reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
@hachette
Mamy zarodki z czerwca 2023. W czerwcu tego roku poszliśmy na wizytę „kwalifikacyjna”, z racji że mamy zarodki odrazu kwalifikacja nawet nie z lekarzem tylko podpisanie dokumentów o przystąpieniu do programu z paniami w recepcji/z opiekunką. Pobrano mi tego dnia wymazy+krew na hiv, różyczka itp bezpłatnie. Umówiona wizyta na 5 lipca-ta przed transferem. Po kilku dniach telefon że ta wizyta 5 lipca jednak będzie płata bo MZ coś zmieniło i należy mi się sam transfer i miałam szczęście bo od 1 lipca się płaci za wymazy, hiv, różyczkę itp.

wizyta i krew 5lipca płatna (425zl) Transfer 10lipca z AH i embryoglue.(750 zł+550zl).
Z racji że podchodziłam w tym czasie co @Deess. ktora też ma zarodki sprzed refundacji, jest w tej klinice co ja tylko w innym mieście ale za nic nie płaciła na cyklu naturalnym to byłam mega zdziwiona i zaczęłam pytać tu dziewczyn na forum. Kilka jest i nie płaci za te wizyty.
po kontakcie z lekarzem, uzgodniliśmy że przyjdę koniec sierpnia/początek września na wizytę do kolejnego transferu. No i ta sama sytuacja płatna (435zl-podwyższyli wizyty o 10zl😂). Bylam po owulacji więc czekam na kolejny cykl. w tym czasie napisałam do Ministerstwa Zdrowia i dokładnie opisałam wszystko tak jak tu wam. Kiedy co i jak i ile.
Dostalam odpowiedz ktora wam załączę. No albo jestem głupia albo nie wiem ale dla mnie jasno wynika ze przyznali ze nie powinnam płacić za badania, wizyty i embryoglue.
Wysłałam to pismo jako reklamacje do kliniki, po czym dostałam maila, że zwrócą mi 550 zł za embryoglue ale za wizyty i badania nie bo mi się nie należą ☺️ oczywiście napisałam do ministerstwa że proszę o natychmiastową interwencję i wyjaśnienie dlaczego klinika nie uznaje tego i załączyłam maila z kliniki że nie chcą mi zwrócić 😀mam nadzieję że zwrócą, teraz chce podejść na naturalnym a tych wizyt nie jest jedna a 3-4 😳Zobacz załącznik 1661138Zobacz załącznik 1661139
Ale sobie wykombinowali :) od Ciebie biorą kasę i od ministerstwa pewnie też. Dziadostwo. Mogę zapytać co to za klinika? Może przypadkiem bocian? Pytam bo ja mam zarodki właśnie w bocianie ;)

Ale sobie wykombinowali :) od Ciebie biorą kasę i od ministerstwa pewnie też. Dziadostwo. Mogę zapytać co to za klinika? Może przypadkiem bocian? Pytam bo ja mam zarodki właśnie w bocianie ;)
Tak właśnie myślimy z mężem że mogą tak robić, ale z drugiej strony jakby to wyszło to by stracili dofinansowanie i mega dużo kasy.
Czekam czy mi MZ odpisze na to że proszę o interwencję. No nic znowu muszę czekać
Invi.cta. Powiedziałabym że nie polecam ale inna invi.cta nie pobiera opłat więc ja nie wiem o co kaman🤣

Dziewczyny, postowałam już tu ostatnio post naszego bociana i wstawiam raz jeszcze. W momencie gdy jesteście zakwalifikowani do programu to klinika NIE MOŻE pobrać od Was złamanego grosza. Również za wizytę kwalifikacyjną i również w sytuacji, gdy macie już zarodki. Jeżeli lekarz uzna, ze macie wskazanie do dodatkowych procedur typu embryoglue, histeroskopia bezpośrednio związane z procedura to musi to byc bezpłatne i kropka. Jedyny wyjatek to badanie zarodków. Zasady są proste, a wszystkie kliniki, które kombinują będą miały kary finansowe. To nie jest etyczne działanie, wiec walczcie o swoje. Mój lekarz (w bocianie) mnie tez o tych zasadach dokładnie poinformował na pierwszej wizycie, wiec jak widać można je rozumieć i działać wg nich.

Natomiast bardzo mi przykro i mega współczuje, ze ten i tak już stresujący proces musi się odbywać dla niektórych z Was w takich okolicznościach :((

Dziewczyny, postowałam już tu ostatnio post naszego bociana i wstawiam raz jeszcze. W momencie gdy jesteście zakwalifikowani do programu to klinika NIE MOŻE pobrać od Was złamanego grosza. Również za wizytę kwalifikacyjną i również w sytuacji, gdy macie już zarodki. Jeżeli lekarz uzna, ze macie wskazanie do dodatkowych procedur typu embryoglue, histeroskopia bezpośrednio związane z procedura to musi to byc bezpłatne i kropka. Jedyny wyjatek to badanie zarodków. Zasady są proste, a wszystkie kliniki, które kombinują będą miały kary finansowe. To nie jest etyczne działanie, wiec walczcie o swoje. Mój lekarz (w bocianie) mnie tez o tych zasadach dokładnie poinformował na pierwszej wizycie, wiec jak widać można je rozumieć i działać wg nich.

Natomiast bardzo mi przykro i mega współczuje, ze ten i tak już stresujący proces musi się odbywać dla niektórych z Was w takich okolicznościach :((

No i super, wynika z tego że 2 dni temu wysłali pisma do realizatorów więc cierpliwie czekam. Będę walczyć, mam paragony, mam maila ze klinika mi nie zwróci kosztów, mam nadzieję że im odbiorą refundację i ch**🍆😂

No i super, wynika z tego że 2 dni temu wysłali pisma do realizatorów więc cierpliwie czekam. Będę walczyć, mam paragony, mam maila ze klinika mi nie zwróci kosztów, mam nadzieję że im odbiorą refundację i ch**🍆😂
niesamowicie mnie wku*wia jak czytam o tych praktykach, dla mnie to absolutnie nieetyczne. Tak jakby ta jedna wojna, którą musimy toczyć była mało.

niesamowicie mnie wku*wia jak czytam o tych praktykach, dla mnie to absolutnie nieetyczne. Tak jakby ta jedna wojna, którą musimy toczyć była mało.

Tu np info ze strony jednej z klinik z Krakowa …

I bądź tu człowieku mądry …

Załączniki

• IMG_1844.png
    IMG_1844.png
    82,7 KB · Wyświetleń: 84
Tu np info ze strony jednej z klinik z Krakowa …

I bądź tu człowieku mądry …
Ale tu może chodzić o badania te chlamydia, hiv itp. Bo słyszałam że nie z refundowane.
A to są wizyty i badania krwi potrzebne na te wizyty do transferu.
Może to jest tak napisane że kliniki same nie wiedzą jak to interpretować i teraz po interwencji MZ się to wyjaśni

reklama
Ale tu może chodzić o badania te chlamydia, hiv itp. Bo słyszałam że nie z refundowane.
A to są wizyty i badania krwi potrzebne na te wizyty do transferu.
Może to jest tak napisane że kliniki same nie wiedzą jak to interpretować i teraz po interwencji MZ się to wyjaśni

A ja słyszałam że wszystkie badania które są konieczne do transferu powinny być objęte refundacją .

Esu pasowałoby żeby ktoś faktycznie uporządkował ten burdel i raz a porządnie , czarno na białym przedstawił wszystkim co i jak ma wyglądać !

Załączniki

• IMG_1835.png
    IMG_1835.png
    313 KB · Wyświetleń: 43
  • IMG_1836.png
    IMG_1836.png
    365,3 KB · Wyświetleń: 37
  • IMG_1837.jpeg
    IMG_1837.jpeg
    327,3 KB · Wyświetleń: 37
Do góry