reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Dokładnie bez prób sie nie dowiesz czy nadeszła TA chwila. Ja mysle ze Marcelowi tez dużo dały wizyty u koleżanki która siusia na nocnik [ma 2,5 roku] no i pokazywaliśmy mu ze Dorotka siusia i ze Marcel tez tak powinien juz siusiac itp. Jak przy wpadce mu mówiłam nikt nie siusia w majty i ze trzeba wczesniej wołać itp to On sie pytał "Doko??" A ja mówiłam ze tak Dorotka tez nie siusia do majteczek tylko do nocniczka i on potem pytał sie dziadzia, tatuś, baba itp i dla każdego musiałam tak odpowiadac no i w koncu zaczął wołać bez większych wpadek :):) A najbardziej rozbawia mnie jego samodzielność.Pewnego razu sprzątając w kuchni słysze że idzie i woła "pieke" [czyt. pięknie] i przynosi mi nocnik a tam KUPA!!! Po posprzataniu nocnika zabieram sie za mycie pupy a tam co?? Połowa w majtach :-D Okazało sie ze młody wyswobodził ze spodni i majteczek tylko jeden pośladek no i kupeczka poszła po połowie ehehehhe. Ale to nie ważne........przecież dumny był jak paw.... :D Ech mój rozrabiaka :* :)))

reklama
Cześć dziewczyny...

U nas udało się dość szybko. Przez pierwszy tydzień Młody biegał w majteczkach i robił na podłogę, na łóżko...wszędzie gdzie się dało. Brałam za rękę, pokazywałam gdzie jest siusiu, a gdzie być powinno. Po tygodniu zrobiłam przerwę, bo Młody zaczął wstrzymywać siku jak tylku sadzałam na nocnik. Po dwóch tygodniach znowu zdjęłam pieluchę i Młody po dwóch dniach po pytaniu gdzie powinno być siusiu pokazywał nocnik. Jednak konsekwentnie wstawał z niego i robił na pieluchę. Po kolejnych 3 dniach sam rano zdjął majteczki, usiadł na nocnik i zrobił siku. Poszliśmy do łazienki, wylaliśmy, spłukaliśmy i jak synek zobaczył, że może sam wylać i spłukać w toalecie to tak się zachwycił, że 13 razy wracał na nocnik i wymuszał po kilka kropli, aby tylko iść do łazienki i wdrapać się na deskę:) Tak oto od tygodnia mój syn z radością siada na nocki i cieszy się jak zrobi siku:)

Jak tak czytam Wasze posty, to myślę sobie, że późno zaczęłam moje dzieci odpieluchowywać:baffled::eek:. Córka miała 3 lata i 3 m-ce, a syn 2.5 roku (chciałam to zrobić w wakacje, bo mam wtedy czas, a wiadomo, że cały dzień wtedy trzeba z dzieckiem, a nie chciałam tego innym osobom zostawiać). synek nauczył się w 5 dni:tak:, od razu mu się spodobało bez pieluch. Początek był ciężki, bo cały poniedziałek, kiedy zaczęłam, siku leciało w majty, wtorek był taki sobie, w środę wieczorem zawołał pierwszy raz, że chce siku, a piątek już był bez wpadek:-). Kupę też zaczął od razu wołać, w nocy też jest sucha, i w dzień na drzemkę też już nie zakładam.
Dużo mu tłumaczyłam,że jak czuje, że siku leci, to ma wołać, no i jakoś tak zakumał. Myślę, że to przez to, że mu tłumaczyłam, o co chodzi...
:tak:

pysia gratki. myślę że nie ma w tym temacie pojęć wcześnie - późno - no chyba że mówimy o 8 miesiącach lub 5 latach, jeśli chodzi o wiek dziecka :-D

ja też uważałam że ze swoim drugim synem długo czekałam, bo miał 2 lata 2 miesiące, ale widzę że jeszcze później odpieluchowują dziewczyny...a chłopak nauczył się w ... minutę:-D ściągnął pampera i zaczął sikać do nocnika, do kupy podchodził 3 razy,w strzymywał, nie wiedział jak to zrobić, ale od razu poszło do kibelka i super bo nie muszę tego z nocnika wyrzucać beeee
no i od razu bez pampera do spania itd...normalnie jestem w szoku bo byłam pewna że trochę nerwów mi to zje...ze starszakiem było gorzej...

Witam.
Moja córeczka zaczęła załatwiać się na nocnik gdy pojechałyśmy do mojej siostry która ma dom z ogródkiem. Było ciepło i mała biegała po podwórku tylko w majteczkach. Nocnik też wystawiałam na podwórko. Na początku gdy się posiusiała zdejmowała mokre majty i wkładała je do nocnika ale po kilku dniach zaczęła na niego siadać.

My też mieliśmy niezły ubaw, dzieci są nieprzewidywalne i potrafią zaskoczyć a my się gimnastykujemy i kombinujemy :)))
Oczywiście przy małej pełna powaga i tłumaczenie:)))

reklama
Kochane mam nastepujacy problem w zwiazku z czym chcialabym zapytac sie Was co mam zrobic, Oliwka od 3 tygodni spi bez pieluszki, ale mniej wiecej raz- dwa razy w tygodniu zrobi siusiu przez sen do lozeczka czy w zwiazku z tym klasc ja nadal konsekwentnie bez pieluszki czy zaczac jej ja zakladac dla jej komfortu?

Oliwka wlasnie sie obudzila wolajac ze chce kupe, kazala nam wyjsc z pokoju, a siebie zostawic na nocniku, po chwili wchodzimy, a ona spi na nocniku pelnym siusiow i jeszcze nie chce z niego zejsc, bo jest zla, ze ktos ja budzi :-D

Ostatnia edycja:
Do góry