reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
. Od niani dowiedziałam się znów ze zdumieniem, że tu nawet do przedszkola dziecko może iść w pampersie i nikt z tego powodu problemu nie robi.
Główna zasada to "nic na siłę"
ok rozumiem ze w Dani tak jest z przedszkolami ale w PL nikt nie bedzie przebieral dziecka jak mu sie zdazy "wieksza sprawa "
zasada jest taka przyjmujac do przedszkola " skonczone 3 lata i sam musi robic siusiu na nocnik "

zreszta uwazam ze jak dziecko zczyna rozumiec te sprawy z siusianiem to dlaczego czekac do 3 lat ??

jak poszłam na bilans 2 latka -załozyłam małej pampersa bo sie bałam ze sie posika (nie sikała dopiero od 2 miesiecy w pampersa ) i pierwsze co lekarza i pielegniarki dzieciecej oto ich słowa " prosze rozebrac dziecko i sciagnac mu majteczki " :tak:

ja sie ciesze ze moje dziecko tak szybko załapało co i jak z sikaniem

bo jak widze kolezanki ktorych dzieci maja po 4 lata i dalej chodza w pampersie to szok :szok:

same twierdza ze nie chce im sie poswiecic czasu aby dziecku wytłumaczyc a potem wysadzac np co godzinke

po prostu nie ukrywajmy

Pampersy to wygoda :tak::tak:

sama nieraz jak ide z mała na zakupy to "tesknie za pampersem " bo wtedy nie zrobie na spokojnie zakupow w najmniej oczekiwanym momencie np juz przy kasie mała woła " mama pisiu " hehe w takich chwilach tesknie za pampersem :-)

reklama
i tu jest sedno sprawy :-)

dokladnie nic dodac nic ujac

poprostu nie chce im sie

wiem sama po sobie bo ile razy nie chciało mi sie -bo robie obiad , bo boli mnie głowa itp

ale trzeba byc konsekwentnym i u nas poszło szybko 2 tyg i koniec pieluch

oczywiscie nie obyło sie bez obsikanej kanapy , dywanu itp ale łózka swojego nigdy nie zmoczyła :-)

a ile misi "robiło pisiu " w kibelku juz nie wspomne potem je "wyławiałam " :-)

Mój syna ma niecałe 2,5 roku od kilku msc ładnie załatwia się do nocnika, czasami zdarza mu się wstać w nocy i zrobić siku na nocnik ale to są sporadyczne sytuację zazwyczaj koło 4-5 rano. Na razie nie oduczam go od pieluch w nocy poczekam aż zrobi się troszkę cieplej w ciągu dnia do snu nie zakładam mu pieluszki. Natomiast w nocy dużym problem jest u nas picie. Mój syn potrafi wydoić nawet 2l przez noc wiem nie powinien tyle pić i próbowałam już nie raz go przestawić ale jak mu nie dam picia to nie pójdzie dalej spać będzie jęczał marudził aż w końcu wstanie i zacznie łazić po całym mieszkaniu w poszukiwaniu picia i tak muszę wstawać po 3-4 razy żeby go przewinąć a i tak czasami pampersy nie wytrzymują i mały się przesikuje :wściekła/y:

Mój synek przestał sikać do pieluch jakieś 2 miesiące temu i o dziwo najpierw przestał sikać w nocy, czasem jak za dużo wypije na noc to się przebudza i woła siku wtedy sadzam na nocnik i po sprawie. Wiele dzieci które znam mają problem z sikaniem w nocy i nadal używają pieluch mimo że mają po 2-3 lata. Dzieci same muszą dojrzeć do trzymania moczu w nocy, nic na siłę. Ciekawe który z dorosłych wytrzymałby z moczem w nocy pijąc 2 litry płynów, ja na pewno nie, tak więc podstawa to ograniczyć picie w nocy. Mój pije ale max 0,5 l.

Synka i córeczkę sadzalismy na nocnik odkad zaczęły samodzielnie, bez asekuracji sadzać. Mniej więcej po 5 razy dziennie.
Odpieluchowanie Stasia zajęło nam chyba ok. dwóch miesięcy. próbowalismy z pielucha tetrową ,ale sikał w nią bez krępacji. Mokra mu wcale nie przeszkadzała. A jak mu ją zdjęlismy załapał w kilka dni. Pamiętam że jak poszłam rodzic Zosię to jeszcze nosił pieluszke, jak wróciłam ze szpitala był juz bez. :) Więc to zasługa jego taty. Miał wtedy niecałe 2 latka. Pieluchę do spania zdjęlismy mu jak miał 2,5. Wysadzaliśmy go ok. północy. Zmoczył sie jeszcze kilkanascie razy w ciągu dwóch lat
Zosia obserwując brata, mając 18 miesięcy, sama chodziła po nocnik i się załatwiała. I choc to była zima i nie bardzo mi sie usmiechało odpieluchowanie w tym czasie, musielismy sie dostosować, bo jak moja córcia coś ustali, to ciężko ją od tego odwieść :). Pieluchę na noc miała do listopada. W jej przypadku wysadzanie nocne nic nie dawało, nie jest z tych co sika na zawołanie. Więc poszlismy na żywioł. Dalismy jej spokój. czasem obudzi sie sama i pójdzie na nocniczek, czasem się zmoczy, ale to jest znikoma ilość przypadków.

Jak będzie z Marysią? Zobaczymy :)

wff2tv73toctrjxz.png

ukdyj44jzo4f6fn2.png

Ostatnia edycja:
Jestesmy po dwóch nocach bez pieluszki. W pierwsza Roka się zmoczyla i co dziwne nawet się nie obudziła. Ostatniej nocy wysadzilam ja ok. 23 30 i wytrzymała aż do 6 rano i sama juz zawołała. Zobaczymy jak będzie dzisiaj.

u nas dziś była pierwsza noc bez pieluszki sam zdjął jak kładł się spać więc stwierdziłam że nie będę mu jej z powrotem zakładać i za każdym razem jak budził się na picie to szedł na nocnik zobaczymy jak dziś będzie ale jestem strasznie z niego dumna :-)

reklama
u nas dziś była pierwsza noc bez pieluszki sam zdjął jak kładł się spać więc stwierdziłam że nie będę mu jej z powrotem zakładać i za każdym razem jak budził się na picie to szedł na nocnik zobaczymy jak dziś będzie ale jestem strasznie z niego dumna :-)

Magdzik a czy Twój syn nadal tyle pije w nocy? Mam podobny problem z moim synem, potrafi wypić dwa litry, nie mam w domu gorąco (20-21st) a on doi jak szalony, początkowo pijał herbate malinową, potem znajoma poradziła zmienić na wode, że może nie będzie mu się chciało wstawać...no niestety... :(

Do góry