reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Dokładnie bez prób sie nie dowiesz czy nadeszła TA chwila. Ja mysle ze Marcelowi tez dużo dały wizyty u koleżanki która siusia na nocnik [ma 2,5 roku] no i pokazywaliśmy mu ze Dorotka siusia i ze Marcel tez tak powinien juz siusiac itp. Jak przy wpadce mu mówiłam nikt nie siusia w majty i ze trzeba wczesniej wołać itp to On sie pytał "Doko??" A ja mówiłam ze tak Dorotka tez nie siusia do majteczek tylko do nocniczka i on potem pytał sie dziadzia, tatuś, baba itp i dla każdego musiałam tak odpowiadac no i w koncu zaczął wołać bez większych wpadek :):) A najbardziej rozbawia mnie jego samodzielność.Pewnego razu sprzątając w kuchni słysze że idzie i woła "pieke" [czyt. pięknie] i przynosi mi nocnik a tam KUPA!!! Po posprzataniu nocnika zabieram sie za mycie pupy a tam co?? Połowa w majtach :-D Okazało sie ze młody wyswobodził ze spodni i majteczek tylko jeden pośladek no i kupeczka poszła po połowie ehehehhe. Ale to nie ważne........przecież dumny był jak paw.... :D Ech mój rozrabiaka :* :)))

reklama
Cześć dziewczyny...

U nas udało się dość szybko. Przez pierwszy tydzień Młody biegał w majteczkach i robił na podłogę, na łóżko...wszędzie gdzie się dało. Brałam za rękę, pokazywałam gdzie jest siusiu, a gdzie być powinno. Po tygodniu zrobiłam przerwę, bo Młody zaczął wstrzymywać siku jak tylku sadzałam na nocnik. Po dwóch tygodniach znowu zdjęłam pieluchę i Młody po dwóch dniach po pytaniu gdzie powinno być siusiu pokazywał nocnik. Jednak konsekwentnie wstawał z niego i robił na pieluchę. Po kolejnych 3 dniach sam rano zdjął majteczki, usiadł na nocnik i zrobił siku. Poszliśmy do łazienki, wylaliśmy, spłukaliśmy i jak synek zobaczył, że może sam wylać i spłukać w toalecie to tak się zachwycił, że 13 razy wracał na nocnik i wymuszał po kilka kropli, aby tylko iść do łazienki i wdrapać się na deskę:) Tak oto od tygodnia mój syn z radością siada na nocki i cieszy się jak zrobi siku:)

Jak tak czytam Wasze posty, to myślę sobie, że późno zaczęłam moje dzieci odpieluchowywać:baffled::eek:. Córka miała 3 lata i 3 m-ce, a syn 2.5 roku (chciałam to zrobić w wakacje, bo mam wtedy czas, a wiadomo, że cały dzień wtedy trzeba z dzieckiem, a nie chciałam tego innym osobom zostawiać). synek nauczył się w 5 dni:tak:, od razu mu się spodobało bez pieluch. Początek był ciężki, bo cały poniedziałek, kiedy zaczęłam, siku leciało w majty, wtorek był taki sobie, w środę wieczorem zawołał pierwszy raz, że chce siku, a piątek już był bez wpadek:-). Kupę też zaczął od razu wołać, w nocy też jest sucha, i w dzień na drzemkę też już nie zakładam.
Dużo mu tłumaczyłam,że jak czuje, że siku leci, to ma wołać, no i jakoś tak zakumał. Myślę, że to przez to, że mu tłumaczyłam, o co chodzi...
:tak:

pysia gratki. myślę że nie ma w tym temacie pojęć wcześnie - późno - no chyba że mówimy o 8 miesiącach lub 5 latach, jeśli chodzi o wiek dziecka :-D

ja też uważałam że ze swoim drugim synem długo czekałam, bo miał 2 lata 2 miesiące, ale widzę że jeszcze później odpieluchowują dziewczyny...a chłopak nauczył się w ... minutę:-D ściągnął pampera i zaczął sikać do nocnika, do kupy podchodził 3 razy,w strzymywał, nie wiedział jak to zrobić, ale od razu poszło do kibelka i super bo nie muszę tego z nocnika wyrzucać beeee
no i od razu bez pampera do spania itd...normalnie jestem w szoku bo byłam pewna że trochę nerwów mi to zje...ze starszakiem było gorzej...

Witam.
Moja córeczka zaczęła załatwiać się na nocnik gdy pojechałyśmy do mojej siostry która ma dom z ogródkiem. Było ciepło i mała biegała po podwórku tylko w majteczkach. Nocnik też wystawiałam na podwórko. Na początku gdy się posiusiała zdejmowała mokre majty i wkładała je do nocnika ale po kilku dniach zaczęła na niego siadać.

My też mieliśmy niezły ubaw, dzieci są nieprzewidywalne i potrafią zaskoczyć a my się gimnastykujemy i kombinujemy :)))
Oczywiście przy małej pełna powaga i tłumaczenie:)))

reklama
Kochane mam nastepujacy problem w zwiazku z czym chcialabym zapytac sie Was co mam zrobic, Oliwka od 3 tygodni spi bez pieluszki, ale mniej wiecej raz- dwa razy w tygodniu zrobi siusiu przez sen do lozeczka czy w zwiazku z tym klasc ja nadal konsekwentnie bez pieluszki czy zaczac jej ja zakladac dla jej komfortu?

Oliwka wlasnie sie obudzila wolajac ze chce kupe, kazala nam wyjsc z pokoju, a siebie zostawic na nocniku, po chwili wchodzimy, a ona spi na nocniku pelnym siusiow i jeszcze nie chce z niego zejsc, bo jest zla, ze ktos ja budzi :-D

Ostatnia edycja:
Do góry