reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
mgordon ja odpuściłabym na miesiąc, nawet dwa całkowicie, tak długo już próbujesz że 2 mce nie sprawią różnicy. córka jest zrażona i tyle. przechodziłam to samo. poczekaj aż będzie ciepło. nie wiem czy masz ogród ale jak tak, to to z pewnością ułatwiłoby sprawę. tylko w majteczkach by biegała, az by się oduczyla pampera tak że byłby dla niej nie wygodny, a i przebieranie mokrych majteczek by jej się znudziło.
ale na razie bym odpuściła. może jak odpuścisz i przestaniesz nalegać to sama zacznie? dzieci są przewrotne i uparte.

reklama
martusia1605własnie tak próbowałam jak wstaje ok 9 ( lubi spać) to zakładałam majteczki potem ok. 12 spacer to tego czasu sucho i na pytanie czy chce zawsze odpowiada ze nie, zimno jeszcze (po za tymi paroma cieplejszymi dniami) wiec na spacer albo kombinezon albo spodnie i rajstopy no i pielucha bo jak by zrobiła to przebierac ja przy tej temperaturze na zewnatrz to niebardzo. Ok. 14 jesteśmy w domu znowy pytanie o to czy chce - ona nie- i idzie spać (wiec pielucha), wstaje ok 16 majteczki i albo jej sie raz zdarzy pomoczyć, albo wytrzymuje do ok 20 wtedy kładzie sie spać (w pieluszce). No i rano od nowa. Najbardziej martwi mnie to, ze na pytanie gdzie mama i tata robia siusiu odpowie dobrze, to samo tyczy sie psa, kota i innych dzieci, na pytanie gdzie Ami robi siusiu, zawsze jest Ami nie chce siusiu! i nawet jak jej leci po nogach to nadal twierdzi, ze niechce siusiu.

Morgaine My odpuszczamy na dwa tygodnie, teraz nawet na cały marzec a od kwietnia, ma chodzic na ok 5 godzin do takiego klubu malucha. Beda tam dzieci, które juz korzystaja z nocników i wc wiec może to coś da.

No to faktycznie ciężka sprawa, a może kup takie foliowe podkłady na materac do łóżeczka i kładź ja bez pieluchy spać na drzemkę, może wtedy sikanie w majtki zacznie jej przeszkadzać

martusia1605własnie tak próbowałam jak wstaje ok 9 ( lubi spać) to zakładałam majteczki potem ok. 12 spacer to tego czasu sucho i na pytanie czy chce zawsze odpowiada ze nie, zimno jeszcze (po za tymi paroma cieplejszymi dniami) wiec na spacer albo kombinezon albo spodnie i rajstopy no i pielucha bo jak by zrobiła to przebierac ja przy tej temperaturze na zewnatrz to niebardzo. Ok. 14 jesteśmy w domu znowy pytanie o to czy chce - ona nie- i idzie spać (wiec pielucha), wstaje ok 16 majteczki i albo jej sie raz zdarzy pomoczyć, albo wytrzymuje do ok 20 wtedy kładzie sie spać (w pieluszce). No i rano od nowa. Najbardziej martwi mnie to, ze na pytanie gdzie mama i tata robia siusiu odpowie dobrze, to samo tyczy sie psa, kota i innych dzieci, na pytanie gdzie Ami robi siusiu, zawsze jest Ami nie chce siusiu! i nawet jak jej leci po nogach to nadal twierdzi, ze niechce siusiu.

wiesz jakbym czytałam o moim Starszaku:)
nauczył się szybko siusiać jak miał 2 latka, w jeden dzień!
ale przyszła choroba, szpital, więc zaczęłam mu znowu zakładać pampery no bo jeszcze nie był taki wypraktykowany, a wiadomo, w szpitalu 2letnie dziecko pod kroplówką, jak tu pilnować!!

potem wiedział co i jak ale sikał w majtki!
ja się nie poddawałam
pierwsze nauczył się spać bez pieluchy.
podłożyłam pod prześcieradło folię, wytłumaczyłam mu że jak się w nocy zsika to będize miał brudne łóżeczko i wyobraź sobie potrafił przespać całą noc i się nie posikać, w dzień bez pieluchy spał, a sisi dalej w majtki.
tyle że mojemu ten pampers pełny tak zaczął przeszkadzać, że jak mu mąż raz założył i powiedział że jak się z sika to będzie w nim chodził, a on już nie umiał, tak szeroko nogi stawiał bo mu to przeszkadzało.
więc mąż powiedział że teraz mu ściągnie, założy nowego, jak będzie chciał sisi to ma powiedzieć i ściągniemy pampersa. i więcej już się nie zsikał do pampera, tak nie chcial w nim chodzić....

ale myślę że te zajęcia z innymi dziećmi bez pampera mogą pomóc. wiele dzieci dopiero w pkolu odstawia pampersa.

-----------------------------------------
Witam,
Prosze o pomoc. Mam córke 2 lata i 7 miesiecy, i nadal w pieluchach.
Nocniki ma 2 sama je wybierała (jeden zwykły, drugi z melodyjka) nagładka na wc tez jest.
Podchodzimy do nauki od zeszłej wiosny czyli nie miała jeszcze 2 lat (urodziny ma w sierpniu).
Chodzi ze mna do łazienki, wie gdzie mama sie załatwia. tata, babcia, dziadek też ja ze soba zabieraja. Jak jej zapytać co sie robi do nocnika to wie, ze siusiu i kupke. Gdy widzi inne dziecko, które sie załatwia wie i mowi co robi. Na pytanie gdzie Amela (taki ma na imie) robi siusiu odpowiada Ami nie chce siusiu i tak az do płaczu. Jak jej zdejme pieluszke to albo wstrzymuje sie jak długo moze i potem i tak zrobi w majteczki (wtedy płacze, szybko ściaga albo prosi by zdjąć bo mokre i płacze) albo sama załorzy sobie pieluche (opanowała te sztuke lepiej chyba niż ja). Na nocnik nie usiadzie bo odrazu ryczy, żadne nagrody czy przekupstwa nie pomagaja by chociaż usiadła, wc też odpada bo tam to wogóle jak by ja ze skóry obdzierali.
Nie ma żadnych problemów rozwojowych, chodzi na angielski, zajecia muzyczne i adaptacyjne. Nie choruje. Nigdy nie dostała antybiotyku. Je wszystko, z słuchaniem opiekuna też nie ma problemów (jak na upartego 2 latka).
Ma ktoś jakieś sposoby, rady, co kolwiek . . . PROSZE.
-------------------------------------------

jakbym czytała o swojej Amelce, co prawda troche młodsza:)) czy wszystkie Amelki tak maja, bo twoja to tez chyba Amelka;)

ja tez czekam za sie zrobi ciepło coby ja puszczac z goła pupcia, to moze wtedy załapie, nic na siłe:)

tak moja wreducha :-) to też Amelia
Dzisiaj od rana 9.20 bez pieluchy (podejscie x)
nocnik 0
majtki 2
Raz zrobiła w domu ok.12.00 - jak jej powiedziałam,ze teraz ma chodzic w mokrych, to sama zdjela, poszła do szuflady po czyste (majtki i spodnie) i sama ubrała.
Wyszłyśmy na spacer (bez pieluchy) tak w okolicy by jak coś to szybko do domu i przez cały spacer jej przypoinam, ze nie ma pieluchy, ze siusiu w majteczki nie moze zrobic albo ja pytam czy majtki suche - caly czas odpowiadała ze tak.
Wracamy do domu majtki mokre , spodnie mokre a ona twierdzi ze suche. Kupiłam folie na łózko (bo spi już na normalnym tapczanie) i poszla spać w samych majtkach . . .
Narazie śpi, ja siedze w pokoju obok i nasłu****e kiedy wstanie.
Nocnik postawilam jej koło łożka i jeszcze raz powiedziałam co i jak, zobaczymy

wstała 16.05 łózko i majtki suche no to odrazu na nocnik płacz i marudzenie ale siedzi . . . siedziała 10 minut mówiac ze nie chce siusiu i nic nie zrobiła wiec pozwoliła jej wstac, biega po pokojach, bawi sie i pytam co chwile czy chce ona nie, czy majtki suche ona ze tak ale tak o 15.25 cos szeroko nózki stawia wiec pytam majteczki suche ona ze tak sprawdzam mokre,
zdejmujemy spodnie, majtki pokazuje jej mokre i pytam czy sa mokre ona ze suche, dotykam jej nogi tymi majtkami to wtedy mówi ze noga mokra. Przebrałysmy sie i dalej . . .

mgordon mowilas ze zrobisz przerwę.... moze powinnas, córcia jest zrażona do nocnika. probowalas nakladke na sedes...?

reklama
przerwa było od ok 25 lutego do dzisiaj, (rano zdjełam jej pieluszke z nocy, a Mela mowi do mnie tonem wrecz rozkazujacym ubierz mi pieluche już) opanowałam złośc i pytam a może majteczki a ona ze tak no wiec . . .
Nakłade też mamy ale tam już wogóle nie usiadzie.
Teraz tak z dwa tygodnie bedziemy próbować jak nie bedzie chociaz najmniejszego postepu to zrobimy znowu przerwe.
A po 14 kwietnia ma my wizyte u psychologa moze to ze mna jest cos nie tak?

Do góry