reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

In vitro 2024 - refundacja

U mnie 8 dc, czuję mocno jajniki i podbrzusze już dzisiaj, zobaczymy w sobotę na kontroli jak to wygląda wszystko i kiedy ostatecznie ta punkcja. A później najgorszy element procedury dla mnie - czekanie na informację co z zarodkami..
Trzymam kciuki za dobre wiadomości w sobotę :) jak już brzuch czujesz to pewnie kurnik się rozpycha ostro 🤣

reklama
Na 8 pewnie bym tak samo zareagowała jak Ty albo myślała jak wychować gromadkę dzieci :) No ale życie samo weryfikuje i ma gdzieś nasze plany.
Przykro mi, że u Was tak się stało. Nie tak miało być.. Podziwiam Cię za siłę i mam nadzieję, że limit niepowodzeń się już wyczerpał. Teraz musi być już tylko pięknie💚

My we wrześniu chcemy zrobić histeroskopię i później podejść do kolejnej procedury. Wypadnie pewnie w podobnym czasie jak pierwsza, będzie deja vu :)
Macie już date histeroskopi? Będziesz robić w klinice u swojego lekarza? Cieszę się że znaleźliście w sobie siłę żeby podejść do kolejnej procedury ❤️

A moja batalia z Gameta trwa, uzasadnili że w każdej ich klinice tak robią, że jak po punkcji na wizycie nie podpisze się oświadczenia o transferze to się płaci 🤡
Poprosiłam o pisemna odpowiedź na mojego maila z uzasadnieniem i z tym znowu wrócę do MZ. Strasznie mnie to wkurza… Jeszcze mi babka przez telefon tłumaczyła, że tak u nich standardowo, że jeśli po punkcji pacjentka przyjdzie z jakimiś dolegliwościami, krwawieniem itp to wtedy te wizyty nie są refundowane 🤡

A moja batalia z Gameta trwa, uzasadnili że w każdej ich klinice tak robią, że jak po punkcji na wizycie nie podpisze się oświadczenia o transferze to się płaci 🤡
Poprosiłam o pisemna odpowiedź na mojego maila z uzasadnieniem i z tym znowu wrócę do MZ. Strasznie mnie to wkurza… Jeszcze mi babka przez telefon tłumaczyła, że tak u nich standardowo, że jeśli po punkcji pacjentka przyjdzie z jakimiś dolegliwościami, krwawieniem itp to wtedy te wizyty nie są refundowane 🤡
Ej czekaj, bo ja niestety nie jestem z wątkiem na bieżąco, o co chodzi?

ale widać wyraźnie, ilu ludzi ma z tym problem...
Oj tak. Jest nas dużo. 🥲 szacuje się ze w Polsce około 1,5 miliona par jest dotkniętych niepłodnością :( Tym bardziej świetnie że ten program powstał (mimo tych niektórych niedociągnięć i niejasności). Tyle par ma szansę podążyć za marzeniami bez stresu o koszta 🥹

Oj tak. Jest nas dużo. 🥲 szacuje się ze w Polsce około 1,5 miliona par jest dotkniętych niepłodnością :( Tym bardziej świetnie że ten program powstał (mimo tych niektórych niedociągnięć i niejasności). Tyle par ma szansę podążyć za marzeniami bez stresu o koszta 🥹
Tak, to prawda. 🤞🏼Nic chyba lepszego nasz Rząd nie wymyślił do tej pory.
Siedząc nawet w kolejce w klinice dzisiaj popatrzyłam .... Widać, że część par jest mniej zamożna. Ale bardzo cieszy oko, jak każda z nich jest rowno z należytym szacunkiem traktowana przez personel ☺️
W sumie... Sama brałam kredyt żeby zacząć pierwszą procedurę i do tej też tak się przygotowałam... Ale, jak wszystko pójdzie dobrze to w gratisie będę mieć meble do salonu 🤣🤣

Dziewczyny czy współżyłyście w trakcie stymulacji? Nam lekarz powiedział, że najlepiej dzień przed punkcja, żeby nasienie było świeże, ale ja się będę bała, że mi to tam popęka 😂😂😂
Może coś mi umyka, ale logicznie rzecz ujmując przed badaniem nasienia i przed IUI nie współżyje się na pewno dzień przed. Właśnie żeby jakość nasienia była lepsza. Więc przed pobraniem spermy do in vitro chyba również.. U nas oficjalnie był zakaz przez ok. 72 godziny przed punkcją.

reklama
Może coś mi umyka, ale logicznie rzecz ujmując przed badaniem nasienia i przed IUI nie współżyje się na pewno dzień przed. Właśnie żeby jakość nasienia była lepsza. Więc przed pobraniem spermy do in vitro chyba również.. U nas oficjalnie był zakaz przez ok. 72 godziny przed punkcją.
nawet do badania nasienia jest ze 2-5 dni przerwy, nasz lekarz też zalecał 2/3 żeby nasienie było lepsze.
I do punkcji tak samo, 2 dni przerwy najlepiej 🤓

Do góry