reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

INSEMINACJA 2022

A na naturalnym cyklu też się dostaje zastrzyk na pęknięcie? Bo zastanawiam się jak wtedy przewidzieć kiedy pęcherzyki pękną. Ja chcę w środę ustalić z lekarzem plan na luty - czy to ma być naturalny cykl czy symulacja ale czytałam że większe szanse ze symulacją i tak też twierdzi lekarz do którego chodziłam ostatnie trzy miesiące [emoji848].

Lekarz, z którym rozmawiałam o inseminacji tez zakładał cykl stymulowany u mnie. Podał mi powody, statystyki, nic Ci nie przytoczę, bo nic już nie pamietam [emoji23]

reklama
Lekarz, z którym rozmawiałam o inseminacji tez zakładał cykl stymulowany u mnie. Podał mi powody, statystyki, nic Ci nie przytoczę, bo nic już nie pamietam [emoji23]
Ja sobie znalazłam te statystyki na pubmedzie i wygląda jakby bez stymulacji szanse były dwa razy mniejsze :p. Stymulacji się nie boję, miałam już dwie na próbę. Po prostu się merytorycznie przygotowuje na te wizytę, żeby wyjść z konkretami :D.

Ostatnia edycja:
Ja sobie znalazłam te statystyki na pubmedzie i wygląda jakby bez stymulacji szanse były dwa razy mniejsze :p. Stymulacji się boję, miałam już dwie na próbę. Po prostu się merytorycznie przygotowuje na te wizytę, żeby wyjść z konkretami :D.

Może chodzi o to, ze na cyklu stymulowanym, nawet u osób nie mających problemów z owulacja można uzyskać więcej niż jedna komórkę jajowa, jak to zwykle bywa w naturze [emoji2368] czemu się boisz stymulki?

Może chodzi o to, ze na cyklu stymulowanym, nawet u osób nie mających problemów z owulacja można uzyskać więcej niż jedna komórkę jajowa, jak to zwykle bywa w naturze [emoji2368] czemu się boisz stymulki?
Miało być nie boję się ale słownik był mądrzejszy... 😎

Pewnie tak. Plus jak mi lekarz tłumaczył, że więcej pęcherzyków to naturalnie wyższe poziomy hormonów. Tylko trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo powyżej trzech pęcherzyków odstępuje się od iui - za duże ryzyko ciąży mnogiej i powikłanej. Przy dobrym AMH i dobrej odpowiedzi na stymulację niedużo trzeba - u mnie przy pół tabletki Clo są podwójne owulacje.

Najbardziej skuteczne według statystyki są iui po symulacji gonadotropinami ale jednocześnie jest największe ryzyko hiperstymulacji. 🙃

Tylko że ja np we wtorek miałam pęcherzyk 20mm a dopiero w czwartek pozytywny test owu. Więc zrobienie iui we wtorek byłoby raczej pozbawione sensu. Tym bardziej, że pecherzyki naturalnie nie rosną liniowo i to że dzisiaj ma 16mm nie oznacza że będzie mieć 20mm za dwa dni 🤔.

Ale nawet Ty pisałaś jak z dnia na dzień urósł Ci pęcherzyk. Bez Ovitrelle chyba byłoby ciężko przewidzieć kiedy pęknie.

Pytam specjalnie tutaj, bo chciałam zobaczyć jakie jest podejście do tego lekarzy i czego się spodziewać.
Taaak, z niecałych 17 do prawie 20mm w ciągu 23h ;)
Jeśli stymulacja u Ciebie działa dobrze to czemu z niej nie skorzystać? :)

reklama
Do góry