reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
reklama
Moj syn tez jeszcze w pampersach :( Jakos nie mogę się zebrać do tego żeby go oduczyć ale muszę sie zmobilizować przed urodzeniem drugiego dziecka

U nas jest tak
gdy mały skończył 18 msc (latem) robiłam próby ale on wtedy nie był jeszcze na to gotowy nawet nie chciał siadać na nocniku.
i tak próbujemy co jakiś czas
właśnie dziś jest drugi dzień gdzie mały chodzi tylko w majteczkach i dresikach
posiedzi już na nocniczku ale nadal nic nie zrobi do niego tylko jak wstanie siusie ida do majteczek.
ale mały wczoraj zaczął robić tak że w trakcie siusiania woła mama więc jest dobrze tak myśle.
na pewno dużo cierpliwości trzeba na to poświęcić.
my nie wychodzimy już drugi dizeń z domu bo mały jest troszke przeziębiony więc uważam że to idealna chwila bo pampka mu zakładam dopiero na sen.
jeśli w tym tygodniu nie załapie to trudno spróbuje za 2-3 tygodnie ponownie
a co do wychodzenia z dzieckiem już bez pampka to w taka pogode to chyba nie ma opcji:eek:

My już się pozbyliśmy pieluch (oprócz bardzo długich spacerów i nocy) więc napiszę jak to było u nas.

Jak synek miał 2 latka postanowiłam, że w wakacje zrezygnujemy z pieluch. Wcześniej też robił siku na nocnik ale tylko wtedy kiedy się go posadziło.
Tak więc założyłam mu majtki i co jakiś czas pytałam się czy nie chce siku. Ale synkowi chyba nie podobało się chodzenie w majtkach (chociaż nie protestował, gdy mu zakładałam) i siku zawsze robił właśnie w majty. Mogłam się go zapytać czy chce a on mówił, że nie i za moment robił w majtki. Więc po około tygodniu jak już miałam w domu wszystko posikane, zrezygnowałam i założyłam mu z powrotem pieluchę. Od tego czasu, synek jak chciał siku, to potrafił sam sobie ściągnąć pieluchę i usiąść na nocnik.
Więc mamusia szczęśliwa po kolejnym tygodniu znowu założyła dziecku majty.. no i powtórka synek zaczął robić znowu siku w majtki. W tym momencie zupełnie odpuściłam. Przez całe wakacje chodził z pieluchą i ściągał sobie ją sam jak chciał siku. Zaczął wołać na tyle, że przez cały dzień miał suchą pieluszkę. I około września zeszliśmy zupełnie z pieluch. Zdarzały się wpadki, ale coraz mniej.

Synek musiał chyba sam do tego dojrzeć no i zacząć sam czuć, że chce siku. Dodam, że kupę nam woła tylko na nocnik odkąd skończył 1,5 roku.

Powodzenia w rezygnowaniu z pieluch :-)

A ja Wam powiem tak. Nasz obecnie 3,5 letni synus juz dawno sika do nocnika. Od poczatku nie stwarzaolismy sytuacji ukrywania po co sie idzie na kibelek i jak to wyglada. oraz ze faceci sikaja inaczej niż dziewczyny. Synek z racji iż jest małym nerwusem nierznosił zamykania drzwi od łazienki i takim ze sposobem i z mama i z taka asystował przy wszystkim. Pewnego dnia stwierdził że on niechce pampera, jest juz duzy. miał cos koło 2 lat(ponad). Powiem szczerze ze jestem i byłam mile zaskoczona. Mi było wygodnie, zwłaszcza przed zima gdy przerazała mnie mysl wystawiania gołej pupy czy siusiaka na minusowych temperaturach lum droga do domu z mokrą pupą i zapalenie płuc jednoznaczne z sytuacją. Ale jest ok, jak pisałam mój syn uznał się za dorosłego i wyrzucił pieluche. Ze smoczkiem było tak samo.

https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-pazdzierniku-2010-f337/pozegnanie-z-pampersem-52895/
J
a tu kiedys "moim" Dziewczynom przepisywałam rozdziały z książki Spocka:tak:- zacznij od postu nr10.może się przyda.
Ja jeszcze Amelki nie ucze,bo jest za mała.Ale przydwóch starszych synach ta metoda sprawdziła się w 100%- w wieku 3 lat żaden nie miał najmniejszej "wpadki",nawet w nocy,a nie ograniczałam napojów ani nic takiego.Moja bratowa ostatnio swoją córcię tak w ciągu 2 tygodni nauczyła.Polecam- może nie jest "na skróty",ale skuteczna w sensie,że potem nie ma buntów i regresow:tak:

reklama
U nas już dziś 3 razy było siusiu do nocniczka mały sam pokazuje mi ja sie go pytam czy chce gdy sie łapie a on mówi tak biegnie po nocnik i siada po czym robi
zobaczymy jak to dalej będzie ale czuje że dorósł do tego:-)

Do góry