reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
poziomkowa nadal tyle piję on od małego dużo pił i w dzień i w nocy, kiedyś pił samą wodę ale niestety jak poznał inne smaki tak wodę piję sporadycznie. Rok temu miał robione badania w kierunku cukrzycy ale nic nie wyszło więc lekarze mówią że powinnam się cieszyć że dużo piję tylko nocą to niestety jest uciążliwe jak muszę po 4 razy wstawać po dolewkę ;-)

mam pytanie odnośnie tego nocniczka mój syn od ok. tyg. nie ma już pieluchy w nocy sam ją zdjął i sam wstaję na nocnik(mieliśmy tylko jedna wpadkę kiedy to spal ze mną w łóżku wstał zrobić siku ale zamiast na nocnik poszedł do swojego łóżeczka:/) tylko czasami budzi się w nocy i strasznie płaczę że boli go brzuch podejrzewam że od wstrzymywania jak zrobi siku to jest ok i idzie spać dalej ale może za wcześnie jeszcze dla niego i powinnam mu zakładać jeszcze na noc pieluszkę?

Ostatnia edycja:
reklama
wiesz nie wiem jak to jest przy dwulatku, ale kolezanka mojej corki z przedszkola miała sporo bakterii w moczu, co bylo efektem wstrzymywania, to tylko tyle co mi do głowy przychodzi, ja bym mimo wszystko skorzystała z opinii lekarza

poziomkowa nie sądzę żeby to było od bakterii bo w ciągu dnia jest ok tylko w nocy mu się zdarza że go brzuszek boli i to też nie codziennie

Mi sie wydaje, że to nic złego. Jak mój synek budzi sie z płaczem w nocy, to idziemy zrobić siusiu i w 95 przypadkach na 100 płacz mija jak ręką odjął. Myśle, że raczej twój synek nie odczuwa bólu tylko nazywa tak uczucie parcia na pęcherz. A że w dodatku jest zaspany to trudno oczekiwać racjonalnych reakcji.

Moja Maja zaczęła wołać siku jak skończyła 2 lata. Wcześniej wysadzałam ją sama i można powiedzieć że sikała na zawołanie wtedy gdy ją wysadzałam. pielucha potrafiła być sucha cały dzień. W nocy też jak miała pieluchę to była sucha, wcześnie zaczęła nie sikać w nocy. U nas nie miało znaczenia czy napiła się przed spaniem czy nie. Teraz potrafi wypić 2 szklanki, wysikać się i do rana śpi i jest sucho.
Każde dziecko ma swój wiek na odpieluchowanie nic na silę. Bratanek ma 3 lata i nadal w dzień biega z pieluchą i nie daje się przekonać.
Ja przestałam zakładać pieluchę jak Maja nie sikała już w nocy, ale ceratka do dziś jest pod prześcieradłem.
to wstawanie do nocnika w nocy może by nieco męczące dla dziecka i mamy.

Hej kobietki;)...ja to dopiero mam problem,corcia siusiu robi do kubelka jak skonczyla nieco ponad roczek ale za to kupe robi po dzis dzien w gacie a ma 2.5 roku....co robic???!!!!
Zeby siusiu robila do kibelka to najpierw ja siadalam na kibelek(siusiu nie robilam hihi) i bralam ja przed siebie (majtuchy jej sciagalam)...bardzo szybko zalapala ze niezla jest z tego frajda,swojej klapy nie uwazala...

Ja też mam niestety problem z pieluchą... Córcia za chiny nie chce dać się przekonać do nocnika. Kończy się to nie tylko awanturą, ale też nocnik uczy się latać i najczęściej ląduje na ścianie... Nie mam już pomysłów bo nie daje się też na niego wysadzać. Próbuję już od kilku miesięcy i bez rezultatu. Wie, co to jest siku i kupka bo mówi sisi i kupka, ale żeby na nocnik zrobić to masakra... Mam nadzieję, że jednak w końcu da się przekonać, w końcu całe życie w pieluszce chodzić nie będzie :) Kupiłam jej książeczkę z misiem, który robi na nocnik, ogląda ją, tłumaczę jej, ale to nic nie daje. I nie wiem, czy nie jest jeszcze gotowa, czy po prostu takie jej widzimisie.

Ja mojego malego chcialam nauczyc sikania do jocnika gdy mial 1.5 roku. Olal mnie i sikal gdzie popadlo. Odpuscilam. Pozniej co jakis czas puszczalam go bez pampersa. Efekt zawsze ten sam. Sikal pod siebie. Na poczatku mu to nie przeszkadzalo. Raz go zlapalam jak siedzial w kaluzy i sie slizgal ^^. Pozniej zdarzalo sie, ze sam szedl sikac do lazienki.. Niestety stawal obok nocnika i sikal w majtki. 4 dni temu znow mu zdjelam pampersa i zaczal biegac do lazienki i siadac na nocik. Czasami przychodzi i prosi o pampersa to mu go zakladam, bo nie chce by sie denerwowal. Po chwili jednak sam go sobie zdejmuje i biega do lazienki... Mam nadzieje, ze tak mu zostanie i w lato juz pampersow w dzien u nas nie bedzie ;)

Ja dostałam dobry sposób na zrzucenie pampersa od mojej pediatry - w moim przypadku to pomogło - musiałam ubrać córkę ciepło - rajstopy, spodnie, bluzkę, i jak się z sika w majtki nie wołając to chodzi dotąd aż będzie mówiła siku. U mnie to trwało 1 dzień. Za każdy zrobione siku na nocnik dostawała nagrodę naklejki bądz magnesy na lodówkę - takie rzeczy co nie kosztują i oczywiście ich dziecko nie ma:). Inne sposoby nie pomagały!!! Oczywiście się zdarzyło się że zapomniało, ale to było sporadycznie.

reklama
u nas sprawdził się sposób letni.. majówka w zeszłym roku była upalna. mała miała niecałe dwa, wtedy się udało. bieganie w samych majtkach.. ewentualnie mokrych przez chwilę. trwało to kilka dni..
ale nie do końca, bo jeszcze we śnie nie za bardzo jest w stanie się kontrolować i śpi w pieluszce.. czy na to jest jakaś metoda? bo nie mam pojęcia..

Do góry