reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
A ja chyba zaprzestam tego trenngu, bo Zuzia wie skąd leci itd. ale nie chce siadać już nigdzie,robi pod siebie, a siusiu ,nie wiem czemu,ląduje na takiej planszy z dykty od jej zoo... :(

reklama
Mój syn właśnie podszedł do mnie i powiedział siusiu, co oznacza, że ma kupke w majtkach. ::) Nie wiem, kiedy on się nauczy, że kupka też ma lądowac w nocniku? :(

Hura, hura. Martynka robi siusiu do nocnika. Wczoraj nawet udało jej się zrobić coś twardszego do nocnika ;). Pękam z dumy. Nauczyła się dosłownie z dnia na dzień. Sama ściąga majty, robi co trzeba i z dumą przynosi mi nocnik lub woła mnie, żeby mi pokazać. A jeszcze jak wylejemy siusiaki do muszli to robi im pa,pa. Absolutnie nie mogę się dopytywać czy chce siusiu, bo wtedy się złości. Noszę więc tylko nocnik za nią z pokoju do pokoju, żeby miała go pod ręką (pupą) :laugh: :laugh: :laugh: i wtedy jest ok.
Stanowczo potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi, że dziecko same decyduje kiedy jest gotowe do nocniczka, i każde dziecko robi to w swoim czasie. ;)

pozdrawiamy Monika i Martynka

Z uwagą czytam o Waszych nocnikowych sukcesach, gdzie nam do Was... ale i my mamy pierwszy malutki sukcesik - Filip dziś zrobił pierwszy raz siusiu do nocnika - przedtem nawet nie chciał na nim usiąść bez spodenek, a dziś kazał sobie zdjąć pieluchę, więć ja zdjęłam nocnik, dawno nie widziany zresztą. no i pikuś raczył na nim usiąść gołą pupą... potem pilnowałam i jak zaczął siusiu - posadziłam. Nocniczek zaczął grać ( przedtem były próby uruchomienia pozytywki na różne sposoby - bez sukcesu), no i pochwałom nie było końca. Wiem, to malutki kroczek, będzie jeszcze tysiąc wstecz, ale dla nas to już jest coś...

pozdrawiam
nikita

Jaki nocnik? Moj najukochanszy synek ma 24 miesiace i 3 tygodnie, na nocnik patrzy z pogarda od momentu pojawienia sie nocnika w naszym domu. Po kazdym zalatwieniu sie w pieluche wola "mama myj, myj" i leci do lazienki. Tez wyznaje zasade3, ze dziecko musi do wszystkiego dorosnac, tak bylo z odstawieniem od piersi, przesypianiem calej nocy w swoim lozeczku, czy jazdy na prawdziwym rowerku. Tylko kiedy w koncu dorosnie do tego nocnika??!! Moze znacie jakies metody na przyspieszenie rozwoju w tym kierunku??

Niestety w nauce korzystania z nocnika nic się nie da przyspieszyć. :(
U mnie do tej pory sukces połowiczny: siusiu do nocnika, a kupka w majtki. :mad:

Moja Ania wołać na nocniczek zaczeła w wieku 18 miesięcy.Jakoś dosyć szybko poszła nam ta nauka bo w ciągu kilku dni. Po kolejnych kilku dniach nie chciała pieluchy nawet na noc. Niestety z Zuzią sytuacja jest wręcz przeciwna nie chce nawet patrzeć na nocnik, wręcz sama go chowa lub wynosi do ubikacji. A ma już prawie 22 miesiące. Na tyle nawet się "wycwaniła" że gdy jest bez pampersa a chce np. siku to go przynosi i kładzie się na łóżku.  :D

reklama
Mój Maciek skończył 20 miesięcy i od miesiąca siusia do nocnika. Próbowałam nauczyć go tego od dawna, ale nic nie skutkowało. Myślalam, myślalam i wymyśliłam, że nie ma innego sposobu jak wykorzystanie autorytetu ojca i............. poprosiłam tatusia, żeby pokazał synkowi, jak to chłopcy robią do nocnika. Udało się! Teraz Maciuś nie woła siku, ale sam podchodzi do nocnika i siusia albo przynosi go do mnie. Pieluchy zakładamy na noc i na spacer, bo trudno chodzić wszędzie z nocnikiem :laugh:, ale niedługo z tego też zrezygnujemy. Cieszę się, że udało nam się przed zimą, po byłby problem z lataniem po domu z gołą pupą. Życzę powodzenia i cierpliwości

Do góry