reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Mi sie wydaje, że to nic złego. Jak mój synek budzi sie z płaczem w nocy, to idziemy zrobić siusiu i w 95 przypadkach na 100 płacz mija jak ręką odjął. Myśle, że raczej twój synek nie odczuwa bólu tylko nazywa tak uczucie parcia na pęcherz. A że w dodatku jest zaspany to trudno oczekiwać racjonalnych reakcji.

Oj tak, ja miałam to samo przez kilka nocy. Najpierw nie wyczaiłam o co chodzi, bo spał jeszcze w pieluszce i wydawało mi się, że będzie z niej korzystał. Dopiero jak zmieniłam pieluszkę na majtki, wyjaśniła się przyczyna nocnych pobudek we łzach.

reklama
U nas odpieluchowanie było tak, że ja postanowiłam na ten nowy rok.
Córcia miała 1,5 roku.
Nie zakładałam jej poproatu pamperka;) Kilka razy się z siusiała, wtedy starałam się tłumaczyć. Widocznie poskutkowało i przeszkadzało jej, ze ma mokro.
I od 3 miesięcy mamy juz ładnie opanowane.. Tylko ta noc .. Dalej jest pielucha, bo sika w nocy. i potrafi się obudzić i sporo wypić.

Kacper od 3 miesięcy nie miał zakładanej pieluchy na noc, sam w nocy ją zdejmował i ładnie budził się na nocnik. Niestety od tygodnia co noc sika w łóżko a ja nie bardzo wiem jak mam się zachować. Próbuję wstawać w nocy i go wysadzać no ale nie zawsze zdążę nie wiem czy powinnam mu zakładać z powrotem na noc pieluchę czy powinnam budzić go w nocy na siusiu? Boję się że jak założę mu na noc pampka to w ogóle zapomni o wstawaniu. Może któraś z was miała podobny problem i poradziła by mi coś bo już sama nie wiem co zrobic:-(

Magdzik20 a może warto takie podkłady używać np happy jednorazowe jak się posika to się wyrzuca, może się naziębił i dlatego ma problemy z trzymaniem w nocy. Ja tam jeszcze zagrzebana w pieluchach ale walczymy dzielnie :-D:-D:-D:-D

Witam:) jestem Mama 2 letniego Wojtusia i od miesiąca próbujemy aby przemógl się do nocnika. Zdarzało się ze się udawało ale nagle zaczął się na nocnik bardzo zloscic:( próbuje wkładać mu majteczki albo spodenki bez pieluszki żeby poczuł ze ma mokro, żeby zaczęło mu to przeszkadzać ale tez okropnie się złości. Jest zakochany w pieluszkach:O
Nie bardzo chce go puszczacz bez pieluchy i bez niczego bo boje się żeby żadne bakterie, kurz itp mu się zaszkodziły a. I zreszta wtedy nasiusia i mało się tym przejmuje. Zastanawiam się czy nie kupić Wojtkowi nowego nocnika - ten już ma jakiś rok. Sama już nie wiem... :( szczerze mam dosyć pieluszki w przeciwieństwie do Wojtucha...
pozdrawiam:*

ja, mimo obaw, spróbowała bym gościa puszczać bez pieluch. w spodenkach czy gatkach jakiś. teraz jest najlepszy moment, bo jest ciepło.

jeszcze żeby chciał zakładać jakieś inne rzeczy bez pieluchy :D afera na całego i sam ściąga... Jedynie zostaje spróbować bez niczego :)

Misia89 ja też bym nie zakładała pieluch.. probuj majtusie.. tłumacz, dziecko nie może nami rządzić.. Moze jak nie nocnik to nakładka sedesowa i na kibelek..
ja moją oduczyłam jakieś 4 miesiące temu ii wygladalo to tak:
pierw patrzłam mniej więcej co ile siusia i brałam ją co godzinę na kibelek. zazwyczaj zrobiła siusiu.. jak nie zdarzyłyśmy do kibelka i się z sikała w majtusie to jej tłumaczyłam.. kilka razy poczuła mokro i popewnym czasie sama zaczeła wołać;)
Teraz mi pozostaje tylko pielucha do spania.. ale teraz im cieplej będze trzeba coś zrobić z tymi nocami bez pieluchy.
powodzenia i sie nie poddawaj;)

reklama
Misia a może spróbój iśc do sklepu z dzieckiem i kupić majteczki z nim, pozwól mu wybrać jakie mu sie podobają ... zrób z tego "wielkie wydarzenie" , powtarzaj że majteczki sa fajne itp. ja tak robiłam Kornelka wybrała sama , wycjąga z szuflady ,wybiera jakie chce itp. mówie jej że jak ładnie w nich wygląda , majteczki ma z obrazkami lalek i ona dumnie je nosi a w sierpniu dopiero bedzie miała 2lata . a i ja ją puszczam w samych majteczkach

Do góry