reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
no wlasnie, tak podejrzewalam ze troszeczke jestem niecierpliwa i chcialabym zeby wszystko dzialo sie jak zaplanowane-a dziecko nie robot...

zanim Tashi sie urodzil nigdy bym nie pomyslala, ze jestem taka panikara...

chyba bez sensu sobie wbilam do glowy, ze dzieci potrzebuja robic wszystko o tej samej porze kazdego dnia...

reklama
Wiesz Ze To Akurat Nie Koniecznie. Wykonywanie Roznych Czynnosci O Tych Samych Porach Wzmaga W Dziecku Poczucie Bezpieczenstwia I Ulatwia Wdrazanie Np. Zasypiania O Stalej Porze Wiec Z Tego Nie Rezygnuj. Tylko Troche Cierpliwosci

maly budzi sie i zasypia mniej wiecej o tej samej porze-rano budzi sie o 7-7.30 a zasypia 19-19.30. Tylko w ciagu dnia gubie sie z jego drzemkami, wydaje sie ze jest spiacy ale polozony do lozeczka protestuje. No i w nocy miewa roznie... zaczal rozpoznawac ze sypialnia jest od spania co uwazam za sukces ;)

przeczytalam info o "usnij wreszcie" i mysle, ze z pewnymi rzeczami trzeba jednak zaczekac do 3go miesiaca...

dziekuje bardzo za opinie

Tak mi się własnie przypomniało jak Emi była malusia i tez starałam sie plan wprowadzić ,ale nie od razu ,zaczełam chyba jak miała trzy miesiące i i nic mi nie wychodziło ,a to kolki ,a to nagle głodna była ,a to nie chciała spac ....jakoś to nie szło jak trzeba ,:no:
teraz uwazam ze po pierwsze trzeba najpierw poobserwowac dziecko ,na spokojnie i wnikliwie ,i spełniać jego wszystkie potrzeby ,po pewnym czasie to zacznie sie jakos układac,że drzemki beda o podobnych porach ,i jedzenie tez mniej więcej w tych samych (ale szczerze to myslę że dopiero koło 4 ,5 miesiąca )wazne zeby zawsze po jakiejs czynnosci ,robić zawsze ta samą ,by dziecko wiedziąło co będzie dalej :tak:

Najszybciej zaczełam z rytuałem wieczornym ,mycie ,jedzenie i spanie ,a potem rannym ,to najłatwiej osiagnąć i mysle że na poczatek nie jest tak ważne dokładne godziny ,ale kolejnosc czynności ,zawsze taka sama ,chocby nie wiem co ,a dokładniejszy czas przyjdzie później.

Noc Emi przesypiac zaczeła ok 8 miesiąca :tak: i teraz jestem zadowolona ,nie ma problemu z drzemka mi czy spaniem wieczornym ,Emi sama wie co po czym ,i sama to wielokrotnie powtarza ,że po jedzeniu idzie spac a wieczorem po wypiciu mleka ,sie myje ,potem książki czytamy ,a potem idzie spac:-) na spokojnie i na luzie ,to się da zrobić

No ale sie pomądrzyłam :zawstydzona/y: :-) ,ale mam nadzieje ze troche pomogłam:tak:

Mamo1976 do czasu kiedy nie przejda kolki raczej nie licz na dobre spanie ale staly rytm ( nie koniecznie wg ksiazki a wg stylu twojego dziecka) napewno dadza rezultat, badz cierpliwa.
Polec ci podawac na noc mleko zageszczone z tej samej firmy co dajesz( to mleko dla dzieci co im sie ulewa Ar) bo po nich o dziwo dzieci dluzej spia i ne sa glodne ( no ale to juz jak kolki przejda) a w dzien podawaj normalne.Pozatym kapiel przed spaniem to dobre przyzwyczajenie bo dziecko bedzie wiedzialao ze po idzie lulu ;-)
Dodam ze moj synek przesypia ladnie od kad skonczyl 2 miesiace , czasami budzi sie w noc na 1 jedzonka i spi dalej od 20.30 do 9 rano.
Nie martw sie tez ze twoje dziecko spi dluzej w dzien widocznie ma taka potrzebe .

ponownie dziekuje za podpowiedzi. zaczynam sie chyba przyzwyczajac po malu do wstawania w nocy. Tashi zdecydowanie budzi sie o 3.30 co noc i je 60-80 ml wiec mysle, ze ktoregos dnia sam zdecyduje czy jeszcze potrzebuje tego karmienia czy nie.

dzieki.

Budzi się tylko raz? No to rewelacja! Powiem tak - moje dizecko przesypiało już całą noc po czym w wieku 4 miesięcy zabrałam je na wycieczkę dookoła Europy... Powrót do przesypiania całej nocy zabrał kolejne 4 miesiące, podczas których postarałam się o naprawdę dużą regularność w jego życiu. Ale szło to abrdzo bardzo powoli.

Moim zdaniem można z tego wysnuć wniosek że potrzebna jest po prostu żelazna konsewkencja i cierpliwość.

Nie przejmuj się też że spi inaczej niż w jakiejś książce albo u znajomych... Mój synek na przykład spi w nocy przez 12 bitych godzin (z 1 przerwą na karmienie), i jak tych 12 godzin nie śpi to potem jest rozbity i marudny. Każde dziecko jest inne - obserwuj go i wprowadź regularny plan, ale taki który odpowiada jego potrzebom!

Agnieszka

reklama
Do góry