3 godz. jak jestesmy poza domem. Ale zawsze mam pod reka nocnik - sie zatrzymujemy w ustronnym miejscu, powiem młodemu to sie załatwi - wylejemy pod krzaczek i śmigamy dalej. Niestety ale na trawke "terenowo" jeszcze nie chce sie załatwiać. Dzisiaj minął tydzień od zdjęcia pieluszki. Oczywiscie zdarzy sie wpadka........ ale to 1-2 na tydzien. Nieszkodzi, niejeden starszak tez pewnie je jeszcze ma :)))))

Ostatnia edycja:
aguśka - Twój mały chociaz siada a mój nawet go nie zauważał ;/ Latał jak przeciąg, wszystko dookoła interesowało go bardziej i nie miał czasu na duperele :D Teraz widać dojrzał do tego i obeszło sie bez ceregieli. Mały juz wszedzie chodzi w majtkach, do lekarza, marketu, spacer czy w gości :)

reklama
mam i marcel no tylko pozazdrościć;-) ja dziś zrobiłam próbe tak z ciekawości zdjęłam Bartkowi pieluche żeby sobie polatał z goła pupa no i postawiłam nocnik więc usiadł na niego z trzy razy ale nic nie zrobił po czym podszedł do drzwi i je obsikał:-D ale to nie wszystko wytłumaczyłam że siusiać trzeba do nocniczka i założyłam Bartusiowi majteczki za 5 minut biegał i go złapał a majteczki były mokre.mały nawet dobrze nie poczuł że się zsiusiał.widocznie jak dla niego to jeszcze za wcześnie ale bez prób nigdy sie nie nauczy;-)

Do góry