reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Mała w żłobku jest wysadzana 2 razy dziennie - bywa, że uda jej się "zaoszczędzić" pieluszkę.
W domu raz udało jej się zrobić do nocniczka siusiu, ale przestraszyła się muzyczki i teraz już nic nie robi. woła po fakcie, że ma kupkę. Czekam teraz na okres po narodzinach synka, mała będzie więcej czasu w domu to jak się oswoi z faktem posiadania brata w domu to zaczniemy naukę nocnikowania.
Póki co czytam poradnik "Nauka nocniczka dla dziewczynek".

reklama
Mój maluch 2lata i 8 m-cy nie woła, ale gdy sama posadzę go na ubikację to zrobi. Trzeba mu przypominać, ale z pieluch jeszcze nie całkiem zrezygnowaliśmy. Słyszałam że aby dzieci oduczyć od pieluchy można włożyć do niej pognieciony papier żeby było niewygodnie, albo myć dziecko w zimnej wodzie gdy zrobi kupę w pieluchę. Co o tym myślicie? dla mnie to trochę drastyczne

hej dziewczyny
stary ale nadal aktualny problem
mam 2,3 l córkę którą uczę nocnikowania wcześniej próbowałam latem jak 1,5 r ale bała sie nocnika potem urodziła sie siostra
w tej chwili jest tak ze jak sie jej zapytam i chce akurat to ładnie zrobi siku na nocnik w ciągu dnia chodzi bez pampka czasem zawoła sama ze chce siku ale ja już tracę cierpilowość tak już ok 1 m-ca ile jeszcze będe sie męczyć??? dodam ze córka bardzo dużo pije a i wtedy dużo sika
co możecie doradzić jak przyspieszyć ten proces???

Anulkaq nie chce Cie straszyc, ale mam ten sam problem z tym, ze Piotrek ma prawie 3 lata (2 lata i 11 miesiecy). Walcze juz z nim od połowy wrzesnia tamtego roku i dopiero od 2 dni mamy mały sukces, tzn zrobił kupke do nocniczka, bo tak to nie chciał i pierwszy raz poszedł na dwór bez pampersa i chetnie obsiusiał drzewko. W domu zawołał raz, ze chce siku a tak to ja zawsze sie go pytam czy chce. Systemy nagrod stosowałam rózne, oczywiscie najpier dobre słow, brawo i takie tam, nie podziałalo. Potem była gumam mamba, przeszło mu, mówił, ze nie chce mamby i tym samym nie chciał robic siuku. Próbowała nocnika i nakładki na sedes i efekt ten sam. Wkońcu wymysliłam ze za zrobienie siusiu dostanie naklejke z autkiem, które uwielbia. ółazienka jest juz niexle poobklejana, ale to najbardziej na niego działa. Na chwile podziałalo to, jak podpatrzył kolezanke że siusia na sedes i tez chciał, ale kolezanka nie ma codzinnie, wiec wracalismy do punktu wyjscia. teraz jak bedzie ciepło to kupiłam takie gumowe sandałki-klapki i bedzie latał bez pampersa a buty tylko przemyje, bo szkoda mi skórzanych butów. We wrzesniu piotrek idzie do przedszkola, wiec musi sie nauczyc, bo inaczej m go nie przyjmą.

radze zakupic nocnik grajacy i jak sama zawola i zrobi siku bic brawo ja nigdy nie nagradzalam slodyczami corki za siku bilismy brawo i mowilam jej ze mamusia i tatus sa bardzo dumni...jak sie udalo sama sobie bila brawo i pytala sie czy mama jest dumna:-D:-Du nas nauka trwala 7 dni dodam ze wczesniej nocnik to byl wrog nr i wogole na nocnik nie sikala :-D:-D pewnego dnia poszlam na calosc sciagnelam pieluche i juz! bylo siku na panele na stolek w lozeczku ale zawsze mowilam jej ze nic sie nie stalo potem zdarzalo sie jej nie zdazyc i posikac az 7 dnia zalapala o co chodzi...poszla ze mna do sklepu wybrala sobie sama kilka par majtusiow i nakladke na kibelek:tak::tak: jak na majtusiach miala narysowana kaczuszke to jej mowilam ze ma wolac bo jak sie zsika to kaczuszka bedzie smutna...aaaaaaaaaa pomoglo tez to ze widziala jak jej kolezanka sika na kibelku:tak::tak: zalapala dokladnie 3 dni po 2 urodzinach...oczywiscie mialam chwile zalamania i chcialam sie poddac jak po kilkanascie razy dziennie musialam prac ciuchy ale sie udalo...tak w skrocie to duzo tlumaczyc co jak i dlaczego i na pewno sie uda zycze powodzenia:tak::tak:

Ostatnia edycja:
my zaczelismy uczyć Julkę robić na nocnik jak skończyła 18 mcy, kupiłam jej książkę o nocniku z tablicą i magnesami. Za każde siusiu najpierw wysadzane nie wołane, czy kupkę Julka mogła wybrać magnesik i powiesić na tablicy. Po tygodniu zaczęła wołać że chce siku, byle tylko magnes powiesić, kupa ok miesiąca jeszcze zdarzała się lądować w majtach czy rajstopach, bo wołała w ostatniej sekundzie. Po 2 miesiącach wołała idealnie za każdym razem. Myslę że taka tablica z magnesami lub jakakolwiek inna tablica na której można wieszać magnesiki będzie lepsza niż żelki czy inne słodkości. Aaaa i jeszcze jedno, młoda po mieszkaniu biegała bez pieluszki, jak się zsikała po nogach to od razu miała nerwa i chyba dzięki temu zaczeła wołać, bo znam dzieci, którym nie przeszkadza że mają mokrą pupę.

mój jakiś nie gramotny bo taką tablicę z magnesikami to by całą obślinił i zjadł a nie skojarzył z nagrodą, ja sadzam go na nocnik przy okazji zmiany pieluchy, czasami nie chce czasami siku zrobi ładnie potem podziwiamy :-D kupy jeszcze nigdy nie zrobił, latem chcę go puszczać bez pieluchy liczę na to że nie lubi jak ma mokro to i obsiukane majtki nie będą mu się podobać. :tak: No 2 pieluchy już się śmieję oszczędziłam sadzałam go przed wyjściem i po powrocie i 2 razy pielucha była suchutka mam nadzieję że czym starszy bardziej "skuma" i jakoś to pódzie bo fortuna idzie na pieluchy:-(

"mój jakiś nie gramotny bo taką tablicę z magnesikami to by całą obślinił i zjadł a nie skojarzył z nagrodą"

jaimis ale się z tego usmiałam
:-D a wiosna i lato to najlepsza pora na odstawianie od pieluszki, więc na pewno się uda :-)

reklama
moja Fiolcia ma 2 lata i 4 mies...wlaczymy z nocnikiem juz dosyc dlugo ale z przerwami bo jak przez kilka dni nie łapała to odpuszczałam bo uwazam ze nicna sile. Teraz jestemy na etapie ze siku woła za to za żadne skarby nie wołakupki...i niestety kazda kupka konczy w majtach, na noc zakladamy pieluche ale dopoki nie usnie to nawet z pielucha woła ze chce siku;-)

Do góry