reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
aktywna- moja też nie woła, ja jej przypominam, bo zawsze niespodzianka, ja jej się pytam to mówi, że chce i idziemy, ale ostatnio zaczyna mnie wołać, może z raz dziennie, dla mnie to sukces, bo moja jest roztrzepaniec i wszędzie jej pełno i ona nie ma czasu na siedzenie na nocniku, więc my na kibelek i wtedy się porządnie załatwi, a kupa to ciężko nam idzie, chociaż woła, kiedy już wystaje.

A ja moją sadzałam już od roku i też mi się wydaje, że to na początku to taki traf, bo zawsze po śnie dzieciom się zbiera, mój 11 mczny, też rano robi siusiu na nocnik, a w ciągu dnia to ciężko ucelować.

reklama
HEJ! MÓJ SYNEK MA 3 LATKA I OD 2 LAT SIADAŁ NA NOCNIK ROBIŁ SIUSIU I KUPKĘ, LECZ JAKIEŚ 3 MIESIACE TEMU ZNOWU ZACZĄŁ ROBIC KUPKĘ W MAJTECZKI, SIKU NADAL ROBIŁ NA NOCNIK TYLKO Z KUPKĄ BYŁO COŚ NIE TAK TRWAŁO TO JAKIŚ MIESIĄC MOŻE DWA BO NA SZCZĘŚCIE JUŻ MU PRZESZŁO:-) DO TEJ PORY NIE WIEM CZY TO BYŁO SPOWODOWANE, CZY JA COŚ ŹLE ZROBIŁAM NIE MAM POJECIA:no: WIEM JEDNO ZE MUSZĘ MIEĆ WIĘCEJ SPOKOJU I CIERPLIWOŚCI CHOĆ CZASEM TO BYWA BARDZO TRUDNE. A NIŻEJ STRONKA Z ARTYKUŁEM NA TEMAT KORZYSTANIA Z NOCNICZKA MOŻE KOMUŚ SIĘ PRZYDA POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSIE:-)http://mojedzieciatko.blogspot.com/

kania mysle, ze maly mial zaparcie nim zaczal znowu robic w majtki, u nas mala miala kiedys zaparcia, teraz dostaje hormony i juz ich nie ma, ale w przedszkolu zobaczyla jak ktos mial zaparcie i jej sie przypomnialo i znowu nie cche robic kupy

POmóżcie, bo nie wiem co robić! Moja niespełna 2,5 letnia córcia od roku robi kupę na sedes, parę miesięcy temu zrezygnowałyśmy całkiem z pieluch, od 2 nawet noc przesypia bez sikania. I nagle, od dwóch tygodni robi kupę tylko w majtki! NIe mam pojęcia co się stało, pytana mówi, że nie miała czasu, ale to nieprawda, bowiem zdarza się to w różnych sytuacjach, nawet na dworzu. Jestem przerażona, wściekam się, ale bardzo martwię, skąd ten regres. Macie jakieś rady, jak wrócić do kibelka? Dlaczego przestała wołać? Dodam, że jestem na wychowawczym, więc nie mam mowy o zwracaniu przez nią mojej uwagi,bowiem zajmuję się nią na okrągło. Czekam z niecierpliwością na rady!

na pewno nie krzykiem,nie pomoże też mówienie dziecku że inne dzieci już robią na normalnym kibelku itp.powinnaś wspierać dziecko,bo wpadka w majtki moze się zdarzyć,mój prawie2 latek śpi bez pieluchy od około 3 miesięcy ale pomimo tego czasami jest wpadka,no cóż moze się przytrafić nawet najlepszemu,zawsze mówię synkowi że cóż zdarza się i że będzie lepiej,nigdy nie potępiam,nic nie robię nie złoszczę się.Każda negatywna postawa matki,może być odebrane przez dziecko jakie skierowane ku niemu,powinnaś o tym wiedzieć,to tylko 2,5 latek,niektóre jeszcze z pieluchami latają,moja siostrzenica popuszczała do 4 lat ! a bratanic zrobiła neidawno kupę do majtek-ma prawie 3 lata.
Nie ma rad które są skuteczne w każdym przypadku,każde dziecko jest inne.Jeśli raz córka zrobiła w pieluchę i potem kolejny to musi być powód dla którego to robi,nie robi tego ot tak

Witam wszystkie mamy:-)

Mam problem nie mogę nauczyć mojego synka sikania na nocnik. Uczymy się 4 miesiące i nic. Siku dalej jest w majteczkach.Już nie mam siły. Proszę o pomoc ;-)może ma ktoś jakiś pomysł. Już próbowałam całkiem wyrzucić pampersy ale to nie pomogło

może jeszcze nie jest gotowy.. moja też była taka uparta, w ogóle nie chciała usiąść na nocniku! jak miała 2 i pół roku (mniej więcej) to nagle zaczęła siadać bez żadnych wpadek.

Ja przeczytałam amerykańską książkę jak nauczyć dziecko korzystać z nocnika w 7 dni:-) Z tego co pamiętam:
większość dzieci jest gotowa między 18 a 24 miesiącem, choć nie zawsze
dobrze jest nauczyć wcześniej znaczenia mokre/suche
dziecko musi umieć skupic się na jakiejś czynności przez parę minut
powinno umieć samo się rozebrać i ubrać lub przynajmniej pomagać w tym

Jesli spełnia powyższe kryteria, to najpierw sadza się dziecko ze dwa razy dziennie o tej samej porze, np po wstaniu. Jak już okazuje jakieś zainteresowanie nocnikiem, można przejść do II fazy. Wtedy ze 3 dni są wyjęte z życiorysu bo pampka zakłada się już tylko na spanie, trzeba przygotować 8 kompletów bielizny i wiadro z detergentami. Sadzać dziecko najpierw nawet parę razy na godzinę i notować o jakich mniej więcej godzinach jest siku lub kupka. Bardzo ważne jest nagradzanie wysiłków w postaci np naklejek i czegoś wiekszego na koniec dnia (ale to amerykańskie posuniecie jest). Mamy już nie zakladać wogóle pieluchy, nawet wychodząc z domu brać tylko ubrania na zmianę, bo pieluchy wtedy dezorientują dziecko. Przez kilka dni sajgon, a później powinno dziecko załapać. Jak nie, to dajemy sobie spokój i próbujemy od nowa za jakiś czas.

Mój synek ma 1,5 roku, od jakiegoś miesiąca sadzam go ze 3 razy dziennie na nocnik, bo więcej nie mam siły z duzym brzuchem. Jeszcze nie załapał niestety, ale myślę że gdybym była bardziej konsekwentna, to by wyszło. Ale czy tak zrobię jak w tej książce to jeszcze nie wiem. Moze jednak komuś się przyda...

reklama
Witaj! moj maluch ma 1.5 roku i tez jestesmy w trakcie nocnikowania i zauwazylam ze malec chetniej siusia do toalety z nakladka dla dzieci niz na nocniczek. Wynika moze to z tego ze widzi ze my tez korzystamy z toalety a nie z nocnika, kilka razy pokazywalismy mu ze idziemy siusiu i on tez chodzi sadzam go i prawie za kazdym razem zrobi ale pampka juz nie zakladam w domu tylko do snu, zdarzy sie ze nie zdarzy i wtedy jest strasznie zly na siebie ale zaczyna sam pokazywac ze chce chwyta za reke i prowadzi do lazienki.
Nie zmuszam bo i nie sadzam go sila bo sie zniecheca ale za kazde zrobione siusiu chwale go, bije brawo on spuszcza wode i czasami jest jakas nagroda. Z poczatku chcialam za szybko go nauczyc i zmuszalam go przez tydzien i tak sie zniechecil ze nie zrobil siusiu poczekalam 2 tyg i znow zaczelam nauke od porannego siusiania zaraz jak wstal to szybko do lazienki i tak coraz czesciej. Powodzenia

Do góry