reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny @penguinlicious @LadyCaro trzymam kciuki!
Z doświadczenia nie polecam mrożenia komórek. Z 6 rozmrożonych komórek nie mieliśmy ani jednego zarodka. U nas liczyło się to w jednej procedurze bo po punkcji nasienie się nie nadawało do zapładniania jajeczek. Teraz nasienie też o słabych parametrach a mieliśmy 2 zarodki z 4 moich komórek.

A co do dzisiejszej rozmowy z lekarką to nie katuje mnie kolejną betą. Dzisiaj odstawiam leki i próbujemy w kolejnym cyklu. Po jakim czasie od odstawienia cyclogestu i dupka dostawałyście okres?

Oczywiście kciuki za dzisiaj - za kropki i IUI ✊✊✊
Ja na drugi dzień po odstawieniu plamienie, po 2 dniach plamienia okres.

reklama
Powiem wam że dzisiaj miałam teleporade z immunologiem i jestem w sumie zadowolona. Co prawda nie mam porównania z innym ale brzmiała dr bardzo sensownie. Zleciła mi parę badań, bardzo kompleksowo podeszła do sprawy, wywiad był bardzo szczegółowy. W sumie po badaniach KiR mówiła, że dalej w tym kierunku by już nie drążyła sprawyu mnie, bo wygląda to ok. Natomiast jeśli w ogóle ciąży nie było to ona w tym kierunku by sprawdziła inne rzeczy plus koniecznie chce zobaczyć wyniki z histero CD138 i Cd56 bo to będzie u nas kluczowe w kontekście transferu. Nie myślałam, że Immunolog tak kompleksowo podchodzi do pacjenta i żałuję, że wcześniej nie poszlam. Dostałam nawet zalecenie odświeżenia szczepień na krztusiec bo jest bardzo niebezpieczny w ciazy i WZW skoro co chwilę mam zabiegi 🫣
Tylko szczepienie na krztusiec jest też zalecane w każdej ciąży z racji przekazania przeciwciał dziecku, więc musisz mieć to na uwadze, że i tak będziesz powtarzać później.

Jest też bezpłatne w ciąży :) dwa lata temu za Adacel płaciłam 110zl.
Tylko szczepienie na krztusiec jest też zalecane w każdej ciąży z racji przekazania przeciwciał dziecku, więc musisz mieć to na uwadze, że i tak będziesz powtarzać później.
Ale myślicie, że przed ciążą jest ono zbędne? Bo lekarka argumentowała, że są ostatnio wzrosty zachorowań i dobrze jest pilnować odświeżania tego szczepienia, a w razie złapania w ciąży zwłaszcza na początku i pod koniec już nie jest to najbezpieczniejsze.

Ale myślicie, że przed ciążą jest ono zbędne? Bo lekarka argumentowała, że są ostatnio wzrosty zachorowań i dobrze jest pilnować odświeżania tego szczepienia, a w razie złapania w ciąży zwłaszcza na początku i pod koniec już nie jest to najbezpieczniejsze.
Znaczy powinno się szczepić co 5 lat, więc ja tam bym się zaszczepiła, szczególnie, że w ciąży to najlepiej dopiero po 28tc, tylko tak uprzedzam o powtórce, bo nie wiem czy to dla Ciebie problem czy nie.

Ja się przed ciążą nie szczepiłam ale też dużo zależy (moim zdaniem) od tego w jakim towarzystwie się obracasz. Jak np pracujesz w centrum handlowym to jasne, że jest ryzyko, że coś złapiesz a jak w małym biurze gdzie jestes Ty i koleżanka a później siedzisz w domu to ja bym poczekała do 2 trym. ciąży :) ale to jest moje zdanie, Ty zrób jak Ci serce podpowiada :) ♥️

reklama
Ja się przed ciążą nie szczepiłam ale też dużo zależy (moim zdaniem) od tego w jakim towarzystwie się obracasz. Jak np pracujesz w centrum handlowym to jasne, że jest ryzyko, że coś złapiesz a jak w małym biurze gdzie jestes Ty i koleżanka a później siedzisz w domu to ja bym poczekała do 2 trym. ciąży :) ale to jest moje zdanie, Ty zrób jak Ci serce podpowiada :) ♥️
Chyba się zdecyduje w takim razie 💉 Niby nie jest to galeria ale mam styczność z rożnymi ludźmi którzy przyłażą za czymś co chwilę, dzieciaki, młodzież, obcokrajowcy. Jeszcze dla pewności podpytam przy kwalifikacji o to czy jest bezpieczne takie szczepienie ponowne po kilku miesiącach, gdyby transfer się udał.

Do góry