reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
Sol to zdecydowanie bardzo miło jest odpoczywać od pampersów:-) A jakie oszczędności... Moja córcia już na dobre siusia na nocniczek, czasem nawet na sedes, kupke też pięknie sama woła i chociaż czasami nie zdąży przybiec do nocniczka to jednak wie, że trzeba zawołać i wtedy pędem leci do łazienki. No i od dwóch tygodni śpi w nocy bez pieluszki i jeszcze ani razu (odpukać) prześcieradło nie było mokre:-) Bardzo mnie to cieszy, ją zresztą też:-) Pozdrawiam.

reklama
Macius odpieluchowany w wieku 18miesięcy - trwało to tydzien -ale trening był wczesniej tzn oswajanie sie z nocnikiem od 12miesiąca . Poprostu nocnik sobie stał w pokoju i co jakis czas dziecko do niego podchodziło, zakładało na głowe lub sadzało zabawki na niego. Aż w koncu dojrzał

Witam kochane ;-) Moj synek jest jeszcze za maly na odstawianie z pieluch ale chodzi o moja siostrzenice. Juz z siostra nie mamy pojecia co z nia zrobic. Mala ma 2,5 roku, od skonczenia 2lat nie siusia w pampersy PRZEZ DZIEN. Potrafi sama isc do ubikacji i usiasc na sedes, zrobic siusiu (kupke tez) i po sprawie. A w nocy... w nocy siura ile wlezie. Niejednokrotnie siostra starala sie ja przebudzac i zaprowadzac do ubikacji zeby mala nabrala nawyku ze jak jej sie chce siusiu to musi sie obudzic i wstac zalatwic potrzebe- bezskutecznie. Zuzia nie budzi sie tylko siusia i spi dalej. Jak mozna dziecko nauczyc nocnego nie zalatwiania sie w pampersa? Dodam tez ze siostra przeszla tez z nia etap nie zakladania pampersow ale zakladania folii na materac w lozku. miala nadzieje ze mala poczuje dyskomfort i sie nauczy ale nie...

a więc moje drogie,pytanie jak w temacie...juz od 7mies moje kochane siadają na nocnik,popołudniowe drzemki tez sa bez pampersa...ale po nocy zawsze pampers jest niestety pełny...i nie wiem jak sie zabrac do odstwienia go w nocy:no:wiadomo ile mam-tyle pomysłow,wiec moje drogie panie prosze o porade:-):tak::tak::tak:

faktycznie juz pora Przede wszystkim ogranicz picie wieczorem ... a po drugie jak sie zmocza kilka razy to sie zorientuja ze trzeba wołac albo nie sikac... Kiedys w yusku mozna było kupic takie podgumowane przescieradła zeby materaca nie zmoczyc ale niestety kołdra i poduszka przezyja swoje bo dzieciaki spia w kazda strone :) Mojej córce nawet do 3,5 roku sie trafiało... sporadycznie ale jednak...

u mnie poszlo calkiem niezle ze spaniem bez pampersa. w ciagu dnia caly czas byla bez pampersa i w sumie odkad spi to zmoczyla sie w nocy tylko 2 razy. warto tez jezszcze przed spaniem posadzic dzieci na nocnik wiadomo, ze na poczatku moze beda sie moczyc w nocy ale moze w koncu sie naucza.

Witam!
Moja Marysia dostała nocnik przed 1 urodzinami;początkowo zachwycona,ale później sie "zablokowała" i nie chciała na niego siadać przez 2 tygodnie! W wieku roku i 4 miesięcy już była bez pampersa także na noc;sama wołała.W nocy z początku ją wysadzałam,ale później już przesypiała cała noc bez sikania.Parę razy zdarzyła jej się wpadka i to wszystko. Nie ma co zmuszać.Koleżanka zmuszała synka do siadania na nocnik i w efekcie-choć w październiku skończy 3 lata-nie sika gdzie indziej jak tylko w pieluszkę!
Powodzenia i cierpliwości:))

Witam -a u mnie to było tak - ze przed spaniem siusiu szliśmy,budziłam się koło 2 i szliśmy siusiu i rano od razu po przebudzeniu.materac oczywiście zabezpieczylam przed przesikaniem .czasem się zdażyło coś....po jakimś czasie już nie wstawałam w nocy bo syn wytrzymywał do rana,wystarczyło go wsikać przed spaniem i rano.

Ja tak pochwaliłam swoja core, a tu szok, mała z dnia na dzień cofnęła sie o 180 stopni, nie ma mowy o sikaniu czy robieniu kupki do nocnika, a jak probuję ja posadzić to pisk i wrzask jakby ja parzyło, i nie wiem co z tym dalej robić, żadne tłumaczenia, dawanie cukierka po zrobionym siku nic nie daje, macie jakieś złote rady???

reklama
Jak nauczyć dziecko żeby robiło kupe do kibelka albo na nocnik ?
Mój synek ładnie robi siku ale kupa to porażka .
Szuka sobie kata żeby zrobić a jak się go pytam czemu tak robi to udaje że mnie nie słyszy . jak chodzi w majtach to kupa w gacie

Do góry