reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
to chyba nie zalezy od wieku- kiedy uczyc. moim zdaniem najlepiej w lecie, zebys ie nie zaziebilo dziecko...
moj starszak mial dokladnie 2 lata i nauczyl sie w pare dni
teraz mlody skonczyl 2 lata w marcu i teraz zaczynam. od razu zalapal co i jak, chodzi pod drzewko tylko nie umie jeszcze sciagac:) no i nie wola tylko sam sobie pod drzewkiem staje wiec w domu lipa, ja mu w domu dalej pampera daje bo nei chce mi sie sprzatac ciagle...ale ostatnio wstal rano, sika do pampera i patrzy a po nodze mu sie nic nie leje i taki zdziwiony byl:) chyba czas zaczac uczyc sie na maxa zeby nie bylo za pozno, bo we wrzesniiu do przedszkola...

reklama
No to bierz sie w grasc i do roboty dasz rade bo kobieta silna jest...

ha ha ha! no porada godna mojej tesciowej ;-)
Wzielam sie zatem w garsc i musze nas pochwalic :-D mamy sukcesy! Pampers zdjety na noc i na sjeste, poza tym mlody gania w samych gatkach i szorcikach na gumke. Prania sporo, ale syn zalapal w 2 dni i wola PRZED!!! jestem w szoku, czasem zdazymy dobiec pod krzaczek, czasem ciutke poleci w majciochy ale trwa to juz 2gi tydzien i z dnia na dzien coraz rzadziej sa wpadki. Najgorzej jest z kupą, bo dzidzia robi ją nie wiadomo kiedy i nie wola. Ciekawe, ze mlodszy obserwuje akcje wysadzania i tez sie ładuje na nocnik, ale tylko w ubraniu. To moze do wrzesnia uda sie Starszaka "odpieluchowac" :tak: A mądrala wie kiedy ma pieluche i wtedy nie wola. Na spacery zabieram zawsze kilka par majtek i spodenek. Przed jazda autem koniecznie wysikuje chlopaczysko. Przed spaniem i szybko po rowniez. Ostatnio nawet w czasie sjesty nie bylo siku w pieluche, za to ogromne sikanko po przebudzeniu. Ogromna radosc dziecku sprawia jak zrobi siusiu na dworzu, wtedy robi sie fontanna i jest z niej dumny. A jak zrobiu siusiu do nocnika albo do toalety (juz nie ucieka!) to z dumą pokazuje nam swoj sukces. Sa wiec pochwaly, brawa, tytul "Mistrza sikania" i ogolna radosc wszystkich domownikow :-) ufff... ale robota jest...

kimel gratki dla syna. i dla Ciebie dzielna kobieto:-D

zatem ja też biorę się w garść i odstawiam pampery for good;-)

Witam,
Ja mojemu synkowi pieluchy zdjęłam jak miał 1 rok i 7 m-cy.Biegał i sikał po nogach.Ja za każdym razem tłumaczyłam że trzeba wołać itd.Pieluchy zdjęłam i zakładałam tylko do spania.Zaczęłam w poniedziałek i w środe wieczorem zaczął już trzymać.W czwartek wołał ale troszke wczesniej posikał, kilka kropel.W sobote i niedziele pojechaliśmy do rodziny i już wszystko było ok.Od tamtego momentu tylko przez pierwszy miesiac zdarzyły mu sie może ze 3 wpadki .Więc u nas poszło szybko i sprawnie.Najlepiej zacząć jak już dziecko jest świadome że sika,Adaś pokazywał zawsze na pieluche jak sie zesikał i pomyślałam że czas spróbować i się udało.

Ja dopiero teraz się tym zajęłam. Jakoś nie widziałam potrzeby wcześniej, a i Mały nie "informował" o swoich potrzebach. Zresztą do teraz nie sygnalizuje, że będzie na przykład robił kupę, a co gorsze jak już zrobi to woła, że nie ma kupy i nie chce się dać przewinąć.

Pierwszy mały sukces osiągnęliśmy po dwóch tygodniach sikania w majtki ;) po raz pierwszy zaczął robić siku i zawołał "mama 'ku'" oraz... zatrzymał strumień moczu. Przeniosłam go do nocnika, ale usiąść nie chciał, tylko na stojąco resztę zrobił do nocniczka. Bardzo się cieszył :) Oczywiście okazuje się, że ten mały sukces był jednorazowy bo później tak jak dawniej robi w majtki jednak już wołając w chwili robienia "mama 'ku'" :)

na razie nie odpuszczam, myślę, że już nie ma sensu, a i sprzątanie mi jakoś po nim nie przeszkadza, ani tłumaczenie... no trudno ;) myślę, że niedługo da radę, skoro raz potrafił to i wkrótce myślę, ze przyjdzie samo :)

Pozdrawiam

Zaczynam odpieluchowanie z 13 miesięcznym synem. Nocnik parzy w pupę, wiec korzystamy z nakładki sedesowej. Na razie udaje nam się złapać siusiu po spaniu, ale on chyba jeszcze nie kuma, że siusia, myślę, że to przypadek. Ktoś tu próbował z dzieckiem w tym wieku i może się podzielić doświadczeniem??

Sadzam roczną córkę na nocnik. Nie nazywam tego odpieluchowaniem bo nie licze na to, ze sie nauczy wkrótce wołać, ale przyzwyczajam ją do tego naczynia. Sukces na razie jest taki, ze nie ucieka z nocnika tylko grzecznie siedzi. Robie to moze 4 razy dziennie czyli nie za często i sukces obserwuje 50% skutecznosci.

Podchodzimy do tego bezstresowo.

Robie to moze 4 razy dziennie czyli nie za często i sukces obserwuje 50% skutecznosci.
Podchodzimy do tego bezstresowo.
Czyli podobnie jak u mnie. No cóż, chyba trzeba się przygotować na kilka tygodni albo nawet miesięcy pracy, ale wolałabym oszczędzić synkowi lata w pieluchach :x

reklama
Witam.
Mój synek ma 16 m-cy i jakis czas temu zaczęłam go sadzać na nocnik, równiez celem oswojenia ;-) Kuba chętnie siada na nocnik, gdy widzi, że mam go w ręcę od razu woła "si". Siada na nocnik, jak się wysiusia mówi do mnie "si", schodzi z niego, zaglada co tam zrobił i smiejąc się ciągle powtarza "si, si" Niestety nie potrafi zasygnalizować, że w danym momencie chce siku. Planuje w sierpniu, gdy będę miała 2-tyg. urlop a Kuba oczywiście będzie już też trochę starszy, zabrać się za poważne odpieluchowywanie. Zobaczymy jak będzie.

Do góry