2 tygodnie temu podjęłam decyzję o nocniczkowaniu córeczki. Obecnie ma 18 miesięcy. Z nocniczkiem po domu od dłuższego czasu chodziła wyłącznie na głowie
Na początku wyglądało to tak, że zawsze siusie trafiały w majteczki i rajstopki, a nie do nocniczka. Nieraz tylko udało mi się ją usadzić zanim wszystko wypłynęło. I wtedy oczywiście ogólny "aplauz" otrzymała od wszystkich domowników żeby ją zmotywować do dalszej nauki. Nie krzycze na nia kiedy zrobi w majty, tylko tłumacze że do majteczek nie wolno tylko na nocnik.
Jednak 2 dni po takim nocniczkowaniu Oliwia zaczęła wstrzymywać siusie na siłe. Widziałam jak strasznie sie męczy wstrzymując. Gdy chciałam posadzić ją na nocnik to usiadła, po czym wstała ale nic nie zrobiła i dalej wstrzymywała. Chwilę później musiałyśmy iść do sklepu więc na spacer założyłam jej pieluchę, która momentalnie napełniła się i była pełna. I tak przez dwa kolejne dni mi robiła.
Stwierdziłam że ma swoisty strach przed zrobieniem siku więc odstawiłam ten pomysł na kolejny tydzień. Po tygodniu znów założyłam jej z rana majtki zamiast pieluchy. I niestety powtórka z rozrywki. Siku nie było a pęcherz miała pełen jak bukłak..
Gdy spytałam się czy chce siusiu kiwała że "tak" ale siadając na nocnik nic nie zrobiła.
W końcu wzięłam ją do łazienki usadziłam na kibelku na nakładce na toalete i przytuliłam. Próbowała uciec, bo najwyraźniej czuła że zaraz zacznie robić siusiu. Krzyczała "mama" i wyrywała się, a gdy zauważyłam że już leci do toalety to co powinno to krzyczała w niebogłosy i miedzy łzami rozmawiała do mnie..
Brzmiało to tak jakby mówiła do mnie "mamo przepraszam, nie chciałam , naprawde nie chciałam zrobić tego"
Ja strasznie się cieszyłam że w końcu wysiusiała, ale ona poczułam ulge dopiero gdy zeszła z kibelka.
Wtedy dumnie stanęła i pokazujac na zawartośc zaczęła się śmiać.
3h później identyczna sytuacja miała miejsce... Nie wiem jak z nią postępować i co zrobić żeby nie bała się zrobić siusiu i żeby tak rozpaczliwie nie "przepraszała" mnie że zrobiła siusiu...
Gdzie zrobiłam błąd. Może wy obiektywnie mi pomożecie, lub własny przykład napiszecie.
Proszę o pomoc.