Widzę, że temat nawet świeży więc może ktoś tu jeszcze zagląda
miałam już 2 wizyty u ginekologa i oczywiście wtedy nie pomyślałam żeby zapytać, a teraz mam wizytę za 3 tygodnie i nagle naszły mnie rozmyślenia
pierwsza wizytę miałam według usg w 5tyg 2 dni, według kalendarzyka 5tyg 1 dni (możliwe że ja owulacje miałam kilka dni wcześniej niż wskazuje mój kalendarzyk więc wtedy by wychodziło że ciąża może być starsza np o tydzień czyli wychodziłby 6 tydzień a nie 5) a betę hcg robiłam dwa dni wcześniej i wyszła mi
10 829,030 a normy w tym laboratorium podane są bardzo ogólnikowo a mianowicie:
1-10 tydzien: 202- 231 000
11-15 tydzien: 22536 - 234 000
16-22 tydzien: 8007 - 50064
23-40 tydzien: 1600 - 49 413
Więc ciężko stwierdzić po tym stwierdzić czy na 5 albo 6 tydzień beta jest prawidłowa.
Dodam jeszcze, że wtedy na usg jak przy takiej wysokiej becie to było widać tylko pęcherzyk bez zarodka. Tylko też mi się wydaje że jakby to był 6 tydzień tak jakby wychodziło jeżeli miałam wcześniej owulacje to już zarodek powinno być widać? Bo właśnie dziwi mnie taka, wysoka beta według innych norm znalezionych na necie, 5/6 tydzień a jeszcze brak zarodka .
3 tygodnie później miałam drugie usg na którym wyszedł 8 tydzień ciąży, zarodek był, serduszko biło No i zrobiłam też znowu dwa dni wcześniej betę hcg w innym miejscu ale się okazało że wysyłają do tego samego laboratorium i normy są identyczne jak za pierwszym razem i tym razem moja beta wyniosła 225 000.
Nie robiłam porównania po 48h ani po tygodniu a 3 tygodnie to chyba już za długi czas żeby porównać wzrost bo też czytałam że przy dużych wartościach nie wrasta już tak szybko. Ale wydaje mi się że wzrost ogólnie jest ok bo teraz już zarodek się zagnieździł, serce biło. Jedynie mnie zastanawia czy to nie są wysokie wyniki bety jak na mój tydzień ciąży, bo według tych norm nie umiem określić że jak jest podane że do 10 tyg jest max norma 231 000 to czy moja beta 225 000 powiedzmy na 8 tydzień z usg a z owulacji może być 9 tydzień ale chyba usg tutaj daje najpoprawniejszy tydzień ciąży mieści się w normie czy może jest wyższa? Na necie są przeróżne normy bo wiadomo zależy od laboratorium ale do tego laboratorium dokładnego wytłumaczenia nie ma
Oczywiście za 3 tygodnie pierwsze co zapytam o te normy bety dla tego laboratorium ale może do tego czasu ktoś też miał podobna sytuację albo nawet wyniki gdzie był też taki przedział norm.