reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Samopoczucie super :) nie odczuwam na razie żadnych skutków ubocznych, jedynie dzisiaj obudziłam się z lekkim bólem głowy (a u mnie to raczej nie spotykane). Przede mną podejrzewam najgorsze trzy dni, ale może nie będzie źle, skoro dotychczas ten proces był dla mnie bezobjawowy :)
Super że się dobrze czujesz ♥️ Oby tak było aż do punkcji 😀

reklama
Hej my również z narzeczonym bierzemy pod uwagę procedurę ivf.
Zastanawia mnie tylko jaka to jest dokumentacja do przedstawienia dla danej placówki? Jakieś konkretne badania czy wyniki które mieliśmy przeprowadzone?

Hej my również z narzeczonym bierzemy pod uwagę procedurę ivf.
Zastanawia mnie tylko jaka to jest dokumentacja do przedstawienia dla danej placówki? Jakieś konkretne badania czy wyniki które mieliśmy przeprowadzone?
ale o jaką dokumentację chodzi? Taka która potwierdzi 1 rok starań?

To ja jeszcze tylko uściślę - to nie chodzi o udokumentowanie 12 miesięcy bezowocnych starań, tylko udokumentowanie 12 miesięcy leczenia niepłodności.

@krasulkaa wezcie ze soba wszystko co macie, a lekarz na wizycie kwalifikacyjnej na pewno powie czy jest to wystarczające czy nie. Niektóre kliniki robią też takie wizyty „przed-kwalifikacyjne” (oczywiście płatne) dla par które nie były na przykład wcześniej w danej klinice, żeby upewnić czy dana para się kwalifikuje i nie marnować nie potrzebnie szansy na kwalifikacje w przyszłości.

Załączniki

• IMG_0075.jpeg
    IMG_0075.jpeg
    67,1 KB · Wyświetleń: 55
a wiecie może jak jest z parami, które np nie robiły żadnych badań, a tylko po prostu uprawiali seks bez zabezpieczenia i teraz pójdą do kliniki i będą chcieli zrobić IVF?
Jeśli trafią na porządnego lekarza to ich oczywiście zdyskwalifikuje. Sam fakt uprawiania seksu przez rok nie jest wystarczający. Program ivf jest dla par które albo maja bezwględną przyczynę (i wtedy te 12 miesięcy nie jest wymagane), albo które się leczyły i lekarze nie widzą innej drogi jak ivf :) Skierowanie prosto do ivf bez żadnej diagnostyki i próby leczenia innymi sposobami, byłoby tylko na niekorzyść pacjentów.

reklama
Jeśli trafią na porządnego lekarza to ich oczywiście zdyskwalifikuje. Sam fakt uprawiania seksu przez rok nie jest wystarczający. Program ivf jest dla par które albo maja bezwględną przyczynę (i wtedy te 12 miesięcy nie jest wymagane), albo które się leczyły i lekarze nie widzą innej drogi jak ivf :) Skierowanie prosto do ivf bez żadnej diagnostyki i próby leczenia innymi sposobami, byłoby tylko na niekorzyść pacjentów.
no właśnie tak myślę. I mam nadzieję, że takie pary nie dostaną kwalifikacji. (nie chce brzmieć jakbym komuś żałowała, ale myślę, że po prostu pary, które faktycznie się leczyły i walczyły powinny mieć pierwszeństwo).

Do góry