A jak sie takiemu małemu dziecku wzrok sprawdza?Koniecznie okulista. Ja dostalam skierowanie ze szpitala i bylam juz 3x na kontroli.
reklama
Pani ma taki wiatraczek ktory sie kreci i wiruje zeby maluch zafiksował na nim wzrok. Oglada wtedy dno oka. Potem kropi oczka zeby rozszerzyć zrenice i przyklada specjalny komputer z okularem i on mierzy wade. Maluchom zawsze wychodzi nadwzroczność (czyli plusy) ale oko rosnie i to sie zmniejsza. Ania w wieku 3 mcy miala wade +3,5 a wczoraj juz tylko 0,75. Ale wczesniakom obowiązkowo trzeba badac żeby wykluczyć retinopatie wczesniaczą.A jak sie takiemu małemu dziecku wzrok sprawdza?
Dziękuję za informację. Nie wiedziałam o tym.Pani ma taki wiatraczek ktory sie kreci i wiruje zeby maluch zafiksował na nim wzrok. Oglada wtedy dno oka. Potem kropi oczka zeby rozszerzyć zrenice i przyklada specjalny komputer z okularem i on mierzy wade. Maluchom zawsze wychodzi nadwzroczność (czyli plusy) ale oko rosnie i to sie zmniejsza. Ania w wieku 3 mcy miala wade +3,5 a wczoraj juz tylko 0,75. Ale wczesniakom obowiązkowo trzeba badac żeby wykluczyć retinopatie wczesniaczą.
A powiedz w jakim wieku była Ania jak rozpoczęła kontrolę? Jak wcześnie to się bada? I z jaką wagą wypuścili ją do domu?
Wyszla z wagą urodzeniową czyli 2270, wczesniej spadla do 2130. Kontrole mialam zrobic w terminie porodu czyli u mnie rowno miesiac po urodzeniu. Poszlam wszędzie prywatnie bo nie było szans na tak krótkie terminy…Dziękuję za informację. Nie wiedziałam o tym.
A powiedz w jakim wieku była Ania jak rozpoczęła kontrolę? Jak wcześnie to się bada? I z jaką wagą wypuścili ją do domu?
Ostatnia edycja:
O to wcześnie. Myślałam, że dziecko musi osiągnąć 2.5kg żeby wyjść. U nas spadła 100gram i odbiła z tego na razie 20 gram. Dziś się zatrzymała. Nie przytyła ale też nie spadła z wagi.Wyszla z wagą urodzeniową czyli 2270, wczesniej spadla do 2130. Kontrole mialam zrobic w terminie porodu czyli u mnie rowno miesiac po urodzeniu. Poszlam wszędzie prywatnie bo nie było szans na tak krótkie terminy…
Jak twoja dzidzia ma na imię?O to wcześnie. Myślałam, że dziecko musi osiągnąć 2.5kg żeby wyjść. U nas spadła 100gram i odbiła z tego na razie 20 gram. Dziś się zatrzymała. Nie przytyła ale też nie spadła z wagi.
NinaJak twoja dzidzia ma na imię?
Ślicznie
Jak tam mamuśki świeżo upieczone i jeszcze w dwupakach? Jak wasze brzuchy? Duzo tyjecie?
U nas zaraz pyknie 11 mies i nie wiem kiedy zlecialo wiec cieszcie się każdą chwilą w ktorej maluch jeszcze nie wierzga na przewijaku i nie umie krzyczec
U nas zaraz pyknie 11 mies i nie wiem kiedy zlecialo wiec cieszcie się każdą chwilą w ktorej maluch jeszcze nie wierzga na przewijaku i nie umie krzyczec
reklama
U mnie 4 kilo na plusie, jutro mam lekarza na 15 to się będę odzywać wieczoremJak tam mamuśki świeżo upieczone i jeszcze w dwupakach? Jak wasze brzuchy? Duzo tyjecie?