reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

ja dopiero pod koniec marca mam wizytę, na której pewnie dostanę antykoncepcję. W trakcie stosowania anty też się bierze zastrzyki? Jestem totalnie zielona w tym temacie
przez ok. pierwsze 2 tygodnie brałam sama antykoncepcje, a przez kolejne 2 tyg. antykoncepcje + zastrzyk gonapeptyl co drugi dzień, czyli łącznie 7 zastrzyków (no i oczywiście kwas foliowy codziennie), w tej drugiej części z zastrzykami antykoncepcji nie brałam całe 2 tyg, a tam miałam odstawić wcześniej żeby właśnie dostać okres. Ogólnie dostałam cały miesiąc rozpisany na dni i co dokładnie powinno się brać danego dnia

reklama
ja dopiero pod koniec marca mam wizytę, na której pewnie dostanę antykoncepcję. W trakcie stosowania anty też się bierze zastrzyki? Jestem totalnie zielona w tym temacie
Z anty różnie jest ja np. nie miałam tabletek antykoncepcyjnych w długim protokole. Zaczynałam długi protokół od gonapeptylu i od miesiączki dołączyły kolejne 2 leki. Lekarz na pewno ci wszystko rozpisze :)

Ja nie brałam wtedy zastrzyków.
U mnie protokół długi to było branie antykoncepcji miesiąc (lekarz powiedział że wyciszy jajniki by w przyszłym cyklu ruszyły bardziej), odstawienie anty—> okres, i od 2 dc miałam zastrzyki na stymulację

a jak w ogóle u Ciebie? Wiesz już może kiedy będziecie podchodzić do transferu? Wybacz, jeśli coś przegapiłam
W piątek mam wizytę, to będzie 10 dzień cyklu, od początku jestem na lekach hamujących owulację, żeby przygotować sztuczny cykl. Drugi transfer będzie już w tym cyklu, stawiam że pod koniec przyszłego tygodnia.

Natomiast dziś dowiedziałam się, że moja jedna z 2 najlepszych koleżanek z pracy jest w ciazy, właśnie skończyła 1 trymestr, ale bała mi się wczeaniej powiedzieć o tym, że względu na moje podejscie do in vitro i nieudany pierwszy transfer. I właśnie doświadczyłam kolejnego dziwnego uczucia, bo szczerze się ucieszyłam z tej wiadomości ( i nie poczułam wtedy ani trochę zazdrości ani żalu), natomiast teraz jest mi smutno, bo my się już tyle staramy i nie wychodzi, nawet in vitro. Jak się nie uda teraz to pewnie dużo ciężej będzie mi się z tym pogodzić.

Dziewczyny nie wiem co mam myśleć... na 6 komórek zapłodniło się 5. Mamy piątą dobrę i Pani embriolog powiedziała, ze na pewno mamy 2 blastki ale niewykluczone, że jutro jeszcze jakaś podgoni do tego stadium. Słabo co?

Takie zarodki zamrozone dopiero w 6 dobie chyba też nie mają zbyt dobrego rokowania?

W piątek mam wizytę, to będzie 10 dzień cyklu, od początku jestem na lekach hamujących owulację, żeby przygotować sztuczny cykl. Drugi transfer będzie już w tym cyklu, stawiam że pod koniec przyszłego tygodnia.

Natomiast dziś dowiedziałam się, że moja jedna z 2 najlepszych koleżanek z pracy jest w ciazy, właśnie skończyła 1 trymestr, ale bała mi się wczeaniej powiedzieć o tym, że względu na moje podejscie do in vitro i nieudany pierwszy transfer. I właśnie doświadczyłam kolejnego dziwnego uczucia, bo szczerze się ucieszyłam z tej wiadomości ( i nie poczułam wtedy ani trochę zazdrości ani żalu), natomiast teraz jest mi smutno, bo my się już tyle staramy i nie wychodzi, nawet in vitro. Jak się nie uda teraz to pewnie dużo ciężej będzie mi się z tym pogodzić.
Oj coś o tym wiem. Przytulam cię, wiem jak się czujesz🦊

Dziewczyny nie wiem co mam myśleć... na 6 komórek zapłodniło się 5. Mamy piątą dobrę i Pani embriolog powiedziała, ze na pewno mamy 2 blastki ale niewykluczone, że jutro jeszcze jakaś podgoni do tego stadium. Słabo co?

Takie zarodki zamrozone dopiero w 6 dobie chyba też nie mają zbyt dobrego rokowania?
Ja mam jeszcze 2 zamrożone zarodki, jeden w 5, a drugi właśnie w 6 dobie. Nic nie mówili, że jest gorszy, ale na pewno rozwija się słabiej niż ten zamrożony w 5.

W październiku miałam transfer zarodka z 6 doby i byłam w ciąży

reklama

wcale nie słabo. 2 blastki to już 2 blastki, na 5 zapłodnionych to wcale nie jest zły wynik. A jeśli embriolog daje szansę innym na podgonienie, to znaczy, że mogą dać potencjalną ciążę. Jutro będziesz miała finalne info?

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry