reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Hej dziewczyny 🙂 Ja po rozmowie z lekarką na razie się nie kładę do szpitala bo wyniki krwi mam ok nie wskazują na jakąś ciężką postać hiperki, nie mam też duszności. Wczoraj wzięłam drugi Dostinex i jutro rano mam kolejną kontrolę żeby zobaczyć ilość płynu i jak wyglądają jajniki. W szpitalu niewiele by zrobili oprócz dania mi kroplówek w takim stanie. A nie czuje się aż tak fatalnie. Jak będę to pojadę na IP i już.
Trzymam kciuki mocno, żeby już wszystko szło w dobrą stronę!

reklama
Hej dziewczyny 🙂 Ja po rozmowie z lekarką na razie się nie kładę do szpitala bo wyniki krwi mam ok nie wskazują na jakąś ciężką postać hiperki, nie mam też duszności. Wczoraj wzięłam drugi Dostinex i jutro rano mam kolejną kontrolę żeby zobaczyć ilość płynu i jak wyglądają jajniki. W szpitalu niewiele by zrobili oprócz dania mi kroplówek w takim stanie. A nie czuje się aż tak fatalnie. Jak będę to pojadę na IP i już.
Musisz teraz postawić na białko i elektrolity, w biedronce są naprawdę smaczne i fajne produkty, polecam sałatki z serem halloumi i szynką lub ugotowane jajka do tego, dasz radę, za kilka dni będzie lepiej!

@Aileen31 białko to nie tylko jogurty :) może lepiej Ci wejdzie jakaś sałatka z kurczakiem, tofu, straczki, typu fasola, ciecierzyca, soczewica? Albo np mozarella taka w kulce jest spoko źródłem białka. Może jajka też?

Dziewczyny na moim miejscu poszłybyście do szpitala czy probowały przeczekać w domu ?
Doczytałam już, że jesteś w domu.
Nie spotkałam się jeszcze z hospitalizacją z powodu hiperstymulacji, zdarzyło się to tylko raz - ale to zupełnie inna sytuacja, dziewczyna miała punkcję i pobranie komórek zachowawcze, przed chemioterapią, więc generalnie czuła się źle. Do tego doszła hiperka, omdlenia, także w tym wypadku konieczne było pozostanie w szpitalu - ale tak poza tym zawsze wszystko dobrze kończyło się w domu!

Doczytałam już, że jesteś w domu.
Nie spotkałam się jeszcze z hospitalizacją z powodu hiperstymulacji, zdarzyło się to tylko raz - ale to zupełnie inna sytuacja, dziewczyna miała punkcję i pobranie komórek zachowawcze, przed chemioterapią, więc generalnie czuła się źle. Do tego doszła hiperka, omdlenia, także w tym wypadku konieczne było pozostanie w szpitalu - ale tak poza tym zawsze wszystko dobrze kończyło się w domu!
A to ja wręcz przeciwnie. Widziałam dużo postów dziewczyn które lądowały w szpitalu z OHSS. Lub konieczne było odciąganie płynu w brzucha (nawet kilkukrotnie). Ale nie będę tutaj przywoływać przykładów żeby niepotrzebnie nie straszyć nikogo. @Aileen31 dobrze że jesteś pod opieką lekarza. Trzymam mocno kciuki żeby dolegliwości ustąpiły szybko i żebyś nie musiała jechać do szpitala. P.S - w lidlu i biedrze są takie jogurty pitne, puddingi i kaszki z dużą ilością białka.

Jak wiesz, ja z niezbyt rozwiniętego pod tym względem kraju jestem ;-)
No cóż, po prostu macie… inaczej :D a nie wiesz czy są u Was jakieś statystyki co do skuteczności ivf przeprowadzonych na służbę zdrowia? Tak czytając jak to u Ciebie wyglądało to przypuszczałabym że pewnie nie są to jakieś spektakularne wyniki?

To ja trochę off-topic: czy stosowała któraś z was tampony probiotyczne przy wyjściach na basen? Możecie jakieś polecić/odradzic?

reklama
Musisz teraz postawić na białko i elektrolity, w biedronce są naprawdę smaczne i fajne produkty, polecam sałatki z serem halloumi i szynką lub ugotowane jajka do tego, dasz radę, za kilka dni będzie lepiej!
@Aileen31 białko to nie tylko jogurty :) może lepiej Ci wejdzie jakaś sałatka z kurczakiem, tofu, straczki, typu fasola, ciecierzyca, soczewica? Albo np mozarella taka w kulce jest spoko źródłem białka. Może jajka też?
A to ja wręcz przeciwnie. Widziałam dużo postów dziewczyn które lądowały w szpitalu z OHSS. Lub konieczne było odciąganie płynu w brzucha (nawet kilkukrotnie). Ale nie będę tutaj przywoływać przykładów żeby niepotrzebnie nie straszyć nikogo. @Aileen31 dobrze że jesteś pod opieką lekarza. Trzymam mocno kciuki żeby dolegliwości ustąpiły szybko i żebyś nie musiała jechać do szpitala. P.S - w lidlu i biedrze są takie jogurty pitne, puddingi i kaszki z dużą ilością białka.

Dzięki dziewczyny za rady 🙂 zaopatrzyłam się w elektrolity, na śniadanie twaróg ze śmietaną, mam puddingi proteinowe a na obiad zrobię sobie pierś z kurczaka. Także nie dam się 💪

Do góry