reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny @penguinlicious @LadyCaro trzymam kciuki!
Z doświadczenia nie polecam mrożenia komórek. Z 6 rozmrożonych komórek nie mieliśmy ani jednego zarodka. U nas liczyło się to w jednej procedurze bo po punkcji nasienie się nie nadawało do zapładniania jajeczek. Teraz nasienie też o słabych parametrach a mieliśmy 2 zarodki z 4 moich komórek.

A co do dzisiejszej rozmowy z lekarką to nie katuje mnie kolejną betą. Dzisiaj odstawiam leki i próbujemy w kolejnym cyklu. Po jakim czasie od odstawienia cyclogestu i dupka dostawałyście okres?

Oczywiście kciuki za dzisiaj - za kropki i IUI ✊✊✊
Ja na drugi dzień po odstawieniu plamienie, po 2 dniach plamienia okres.

reklama
Powiem wam że dzisiaj miałam teleporade z immunologiem i jestem w sumie zadowolona. Co prawda nie mam porównania z innym ale brzmiała dr bardzo sensownie. Zleciła mi parę badań, bardzo kompleksowo podeszła do sprawy, wywiad był bardzo szczegółowy. W sumie po badaniach KiR mówiła, że dalej w tym kierunku by już nie drążyła sprawyu mnie, bo wygląda to ok. Natomiast jeśli w ogóle ciąży nie było to ona w tym kierunku by sprawdziła inne rzeczy plus koniecznie chce zobaczyć wyniki z histero CD138 i Cd56 bo to będzie u nas kluczowe w kontekście transferu. Nie myślałam, że Immunolog tak kompleksowo podchodzi do pacjenta i żałuję, że wcześniej nie poszlam. Dostałam nawet zalecenie odświeżenia szczepień na krztusiec bo jest bardzo niebezpieczny w ciazy i WZW skoro co chwilę mam zabiegi 🫣
Tylko szczepienie na krztusiec jest też zalecane w każdej ciąży z racji przekazania przeciwciał dziecku, więc musisz mieć to na uwadze, że i tak będziesz powtarzać później.

Jest też bezpłatne w ciąży :) dwa lata temu za Adacel płaciłam 110zl.
Tylko szczepienie na krztusiec jest też zalecane w każdej ciąży z racji przekazania przeciwciał dziecku, więc musisz mieć to na uwadze, że i tak będziesz powtarzać później.
Ale myślicie, że przed ciążą jest ono zbędne? Bo lekarka argumentowała, że są ostatnio wzrosty zachorowań i dobrze jest pilnować odświeżania tego szczepienia, a w razie złapania w ciąży zwłaszcza na początku i pod koniec już nie jest to najbezpieczniejsze.

Ale myślicie, że przed ciążą jest ono zbędne? Bo lekarka argumentowała, że są ostatnio wzrosty zachorowań i dobrze jest pilnować odświeżania tego szczepienia, a w razie złapania w ciąży zwłaszcza na początku i pod koniec już nie jest to najbezpieczniejsze.
Znaczy powinno się szczepić co 5 lat, więc ja tam bym się zaszczepiła, szczególnie, że w ciąży to najlepiej dopiero po 28tc, tylko tak uprzedzam o powtórce, bo nie wiem czy to dla Ciebie problem czy nie.

Ja się przed ciążą nie szczepiłam ale też dużo zależy (moim zdaniem) od tego w jakim towarzystwie się obracasz. Jak np pracujesz w centrum handlowym to jasne, że jest ryzyko, że coś złapiesz a jak w małym biurze gdzie jestes Ty i koleżanka a później siedzisz w domu to ja bym poczekała do 2 trym. ciąży :) ale to jest moje zdanie, Ty zrób jak Ci serce podpowiada :) ♥️

reklama
Ja się przed ciążą nie szczepiłam ale też dużo zależy (moim zdaniem) od tego w jakim towarzystwie się obracasz. Jak np pracujesz w centrum handlowym to jasne, że jest ryzyko, że coś złapiesz a jak w małym biurze gdzie jestes Ty i koleżanka a później siedzisz w domu to ja bym poczekała do 2 trym. ciąży :) ale to jest moje zdanie, Ty zrób jak Ci serce podpowiada :) ♥️
Chyba się zdecyduje w takim razie 💉 Niby nie jest to galeria ale mam styczność z rożnymi ludźmi którzy przyłażą za czymś co chwilę, dzieciaki, młodzież, obcokrajowcy. Jeszcze dla pewności podpytam przy kwalifikacji o to czy jest bezpieczne takie szczepienie ponowne po kilku miesiącach, gdyby transfer się udał.

Do góry