reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

INSEMINACJA 2022

A na naturalnym cyklu też się dostaje zastrzyk na pęknięcie? Bo zastanawiam się jak wtedy przewidzieć kiedy pęcherzyki pękną. Ja chcę w środę ustalić z lekarzem plan na luty - czy to ma być naturalny cykl czy symulacja ale czytałam że większe szanse ze symulacją i tak też twierdzi lekarz do którego chodziłam ostatnie trzy miesiące [emoji848].

Lekarz, z którym rozmawiałam o inseminacji tez zakładał cykl stymulowany u mnie. Podał mi powody, statystyki, nic Ci nie przytoczę, bo nic już nie pamietam [emoji23]

reklama
Lekarz, z którym rozmawiałam o inseminacji tez zakładał cykl stymulowany u mnie. Podał mi powody, statystyki, nic Ci nie przytoczę, bo nic już nie pamietam [emoji23]
Ja sobie znalazłam te statystyki na pubmedzie i wygląda jakby bez stymulacji szanse były dwa razy mniejsze :p. Stymulacji się nie boję, miałam już dwie na próbę. Po prostu się merytorycznie przygotowuje na te wizytę, żeby wyjść z konkretami :D.

Ostatnia edycja:
Ja sobie znalazłam te statystyki na pubmedzie i wygląda jakby bez stymulacji szanse były dwa razy mniejsze :p. Stymulacji się boję, miałam już dwie na próbę. Po prostu się merytorycznie przygotowuje na te wizytę, żeby wyjść z konkretami :D.

Może chodzi o to, ze na cyklu stymulowanym, nawet u osób nie mających problemów z owulacja można uzyskać więcej niż jedna komórkę jajowa, jak to zwykle bywa w naturze [emoji2368] czemu się boisz stymulki?

Może chodzi o to, ze na cyklu stymulowanym, nawet u osób nie mających problemów z owulacja można uzyskać więcej niż jedna komórkę jajowa, jak to zwykle bywa w naturze [emoji2368] czemu się boisz stymulki?
Miało być nie boję się ale słownik był mądrzejszy... 😎

Pewnie tak. Plus jak mi lekarz tłumaczył, że więcej pęcherzyków to naturalnie wyższe poziomy hormonów. Tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo powyżej trzech pęcherzyków odstępuje się od iui - za duże ryzyko ciąży mnogiej i powikłanej. Przy dobrym AMH i dobrej odpowiedzi na stymulację niedużo trzeba - u mnie przy pół tabletki Clo są podwójne owulacje.

Najbardziej skuteczne według statystyki są iui po symulacji gonadotropinami ale jednocześnie jest największe ryzyko hiperstymulacji. 🙃

Tylko że ja np we wtorek miałam pęcherzyk 20mm a dopiero w czwartek pozytywny test owu. Więc zrobienie iui we wtorek byłoby raczej pozbawione sensu. Tym bardziej, że pecherzyki naturalnie nie rosną liniowo i to że dzisiaj ma 16mm nie oznacza że będzie mieć 20mm za dwa dni 🤔.

Ale nawet Ty pisałaś jak z dnia na dzień urósł Ci pęcherzyk. Bez Ovitrelle chyba byłoby ciężko przewidzieć kiedy pęknie.

Pytam specjalnie tutaj, bo chciałam zobaczyć jakie jest podejście do tego lekarzy i czego się spodziewać.
Taaak, z niecałych 17 do prawie 20mm w ciągu 23h ;)
Jeśli stymulacja u Ciebie działa dobrze to czemu z niej nie skorzystać? :)

reklama
Do góry