reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

A tak z ciekawości bo wczoraj rozmawiałam z lekarzem z kliniki która mnie prowadziła do transferu. Zaczęłam trochę narzekac na medi że lekarz mówi że najlepiej jak będę przychodzić co dwa góra trzy tygodnie a najbliższa wolna wizyta do niego to za 1,5 miesiąca. I on że no nie ma na to wpływu. I powiedziała że ma wiele pacjentek które mają pakiety w luxmed a że wiele placówek mówi że po ivf ciąż nie prowadzi to przychodzą do niej, biorą fakturę i lux im zwraca kasę. Ciekawe czy w medi tak jest jeżeli nie są w stanie mi zapewnić wizyty😀
Musiałabyś sprawdzić jakie masz warunki w swojej umowie :) ja też tak robię, jak idę prywatnie to biorę fakturę i mamy w pracy w pakiecie z luxmedu coś co się nazywa „swoboda leczenia” i zwracają mi 70% kosztów wizyty. Tylko jest limit kwartalny ile mogą oddać :)

reklama
A tak z ciekawości bo wczoraj rozmawiałam z lekarzem z kliniki która mnie prowadziła do transferu. Zaczęłam trochę narzekac na medi że lekarz mówi że najlepiej jak będę przychodzić co dwa góra trzy tygodnie a najbliższa wolna wizyta do niego to za 1,5 miesiąca. I on że no nie ma na to wpływu. I powiedziała że ma wiele pacjentek które mają pakiety w luxmed a że wiele placówek mówi że po ivf ciąż nie prowadzi to przychodzą do niej, biorą fakturę i lux im zwraca kasę. Ciekawe czy w medi tak jest jeżeli nie są w stanie mi zapewnić wizyty😀
Nie wiem jak w Gdyni ale w Gdańsku w pip terminów do jednego lekarza 🙈 byłam kiedyś u niego i nie dziwie się ze ma wolne przebiegi. Ja walczę aktualnie z medi z immuno

Edit: ej, a normalnie medi ciebie „przyjęło” czy jak luxmed ze nie prowadzą po IVF🫣

U mnie w medi zawsze jakiś lekarz się znajdzie z terminem, ale z reguły są to totalni patałachowie. Jak w ogóle nie ma terminu to wystawiają skierowanie i można odbyć wizytę poza placówkami medicover. Tylko tam jest jakiś śmieszny limit kasy w stylu 300 zł max na kwartał 🤣 gdzie tyle to nawet na jedną wizytę prywatnie by mi nie starczyło.

Bo nie prowadzą ciąż „wysokiego ryzyka” czyli takich po ivf i bliźniaczych 🤡 ale widzisz np @Motylkowa! się dowiadywała i u niej powiedzieli, że prowadzą. U mnie w mieście nie xd
Właśnie zastanawiam się czy zadzwonić na infolinię i głupio zapytać czy prowadzą ciążę z in vitro, bo jeśli mi powiedzą, że nie to wtedy będę im podsyłać faktury i niech mi zwracają całość :p

Właśnie zastanawiam się czy zadzwonić na infolinię i głupio zapytać czy prowadzą ciążę z in vitro, bo jeśli mi powiedzą, że nie to wtedy będę im podsyłać faktury i niech mi zwracają całość :p
No ja dzwoniłam i mi powiedzieli że nie prowadzą :) i też miałam taki zamiar, że jeśli będę prowadzić ciążę prywatnie to zamierzałam się ubiegać o zgodę na zwrot 100% kosztow

Bo nie prowadzą ciąż „wysokiego ryzyka” czyli takich po ivf i bliźniaczych 🤡 ale widzisz np @Motylkowa! się dowiadywała i u niej powiedzieli, że prowadzą. U mnie w mieście nie xd
ja miałam zamiar prowadzić ciążę w medicover i jeszcze gdzieś prywatnie (najchętniej u tego lekarza co mi robił histero), ale już widzę, jak mi medi mówi, żebym spadała 😅

ja miałam zamiar prowadzić ciążę w medicover i jeszcze gdzieś prywatnie (najchętniej u tego lekarza co mi robił histero), ale już widzę, jak mi medi mówi, żebym spadała 😅
ja poszłam do lekarki na NFZ która też przyjmuje u mnie w luxmedzie, jak powiedziałam że mam tam pakiet to sama zaproponowała żebym w razie co tam do niej przyszła i ona mi wystawi wszystkie skierowania na co będzie potrzeba xD

reklama
Dokładnie. Przeczytałam regulamin medi i jest rzeczywiście napisane że można prowadzić ciążę fizjologiczną (niepowikłana). Ale przecież ciąża po ivf nie jest z automatu „powikłana” :) wiec jak ktokolwiek @LadyCaro się będzie rzucał to im regulaminem rzuć 🤣 no i dzwoniłam na infolinię i rozmawiałam z położną i z pierwszej ręki mi powiedzieli że nie ma problemu. Po pierwszym transferze dostałam wszystkie skierowania nawet, no ale nie zdążyłam ich zrobić bo wiadomo było już że puste jajo. Ale na kilku usg „ciążowych” byłam żeby kontrolować sytuację i jasno mówiłam że to po ivf :)

Do góry