reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
reklama
Moj syn tez jeszcze w pampersach :( Jakos nie mogę się zebrać do tego żeby go oduczyć ale muszę sie zmobilizować przed urodzeniem drugiego dziecka

U nas jest tak
gdy mały skończył 18 msc (latem) robiłam próby ale on wtedy nie był jeszcze na to gotowy nawet nie chciał siadać na nocniku.
i tak próbujemy co jakiś czas
właśnie dziś jest drugi dzień gdzie mały chodzi tylko w majteczkach i dresikach
posiedzi już na nocniczku ale nadal nic nie zrobi do niego tylko jak wstanie siusie ida do majteczek.
ale mały wczoraj zaczął robić tak że w trakcie siusiania woła mama więc jest dobrze tak myśle.
na pewno dużo cierpliwości trzeba na to poświęcić.
my nie wychodzimy już drugi dizeń z domu bo mały jest troszke przeziębiony więc uważam że to idealna chwila bo pampka mu zakładam dopiero na sen.
jeśli w tym tygodniu nie załapie to trudno spróbuje za 2-3 tygodnie ponownie
a co do wychodzenia z dzieckiem już bez pampka to w taka pogode to chyba nie ma opcji:eek:

My już się pozbyliśmy pieluch (oprócz bardzo długich spacerów i nocy) więc napiszę jak to było u nas.

Jak synek miał 2 latka postanowiłam, że w wakacje zrezygnujemy z pieluch. Wcześniej też robił siku na nocnik ale tylko wtedy kiedy się go posadziło.
Tak więc założyłam mu majtki i co jakiś czas pytałam się czy nie chce siku. Ale synkowi chyba nie podobało się chodzenie w majtkach (chociaż nie protestował, gdy mu zakładałam) i siku zawsze robił właśnie w majty. Mogłam się go zapytać czy chce a on mówił, że nie i za moment robił w majtki. Więc po około tygodniu jak już miałam w domu wszystko posikane, zrezygnowałam i założyłam mu z powrotem pieluchę. Od tego czasu, synek jak chciał siku, to potrafił sam sobie ściągnąć pieluchę i usiąść na nocnik.
Więc mamusia szczęśliwa po kolejnym tygodniu znowu założyła dziecku majty.. no i powtórka synek zaczął robić znowu siku w majtki. W tym momencie zupełnie odpuściłam. Przez całe wakacje chodził z pieluchą i ściągał sobie ją sam jak chciał siku. Zaczął wołać na tyle, że przez cały dzień miał suchą pieluszkę. I około września zeszliśmy zupełnie z pieluch. Zdarzały się wpadki, ale coraz mniej.

Synek musiał chyba sam do tego dojrzeć no i zacząć sam czuć, że chce siku. Dodam, że kupę nam woła tylko na nocnik odkąd skończył 1,5 roku.

Powodzenia w rezygnowaniu z pieluch :-)

A ja Wam powiem tak. Nasz obecnie 3,5 letni synus juz dawno sika do nocnika. Od poczatku nie stwarzaolismy sytuacji ukrywania po co sie idzie na kibelek i jak to wyglada. oraz ze faceci sikaja inaczej niż dziewczyny. Synek z racji iż jest małym nerwusem nierznosił zamykania drzwi od łazienki i takim ze sposobem i z mama i z taka asystował przy wszystkim. Pewnego dnia stwierdził że on niechce pampera, jest juz duzy. miał cos koło 2 lat(ponad). Powiem szczerze ze jestem i byłam mile zaskoczona. Mi było wygodnie, zwłaszcza przed zima gdy przerazała mnie mysl wystawiania gołej pupy czy siusiaka na minusowych temperaturach lum droga do domu z mokrą pupą i zapalenie płuc jednoznaczne z sytuacją. Ale jest ok, jak pisałam mój syn uznał się za dorosłego i wyrzucił pieluche. Ze smoczkiem było tak samo.

https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-pazdzierniku-2010-f337/pozegnanie-z-pampersem-52895/
J
a tu kiedys "moim" Dziewczynom przepisywałam rozdziały z książki Spocka:tak:- zacznij od postu nr10.może się przyda.
Ja jeszcze Amelki nie ucze,bo jest za mała.Ale przydwóch starszych synach ta metoda sprawdziła się w 100%- w wieku 3 lat żaden nie miał najmniejszej "wpadki",nawet w nocy,a nie ograniczałam napojów ani nic takiego.Moja bratowa ostatnio swoją córcię tak w ciągu 2 tygodni nauczyła.Polecam- może nie jest "na skróty",ale skuteczna w sensie,że potem nie ma buntów i regresow:tak:

reklama
U nas już dziś 3 razy było siusiu do nocniczka mały sam pokazuje mi ja sie go pytam czy chce gdy sie łapie a on mówi tak biegnie po nocnik i siada po czym robi
zobaczymy jak to dalej będzie ale czuje że dorósł do tego:-)

Do góry