reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Kochane mam nastepujacy problem w zwiazku z czym chcialabym zapytac sie was co mam zrobic, Oliwka od 3 tygodni spi bez pieluszki, ale mniej wiecej raz- dwa razy w tygodniu zrobi siusiu przez sen do lozeczka czy w zwiazku z tym klasc ja nadal konsekwentnie bez pieluszki czy zaczac ja zakladac dla jej komfortu?

reklama
martusia no ja na Twoim miejscu byłabym konsekwentna i nie zakładałabym pampersa. Skoro potrafi wytrzymać noc to po co jej pielucha. Jeszcze sie dziewczyna rozreguluje, pogubi i bedzie klops z sikaniem w dzień. To czy dziecko raz na jakis czas posiusia sie do łóżka moze zależeć też od intensywności dnia. Może przeżywała jakies nowe atrakcje, moze cos dla niej nowego sie wydarzyło i tak to przeżywa. A moze po prostu zbyt wiele wypiła. tutaj można ograniczyć picie przed snem + wysadzanie oczywiscie.
Ja póki co odzwyczajam Marcela od spania w dzień z pieluchą [jego drzemki trwają od 2 do nawet 5 godzin]. Czasami jest scucho, czasem sie posiusia na całego ale teraz jeśli już to budzi sie z przerażeniem ze popuścił troszke ale reszte poleciał zrobic na nocnik...najważniejsze to konsekwencja

no u nas z tym ograniczaniem picia przed snem to wlasnie najwiekszy problem, mala traktuje butelke jak przytulanke i bez pelnej nie zasnie, beznadziejny nawyk, ale jednak nawyk, jak nie moze zasnac to w kolo krzyczy mama tata pic, mama tata siusiu i tak w kolo az zasnie :szok:

Oliwka wlasnie sie obudzila wolajac ze chce kupe, kazala nam wyjsc z pokoju, a siebie zostawic na nocniku, po chwili wchodzimy, a ona spi na nocniku pelnym siusiow i jeszcze nie chce z niego zejsc, bo jest zla, ze ktos ja budzi :-D

Ostatnia edycja:
ja zakładałabym pieluchę. po pierwsze dla dziecka, po prostu jeszcze na noc nie jest gotowa, dopiero się uczy, może to spowodować jakiś wstyd, stres, cokolwiek i lepiej jednak ściągać suchą pieluchę rano niż spać w mokrej piżamie. po drugie szkoda prania pościeli i brudzić materacyka...

napisano mi na tym forum że dzieciątko po dwóch tygodniach budzenia się z suchą pieluchą jest gotowe na spanie bez pieluchy. ja tak zrobiłam, zakładałam na sen, a że była cały czas sucha to przestałam i ani jedno siusiu nie wylądowało w łóżeczku.

jestem również przeciwna wybudzaniu dziecka w nocy czy nad ranem na siusiu...

ja mialam podobny problem tylko, ze z kupa u nas wynikal on w sumie z czego innego no, ale byl, ja moge poradzic zebys byla konsekwentna i pochowala wszystkie pampersy, ja tak zrobilam, mala w koncu nie wytrzymala, widziala, ze w domu nie ma pieluch i zrobila kupe na nocnik, powodzenia

U nas wygląda to IDENTYCZNIE:-D
Musisz albo konsekwentnie puszczać ją bez pieluchy tak jak poradziła martusia1605 albo odpuść całkowicie np na miesiąc.
Ja mam zamiar spróbować za jakiś czas.
Podobnie było z moim synkiem, co jakiś czas próbowałam a jak brakowało mi już cierpliwości to odpuszczałam bo moje nerwy w niczym nie pomagały aż wkońcu jak miał 2 latka i 3 miesiące nauczył się w 3 dni:tak:
Powodzenia.

Moja córcia jak chodzi z gołą pupą to usiądzie sama na nocnik i na dodatek jeszcze woła "szybko nocnik " ale jak tylko ma majteczki to już sika w majtki...

reklama
ja powiem to co dziewczyny (odpusc na miesiac).a potem posadz na nocnik ale np sciagnij skarpetki.albo bodziaka.dzieci jak nagle im sie temperatura ciala zmieni to siusiaja.to normalne-wyobrazmy sobie nasze czynnosci.ja narazie radze ale poki co moj maly synek ucieka z nocnika....;-) wiec czekamy-nic na sile

Do góry